Најновије

АМЕРИКА НАРЕДИЛА - СРБИ И АЛБАНЦИ ПОТПИСУЈУ СПОРАЗУМ О КОСОВУ У БЕЛОЈ КУЋИ! Све се одвија по овом Трамповом списку! (ФОТО)

Вашингтон је кренуо у завршну дипломатску офанзиву како би се што пре решило питање Косова, а онда на крају да Срби и Албанци потпишу коначан договор у Белој кући.

Доналд Трамп (Фото: flickr. com/Правда)

Како се сазнаје из дипломатских извора председник САД Доналд Трамп наредио је праву офанзиву на Београд и Приштину како би се што пре решило питање и статус Косова.

- Све тачке офанзиве из Вашингтона одвијају се по писму које је Доналд Трамп писао председнику Србије Александру Вучићу и такозваном председнику Косова Хашиму Тачију. А крај офанзиве биће споразум у Белој кући - каже извор.

Балкански догађаји, очекује се дакле, требало би да се заврше у Белој кући, онако како је амерички председник, Доналд Трамп, најавио у свом писму, децембра прошле године.

„Споразум између Србије и (тзв.) Косова је на дохват руке. Радујем се прилици да Вас и (тзв.) председника Хашима Тачија угостим у Белој кући, како бисмо прославили оно што би представљало историјски споразум“, поручио је амерички председник. До те свечаности, међутим, дуг је пут.

САД на Балкану немају много опција. Прва је одржавање садашње политике која је препустила вођство ЕУ и избегавала преузимање нових одговорности, али она носи са собом дестабилизацију Балкана.

Друга је измена „статус квоа“ и улазак у територијално прекомпоновање Балкана, заједно с Русијом којој је мана што је у супротности са америчким вредностима. Трећа је почетак „велике заједничке америчко – европске дипломатске акције“ која би требало да доведе до решења преосталих отворених балканских питања, од којих централно место има споразум Београда и Приштине.

Именовање новог америчког изасланика за преговоре о Косову, амбасадора Ричарда Гренела, уз претходно именованог изасланика за Балкан, Метјуа Палмера, поуздан су знак да се Трампова администрација определила за трећу опцију.

Она, поред значајног нагласка на војној сарадњи и будућем чланству у НАТО, садржи и иновацију о „придруженим члановима ЕУ“, што је статус земаља кандидата које су укључене у одлучивање у ЕУ, али без права гласа.

Истовремено, она би снажније и отвореније употребљавала америчку политику „штапа и шаргарепе“, награда и казни за кооперативне и некооперативне владе. Награда за сарадњу, поред чланства у ЕУ и НАТО, била би приступ америчком тржишту, уз друге економске погодности.

Ту је, по свему судећи, најважнија сличност између два Ричарда, пређашњег америчког специјалног изасланика Ричарда Холбрука и садашњег, Гренела. Осим истог имена, обојицу повезује то што долазе с места амбасадора у Немачкој и што их обележава несвакидашња директност у саопштавању политичких ставова. Али, чини се да је управо то оно што је довољно и потребно за нову балканску игру „штапа и шаргарепе“.

За разлику од Холбрука који је успео да интегрише и добије подршку свих фракција америчке спољнополитичке машинерије, чини се да Гренелу то неће поћи за руком. То можда неће бити ни потребно, јер ће политички циљеви бити довољно прихватљиви за све делове америчких спољнополитичких субјеката.

Одмах после именовања америчког изасланика, огласио се нови европски високи представник за спољну политику, Жозеп Борељ, изјавом да „дијалог предуго траје“ и да је „статус кво неодржив“, те да ће његово прво путовање бити у Приштину, где је Гренел већ био претходних дана, утичући да буде састављена влада компатибилна с циљевима будућих преговора.

У америчким плановима предвиђа се чланствоокупиране српске покрајине у НАТО, што је тренутно заустављено због противљења Србије, делом због забринутости како ће армија лажне државе да буде коришћена.

Амерички став је да може да убеди Београд да ова војска није формирана за територијалну одбрану, него за међународне мисије, али тек када Београд „прихвати чланство Косова у УН и размену амбасадора“. Указује се да Србија жели да „чека и прихвати суверенитет лажне државе непосредно пред улазак у ЕУ“. То се оцењује као „погрешно“ јер ће „тежина Србије тада бити мала“.

Уколико Република Српска буде планирала референдум о независности, САД ће учинити све да онемогуће гласање. У том случају би Високи представник употребио „Бонска овлашћења“ и прогласио референдум ништавним, а онда би било онемогућено признавање и чланство у ЕУ или НАТО, а ни зајмови од Светске банке и ММФ.

Тако се очекује да најкасније до краја јуна следеће године буду затворене балканске странице које је пре две деценије отворио Ричард Холбрук. Тада би се, слично Кемпдејвидском мировном споразуму између Израела и Египта, организовало свечано потписивање споразума Београда и Приштине.

Шта је Трамп тачно писао

Председник САД Доналд Трамп навео је у писму лажном председнику Хашиму Тачију да је Вашингтон спреман да Тачију пружи помоћ у напорима да постигне договор који би уважавао интересе окупиране покрајине и Србије.

Трамп је у писму изразио задовољство разговором са Тачијем на прослави Дана примрија у Паризу, истичући да је такозвано Косово кључни партнер Вашингтона за очување мира и стабилности у Европи.

Председник САД поздравио је Тачијеве напоре за помирење са Србијом.

“Уколико се не искористи ова јединствена прилика, то би био трагичан корак уназад, будући да се шанса за постизање свеобухватног мира вероватно неће поновити у скорије време”, навео је Трамп у писму, које је Хашим Тачи објавио на свом Фејсбук налогу.

“Позивам Вас и остале (тзв.) косовске лидере да уграбите ову јединствену прилику, да будете уједињени током мировних преговора, и да се уздржите од потеза који би отежали постизање споразума”, поручио је председник САД.

Трамп у писму подсећа и да су САД инвестирале много у успех наше окупиране територије као независне, суверене државе. Желимо да Ваша земља наставља да се развија, додао је.

“Спремни смо да Вам помогнемо у напорима да постигнете споразум који уважава интересе и (тзв.) Косова и Србије. Такав споразум је надохват руке. Биће ми драго да угостим Вас и председника Александра Вучића у Белој кући да прославимо оно што би представљало историјски споразум”, навео је Трамп у писму Тачију.

Шта је тајни план Американаца који је открио Човић! Више о отме прочитајте ОВДЕ.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА