Најновије

БОЛЕСНО ДЕТЕ ВЕЗАНО ЗА РАДИЈАТОР ПАРЛАМЕНТУ БиХ НИЈЕ ДОВОЉНО ЗА ИСТРАГУ! Грађани бесни, изашли на улице (ВИДЕО)

Након што су данас објављени нови узнемирујући материјали и докази о злостављању деце, штићеника Завода у Пазарићу, грађани Сарајева организовали су протест испред зграде Парламента на Скендерији.

Протест због злостављања деце (Фото: Јутјуб)

- Влада већ годинама систематски угрожава животе и добробит штићеника Завода у Пазарићу. Данас су одбили да на седници расправљају о ужасним условима и физичком насиљу којем су малолетни штићеници свакодневно изложени. Време је за протест - поручили су грађани путем Фејсбука.

Том објавом грађани су позвани на протест.

Већина заступника у Заступничком дому Парламента ФБиХ није прихватила предлог шефице Клуба Наше странке Сабине Ћудић да се на дневном реду нађе информација о стању у Заводу Пазарић.

Ћудић је данас презентовала шокантне детаље о третману штићеника, а посебно деце у Заводу за збрињавање ментално инвалидне деце и омладине Пазарић.

Клубови заступника СДП-а, Наше странке, Народа и правде и ПДА су гласали за ову тачку. Клубови СДА, ХДЗ-а и ДФ-а су били делом суздржани, а делом против предлога, док је СББ великим делом био за. За су у коначници била 22 заступника, 48 их је било против, а шест суздржано.

У инцијативи је Ћудић, између осталог, навела да се заустави злостављање деце у Заводу, да ресорно министарство именује лекарски тим који ће извршити ревизију дијагнозе и праксу редовних лекарских прегледа те да се овај случај проследи надлежном тужилаштву. Такође, затражено је и хитно разрјешење дужности чланова Управног и Надзорног одбора Завода.

На фотографијама које је претходно доставила медијима види се како су деца везана за намештај и радијаторе. Некима су руке везане иза леђа, многа деца у таквом положају проводе већи део дана и читаву ноћ те су због таквог третмана код њих забележене физичке повреде и погоршано психичко стање.

Занимљиво је да је већина заступника чак и одбила да се о овом проблему расправља на седници Заступничког дома.

- Ово је очито политичка заштита чланова и чланица Управног и Надзорног одбора из прошлог мандата - кратко је рекла Ћудић оценивши овај однос према проблему у заводу срамотним.

Након тога, на предлог председавајућег овог дома Мирсада Заимовића (СДА), Заступнички дом Парламента Федерације БиХ задужио је радно тело да у року од седам дана провјери све наводе о стању у Заводу за ментално збрињавање инвалидне деце Пазарић, као и да прикупи налазе свих инспекција које су до сада одлазиле у тај завод и о свему томе обавести Заступнички дом ради одговарајуће реакције.

Насиље према мигрантима могло би чак да помогне Хрватској да добије Шенген!?  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: klix. ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА