Најновије

ЧУВАО ГА НЕПРИЈАТЕЉ: Ово је прича о човеку који је издао Ал Багдадија

Вођа Исламске државе Абу Бакр ал-Багдади могао је да се крије на потпуно неочекиваном месту у неочекиваном делу Сирије, бази супарничке групе, јер је плаћао новац за заштиту својих чланова.

Ал Багдади (Фото: Јутјуб)

Рачуни, тако типични за књиговодство Исламске државе, показали су да је група платила најмање 67.000 долара члановима Хораа ал Дина, неслужбене подружнице Ал Каиде и заклетих непријатеља Исламске државе.

Док је супарничка група чувала тајну, на крају га је издао блиски сарадник, изјавила су два америчка званичника.

У међувремену су се појавиле и друге појединости о рацији, укључујући то да су америчке снаге заплениле низ преносних рачунара и мобилних телефона из Ал-Багдадијевог комплекса. Према тврдњама из Пентагона, у том комплексу, поред Ал-Багдадија, убијено је још шест људи, укључујући и двоје деце које је он убио када је детонирао самоубилачки прслук.

Ал-Багдади је провео своје последње месеце у изолованој вили у Бариши, селу у делу провинције Идлиб, где су доминирале супарничке џихадистичке групе и стотине километара удаљен од некадашње територије Исламске државе дуж границе између Сирије и Ирака.

То је требало да буде потпуно непримерено место за вођу Исламске државе, још мање за једног од најтраженијих људи на свету. Припадници Хораса ал Дина су убијали припаднике ИД и ови су им враћали истом мером.

Књига рачуна, коју су у Сирији пронашли контакти Асада Алмохамада, америчког пензионисаног обавештајца, изгледа као десетина других које су бирократе Исламске државе оставиле у канцеларијама које су заузете као и администрација коју су некад водили, а која је срушена заједно с њиховим калифатом.

Књига садржи осам рачуна од почетка 2017. до средине 2018. године који приказују исплате ИД члановима Хoраса ал Дина за сигурност и медијску опрему, плате и логистичке трошкове. Рачуни су издати под логотипом Министарства безбедности Исламске државе и потписали су их мушкарци идентификовани као службеници Хораса ал Дина.

У једној потврди изданој у лето 2018. године стоји да је 7.000 долара одвојено за „плаћање за припрему база за браћу која долазе из провинције Ал Каир“, име које је ИД дала регији око Деир ел-Зора на истоку Сирије. Регија је била једно од последњих уточишта у Сирији који су имали борци ИД пре него што су је изгубили почетком ове године.

Алмохамад, сада виши аналитичар на програму екстремизма са Универзитета Џорџ Вашингтон, рекао је да су примања такође показала да се, у тренутку када су се две групе сматрале непријатељима, "ИД је покушавао да се инфилтрира" у Хорас ал Дин.

Рачуни не указују на повезаност две групе на организацијском нивоу, рекао је Аyмен Џавад ал-Тамими, независни истраживач из Сирије.

Цитирао је објаву Хораса ал Дина у фебруару која је позвала своје чланове да избегавају контакт с члановима ИД, као најаву ИД у свом недељном билтену у априлу 2018. у којем се каже да би чланови Хораса ал Дина требали да буду екскомуницирани.

Али ако су документа веродостојна, рекао је, то показује постојање повратног канала кроз који су преносили готовину између ИД огранка безбедности и високих чланова Хораса ал Дина.

Пристао је да прегледа осам рачуна и закључио да изгледа да нису кривотворени на темељу терминологије коју користе и ознака рачуна која одговарају осталим записима ИД.

Иако је објава убиства Ал-Багдадија у недељу многе изненадила, у фебруару су се појавиле индикације да ИД није само пробио у упориште свог ривала у провинцији Идлиб, близу турске границе, већ га је почео користити као уточиште.

Почетком фебруара, када је калифат ИД сведен на територију величине Централног парка у Њујорку, Сиријске демократске снаге које подржавају Американци привремено су зауставиле напредовање и отвориле линију комуникације с ИД. У преговорима који су уследили, челници ИД захтевали су сигуран пролаз у Идлиб за своје преостале борце, тврде заповедници информисани о том питању, указујући да су тамо можда већ имали упориште.

Двојица америчких званичника, који су анонимно разговарали о поверљивим обавештајним подацима, рекли су да је Ал-Багдади стигао у Идлиб пре јула.

Три и по месеца до напада извршеног прошлог викенда америчка обавештајна служба надзирала је то подручје, у почетку сматрајући га превише опасним за улазак специјалних снага због присуства јединица повезаних с Ал Каидом и због тога што су Русија и сиријска влада контролисали ваздушни простор.

Након што је председник Трамп пре две недеље најавио нагло повлачење америчких трупа са севера Сирије, операција је хитро покренута јер се Пентагон бојао да би САД могле изгубити ал-Багдадија.

Иако је ИД плаћао чланове ћелије повезане с Каидом, Ал-Багдадија је на крају издао један од ретких људи којима је веровао, рекли су амерички званичници.

Идентитет није откривен због забринутости за његову сигурност. Али један појединац са знањем о догађајима описао га је као некога ко је "врло, врло близак, поуздани Багдадијев повереник."

Њега је регрутовала обавештајна служба паравојних снага под вођством Курда, Сиријске демократске снаге, које су имале широке контакте у регији. Он је био и тај који је украо пар доњег веша Ал-Багдадија и узео узорак крви за ДНК тестирање како би се потврдило да је особа под надзором Ал-Багдади, рекао је заповедник милиције Мазлум Абди.

Неколико чланова ИД који су видели Ал-Багдадија у последњих пет година рекли су да је постао толико параноичан због могућности да се у његов унутрашњи круг неко инфилтрирао да је своју сигурност углавном поверио шачици блиских помоћника и чланова своје проширене породице.

Амерички званичници, као и аналитичари који пажљиво прате ту групу, верују да би сурадник Ал Багдадија познат као хаџи Абдулах могао бити именован за седећег вођу групе. Стејт департмент недавно је најавио награду од 5 милиона долара за информације које би довеле до његовог хватања, описујући га као једног од највиших идеолога групе, који је имао директну улогу у организовању и оправдању силовања и поробљавања жена из мањине Језиди у Ираку.

ИД све до четвртка није признала Ал-Багдадијеву смрт нити је најавила наследника. У среду је медијска подружница ИД, Ал Фуркан, која обично објављује поруке челника ИД, објавила је најаву говорећи да ће ускоро стићи ново издање.

Како је последњих година све више и више челника ИД убијено, аналитичари су их описали као “црну рупу“ у смислу разумевања њеног вођства испод Ал-Багдадија. Амерички званичници рекли су да је један од њихових непосредних циљева започети анализу података пронађених у пет до шест телефона, два до четири лап-топа и прегршт УСБ-ова који су пронађени на месту где је Ал-Багдади убијен.

Података је далеко мање од оних до којих се дошло у Аботабаду у Пакистану, током рације у којој је убијен шеф Ал Каиде Осама бин Ладен, рекао је један званичник. Ипак, то би могао бити најважнији прозор у функционисање загонетног калифа и организације коју је оставио за собом.

На конференцији за новинаре у среду, Пентагон је рекао да је шест особа, укључујући четири чланице Исламске државе, убијено у Ал-Багдадијевој вили.

Генерал Кенет Мекензи, шеф Главног штаба САД, рекао је да се шесторка није предала кад им је наређено да то учине на арапском језику, те да су се специјалци бојали да можда носе самоубилачке прслуке.

Непознати број других бораца изван виле, за које је генерал Мекензи рекао да не верује да су припадници Исламске државе, пуцао је на америчке хеликоптере. Ти су борци убијени у америчким ваздушним нападима.

Казао је да је Ал-Багдади одвео двоје деце - не троје као што су првобитно рекли званичници - у слепи тунел са собом, док су америчке снаге нападале. Деца су убијена кад је Ал Багдади детонирао самоубилачки прслук.

Прочитајте ОВДЕ како се САА спрема за коначни обрачун са непријатељем.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА