Најновије

ИСЛАМИСТИ НИСУ НАЈВЕЋА ТЕРОРИСТИЧКА ПРЕТЊА: Са трона их скинула група која је побила 70 одсто свих жртава у 2018 (ВИДЕО)

Институт за економију и мир (ИЕП) у Сиднеју у Аустралији објавио је у среду Глобални индекс тероризма за 2019. годину.

Исламисти (Фото: Јутјуб)

Истраживање терористичких инцидената током прошле године показало је да су талибани надмашили Исламску државу као најсмртоноснију терористичку групу на свету. Исламска држава (ИД) сматрана је најсмртоноснијом претњом у сваком издању извештаја од 2013. године.

Пораст талибана и пад ИД у извештају за 2019. годину, који користи податке из календарске 2018. године, били су готово савршено симетрични: талибани су убили 70 одсто више људи и достигли 6.103, док је Исламска држава убила 70 одсто мање људи - 1.328 жртве. Талибани су сада одговорни за око 38 одсто свих смртних случајева повезаних са тероризмом широм света.

ИЕП је приметио да пад Исламске државе није ни у свим њеним гранама. Некделови ИД, међу којима је и поглавље Корасан које се бори против талибана за контролу делова Авганистана, појачало је ниво активности током 2018. Ако се Корасан избаци из Исламске државе као посебне групе, то би био најсмртоноснија терористичка претња током десетогодишњег периода који се завршава 2018. године, а следе нигеријски Боко Харам (подружница ИД), остатак ИД и талибани.

Укупни изгледи за глобални тероризам у индексу 2019. године били су благо охрабрујући, са смањењем смртних случајева за 15 одсто током 2018. и смањењем економског утицаја тероризма за 38 одсто. Убиства су се смањила за 52 процената од свих највиших достигнутих у 2014. током крвавих дана салате Исламске државе. 98 појединачних земаља је имало падтероризма прошле године у односу на 40 са повец́ањем, што је најбољи однос побољшања забележених од 2004. године.

ИЕП је је нашао и мању у овој ситуацуији тврдећи да је „интензитет“ тероризма опао прошле године, али да се терористичке активности нижег нивоа шире широм света, а све већи број земаља пријављује мали број смртних случајева и фатални терористички инциденти. То се одразило на пораст „крајње десног тероризма“ у Америци и Европи.

За Северну Америку, западну Европу и Океанију, претња крајње десног политичког тероризма је у порасту током последњих пет година, а напади су у овом периоду погодиле 19 земаља. У овим регионима крајње десничарски напади повећали су се за 320 одсто између 2014. и 2018. Овај тренд се наставио и у 2019. годину, при чему је 77 смрти приписано крајње десничарском тероризму од почетка године до краја септембра. За разлику од исламистичког тероризма, нико од починилаца 2018. године није тврдио да је члан организоване терористичке групе, што отежава безбедносним организацијама да спрече такве нападе.

Извештај такође помиње „крајње леви“ тероризам, који је вероватније повезан са дефинисаним групама и кохерентним дневним редом, и признаје да су оба облика тероризма мала у смислу смрти и економског утицаја у поређењу с другим изворима.

"Чак и на Западу, историјски националистички или сепаратистички, исламистички и крајње леви тероризам био је много чешћи" од крајње десног тероризма, наводи се у извештају, примећујући да се политички тероризам на Западу снажно смањио након распада марксистичког и комунистичког блока из 1980-их и тек од тада се прикладно напредовао. ИЕП промовише метрику коју назива „позитивни мир“, дефинисану као „ставове, институције и структуре које помажу у изградњи и одржавању мирних друштава“. Глобални индекс тероризма за 2019. годину пратио је пад ових позитивних мировних показатеља у Америци и Европи, тренд који ИЕП посматра као потицај политичке нестабилности и, вероватно, повећаног политичког насиља у годинама које следе.

Глобални индекс тероризма за 2019. годину открио је значајан пораст броја починилаца жена, на челу с честом употребом женских бомбаша самоубица Боко Харама. Боко Харам је од 2014. године убио више од 900 људи користећи жене и младе девојке као бомбаше самоубице. Неколико огранака Исламске државе постало је и више заинтересовано за употребу жена као оружја, можда зато што су ИД стратегије приметиле да су женске бомбашке нападе теже смртоносне од мушкараца, а Исламска држава има знатан број регрутованих жена у иностранству које може да искористи.

Стигло појачање сиријској војсци у Хами! Стеже се обруч око терориста у Ал Габу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир/ Breitbart. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА