Најновије

БОЛЕСТ КОЈА УБИЈА ЗА 24 САТА ПОНОВО СЕ ПОЈАВИЛА: Лекари издали упозорење, човечанство ово није видело деценијама!

Званичници су објавили како се мушкарац лечи у болници у граду Хуадеу, а пацијент који живи у Унутрашњој Монголији, кинеском региону на северу земље, наводно је зараженог зеца јео 5. новембра.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Други људи који су стављени у карантин били су у контакту с њим, али ниједан још на срећу не показује симптоме куге. Ово је трећи забележени случај у протеклих седам дана, а прва два уочена су у главном граду, Пекингу.

Наиме, иако се сматра да два случаја нису повезана, 12. новембра је двојици пацијената из градског подручја дијагностикована пнеумонична куга. Сматра се да је пнеумонична куга, иначе тежи облик од оне бубонске, била пошаст која је опустошила свет у средњем веку.

Иако се куга у Кини сматрала искорењеном, ови повремени случајеви све чешће изазивају забринутост због могућности повратка опасне заразе. Последње веће познато избијање болести било је 2009. године, када је неколико људи умрло у провинцији Кингхаи на северозападу Кине.

У Европи тренутно нема разлога за панику јер случај куге код човека није забележен већ деценијама, али у бројним деловима Африке, Азије, Јужне Америке и запада САД-а ситуација је другачија. Тамо се од куге умире заправо све чешће. Индија је озбиљно схватила епидемију из 1994., када су од куге умрле најмање 54 особе, па се од тада озбиљно убијају пацови. Само у Мумбају у акцији сузбијања куге те је године побијено тачно 442.186 пацова.

Најгора ситуација је у Африци, где је више од 90 одсто забележених пацијената. Иако просечни Европљанин кугу доживљава тек као "црну смрт" из мрачног раздобља људске историје, она је још присутна, а њен узрочник јача, можда и због нашег узгајања "супермикроба" нерационалном применом антибиотика.

Светска здравствена организација каже да бубонска куга може убити одраслу особу за мање од 24 сата ако се не третира на правилан начин. Узрочник је бактерија Yерсиниа пестис, која се најчешће може пронаћи у малим сисарима, и њиховим бувама. Симптоми који показују да је особа инфицирана укључују грозницу, главобољу, а најчешће и отицање лимфних чворова испод пазуха.

Током година, од 2010. до 2015. године, забележено је 3.248 случајева широм света, од чега 584 смртна. Постоји и вакцина, али нажалост није доступна јавности. Прошле године један дечак је заражен у САД-у и то је био први случај заразе у тој држави од почетка 90-их. Болест се најчешће лечи антибиотицима, али иако се може лечити, ако се открије на време, у епидемији 2017. године која је погодила Африку, умрло је 200 људи. Иако стручњаци истичу како опасности од избијања епидемије тренутно још нема, не треба занемаривати опасност од куге, која нам је више пута доказала своју смртност.

Нисте ни свесни шта радите себи! Овај лек користи сваки Србин, а ни не зна колико је опасан! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Express

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА