Најновије

КАКАВ ШАМАР! ОДГОВОР ИЗДАНИХ: Сиријски Курди одбили амерички позив да чувају нафтна поља у пустињи севера земље!

Сиријски Курди одбијају да преузму контролу нафтних бушотина на североистоку земље, што се види и у најави Вашингтона да ће задржати трупе на том подручју арапске земље.

Курди (Фото: Јутјуб)

“Не желимо да Американци контролишу та места”, рекао је у петак Илхам Ахмед, извршни директор Сиријског демократског већа (СДЦ), политичког крила такозваних Сиријских демократских снага (СДФ).

Ова изјава сугерише на раскол у дојучерашњем савезу сиријских милиција и америчког заповедништва за операције на Блиском истоку.

Председник Сједињених Држава Доналд Трамп наредио је 12. октобра повлачење својих трупа из Сирије, али је касније рекао да ће неколико стотина војника ипак остати у арапској земљи, прво се реферирајући на зону Ал Танф, а касније тврдећи како ће се америчке снаге посветити искључиво заштити сиријских нафтних поља.

У ту сврху су из Ирака враћене добро опремљене снаге које су из Сирије већ биле пребачене у суседну земљу.

Прошле седмице је амерички министар обране Марк Еспер најавио јачање америчке војне присутности у Сирији с “механизованим снагама” под изговором да се терористима ИД спречи приступ  нафтним ресурсима које контролишу сиријски Курди.

Од тада неколико извештаја потврђују да Вашингтон шаље војна појачања на нафтна поља у Хасаки и Деир Ез Зору.

Илхам Ахмед је у четвртак искључио да распоређивање америчких снага у Деир Ез Зору иде у прилог сиријским Курдима, које су, како је рекао, „издали њихови амерички савезници, који су повукли своје снаге из североисточне Сирије баш кад их је Турска почела нападати 9. октобра.

“Ако ће америчке снаге остати на нафтним пољима кад нас Турци нападну са северозапада, где је стабилност?”, питао је Илхам Ахмед у изјавама које цитира британски Гвардијан.

Критикован због тога што је због турске офензиве оставио саме своје курдске савезнике, Трамп је прошле седмице предложио да курдске милиције размотре пребацивање у сиријску регију богату нафтом, пустињско подручје стотинама километара даље од места где су тренутно распоређене курдске милиције.

У својој изјави и Илхам Ахмед нагласио да Курди неће напустити своје „историјске земље“.

„Преместити Курде из њихових домова у друга подручја није праведно. Промена становништва и демографије је обично етничко чишћење”, рекао је политички вођа сиријских Курда у такозваном Сиријском демократском већу (СДЦ).

У овом тренутку сиријска влада наставља да позива курдске милиције да се придруже у редове владиних снага, али неке јединице инсистирају да Сиријска Арапска Армија не користи име „арапска“ и да га избаци из службеног назива оружаних снага земље.

Међутим, Дамаск упозорава СДФ снаге да се инкорпоришу у САА како би владине снаге биле још спремније у случају да Турска промени мишљење и настави операцију „Извор мира“ на североистоку земље.

СДФ снаге, које имају око 27.000 курдских бораца и 5.000 арапских, већ су изразиле спремност да се придружи сиријској војсци, али у случају постизања политичког споразума с Дамаском.

С тим у вези, Илхам Ахмед је у изјавама за арапско издање руске агенције Спутњик истакао интерес милиција за преговоре о могућности придруживања сиријским оружаним снагама и удруживању снага с војском председника Асада, али под условом да се проведе „реструктурирање војске“. Шта је тачно мислио спомињући „реструктурирање“, високи курдски званичник није рекао.

Сиријска арапска армија (САА) одбила је 1. новембра напад великог обима који су покренули Хаџат Тахрир ал-Шам и његови савезници у северној Латакији.  Прочитајте ОВДЕ  све појединости о овоме.

Извор: logicno. com/ Нермин. Н

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА