Најновије

НАЧЕЛНИК БИА ТВРДИ: На територији Србије делује велики број безбедносно-обавештајних система! Знамо ко је на снимку, али...

Јавност у Србији се заинтересовала за снимак на којем један обавештајац наводно даје новац српском агенту. БИА је током дана потврдила аутентичност снимка а председник Србије Александар Вучић за сутра у 18 часова је сазвао седницу Савета за националну безбедност.

Начелник Управе за аналитику БИА Реља Жељски (Фото: Јутјуб)

Начелник Управе за аналитику БИА Реља Жељски рекао је да су сцене као са наведеног снимка честе и да је реч о реалној ситуацији.

"Зачудили сте се колико се то често дешава на улицама Београда и других великих градова широм света", навео је Жељски уз оцену да није реч ни о чему неуобичајеном нити спектакуларно новом.

На питање ко је човек са снимка, Жељски jе рекао да не може да саопшти његов идентитет али да може да каже да службе безбедности, пре свега ВБА, интензивно и професионално сагледавају све аспекте случаја и информишу државни врх на челу са председником Александром Вучићем.

Истиче да се свим субверзивним деловањима на дневном нивоу обавештавају људи који руководе државом.

Жељски је напоменуо да ће о детаљима јавност сазнати након сутрашње седнице Савета за националну безбедност коју је председник Вучић заказао за 18 часова.

На питање о природи односа између особа на снимку, Жељски је навео да је граница одвијања и реализације агентурног односа заправо граница до које допире машта, а обавештајци често умеју да буду вема маштовити.

Жељски је напоменуо да у овом тренутку на територији Србије делује велики број обавештајно-безбедносних система, међу којима су системи великих држава као САД, Русије, Велике Британије и Кине али и земља из окружења, као што су Албанија ии Хрватска.

Наводи да се Србија налази у специфичним и тешким околностима и да се руководство налази под притиском да одустане од одређених стратешких праваца.

Упитан да ли то има везе са Косовом и Метохијом, Жељски је рекао да у актуелном тренутку све што се дешава у тој безбедносној сфери има везе са КиМ, али и са покушајима да Србија скрене са принципијелног курса а то је политичка и војна неутралност.

Каже и да обавештајни рад не би требало одвајати од високе политике али да има случајева када се обавештајне структуре отргну од државних врхова својих земаља.

Прочитајте ОВДЕ како је БИА потврдила да је снимак аутентичан. 

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА