Најновије

НАТО ЈЕ ЗАРОБИО РУСКИ С-400 И ПАНЦИР У СРБИЈИ! Путиново моћно оружје ипак неће бранити српско небо!

Руски ракетни системи који су допремљени у Србију поводом војне вежбе "Словенски штит 2019" и даље је тема број један у НАТО савезу, а како сазнаје портал Еспресо, могли би у Београду да остану заробљени на дужи период.

Вучић и државни врх поред С-400 (Фото: mod. gov. rs)

Сазнања из извора блиских НАТО кажу, да нема ни трунке шансе да они остану заувек у Србији, као што су се многи, па чак и политичари понадали.

- НАТО је повео истрагу како је ова опрема допремљена у Србију, и док се то не реши, неће дати зелено светло за повратак ракетних система С-400 и "Панцир" у Русију. Што никако не значи да ће ово наоружање остати Војсци Србије - открива извор.

Према његовим речима у НАТО знају да је неко у систему заказао, будући да је Србија окружена земљама које су чланице овог савеза и само покушавају да "кртицу истерају на сунце".

Да није уопште искључено да НАТО спроводи интерну истрагу, сматра и војни аналитичар Владе Радуловић.

- Чињеница је да су и "Панцир" и С-400 дошли ваздушним путем, с тим што је "Панцир" стигао у иљушину 76, а С-400 у антонову 124, те да су оба прелета била регистрована као транспортна. Преко које земље је авион ушао у Србију мање је битно, али је чињеница да се појавило питање у НАТО како се тако нешто уопште могло догодити, односно како је један такав систем могао да прелети ваздушни простор земаља чланица Алијансе - истиче Радуловић.

Додаје пак да је у питању било пребацивање технике због реализације војне вежбе, а такве вежбе редовно одржавају и све чланице НАТО. Због тога у свему не види ништа спорно.

С друге стране огласила се и Алијанса поводом заједничке вежбе и саопштила да су НАТО и Србија партнери и да они поштују право Србије да доноси суверене одлуке у вези са вежбама које се изводе на њеној територији.

"То је ствар Србије и Русије", стоји у одговору који је РСЕ добио од НАТО.

У тој вежби, како се подсећа, учествују и руски ракетни системи С-400 и "панцир с".

У писаном одговору се истиче и да је Србија партнер НАТО са којим та Алијанса има "добре и продуктивне односе". Подсећа се да је Србија учествовала у бројним НАТО вежбама, као и да је 2018. године била домаћин цивилне вежбе за помоћ у ванредним ситуацијама, током које је у Београду боравио и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

"Србија је такође са НАТО радила на обуци ирачких војних лекара, помажући да се обезбеди стабилност на Блиском Истоку", додаје се у одговору прес службе НАТО за РСЕ.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то важно преломио један премијер у региону.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА