Најновије

ВУЧИЋ О АФЕРИ "РУСКИ ШПИЈУН": Путин није био обавештен о овом деловању! Питам руске пријатеље: Зашто?

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да руски обавештајац Георги Клебан више није на територији Србије.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Он је поручио да је сигуран да је председник Владимир Путин није био обавештен о овом деловању, и да Србија има пријатељске односе са Руском Федерацијом.

Он је поновио да Србија не заборавља шта је Путин учинио за Србију у међународним организацијама ни подршку у опремању војске.

Подсетио је и да је Србија једина није увела санкције Руској Федерацији, није гласала против интереса РФ, да једина одржава војне вежбе са руском војском и да ничим није угрозила пријатељство са Русијим.

"Зато питам руске пријатеље, а питао сам и данас амбасадора, Боцан Харченка: Зашто? Нисам видео никакву логику у свему овоме", рекао је Вучић.

Он је вечерас поновио чврсту опредељеност Србије за војну неутралност и поручио:

"Србија своју политику неце окретати, и неце у НАТО, као што неће ни у ОДКБ, и неке друге, али учврстицемо наше позиције неутралности и самосталности".

Како каже захвалан је за оредн који је добио од Путина, и уложиће и лични ауторитет да наши односи буду још бољи.

"Знајући како се делимо: за Русе или за Американце, моја порука је да сам изабран за председника Србије да штитим наше интересе".

Документовани контакти Клебана са припадницима ВС

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је снимак, на којем се види како руски обавештајац Георгиј Клебан даје новац српском обавештајцу, направљен 24. децембра 2018. године, а да га није сачинила наша служба ВБА, али да је била потпуно упозната са случајем.

"Пратећи објекат обраде, наше службе безбедности су дошле до података да ће се у Земуну, тог дана негде око 18 сати, пензионисани припадник ВС, потпуковник З. К. састати са Георгијем Клебаном", пренео је Вучић након седнице Савета за националну безбедност.

Председник је истакао да је Србија у више наврата констатовала и документовала контакте Клебана са припадницима Војске Србије.

Са њим је, додао је, уочено 10 контаката са три конспиративна извора, а три пута Клебан уручује новац припадницима ВС, за шта постоји документација.

Додао је да постоји документација о контактима неких других припадника руске службе безбедности са припадницима војних структура Србије, са чим се не излази у јавност.

Нећемо мењати политику неутралности

Вучић је изјавио да Србија неће мењати своју политику и да ће се, никада снажније, борити за самостални и назависни пут и политику неутралности.

"Јачаћемо војску Србије. Србија ће бити све јача. То је земља слободарског народа и никада нисмо пристајали и никада нећемо бити неко ко ће да дозволи да други њима управља", поручио је Вучић.

Наредних дана акције против обавештајних агенција

Вучић је изјавио да ће у наредном периоду бити спроведено неколико акција против припадника разлицитих обавестајних агенција чије деловање против Србије је доказано.

"Наредних неколико дана уследиће оштре акције које ће бити уочљиве јавности", рекао је Вучић током обраћања у Председништву.

Председник је навео и да је Србија изложена снажном обавештајном раду других земаља, и да то у неким случајевима превазилази мере пристојности.

Најавио је да ће у наредних два месеца да се изађе са свеообухватним општим правно политичким актом који би био пуна потврда нашег унутрашњег и спољног пута и неутралности и јачања те државне и војне позиције.

Наша наменска индустрија под страховитим притиском

Напади на српску наменску индустрију су учестали, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље, изјавио је Александар Вучић и истакао да Србија не може да опстане као војно неутрална и снажна без снажне наменске индустрије, што је разлог за жестоке нападе на наменску, како би је по сваку цену разорили они који Србији не желе добро.

"Напади на наменску индустрију су учестали, жестоки, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље која у том смислу представља обавештајну канализацију, како то називају стручни кругови, и увек је против српске наменске и због тога што постоји конкуренција у фабрикама баш у тој земљи и због тога што се обавља посао за обавештајне изворе неких других, већих западних земаља", рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да грађани готово да нису ни приметили да су наше обавештајне и контраобавештајне агенције успеле да ухвате Србина са 30.000 евра у рукама, који је износио техничку и технолошку документацију за израду муниције 12,7 мм у Првом партизану у Ужицу, додајући да је муниција 12,7 мм најтраженија у свету.

"Да ли је некоме било лакше да узме одатле или у Коњицу, изгледа да су лакше нашли неког нашег који би ту документацију предао Албанцима у руке. Ми смо и Србина и Албанца ухапсили", рекао је Вучић.

Истакао је да су у току жестоки напади на Крушик из много разлога, као и на фабрику у Лучанима, који стално трају.

"И увек, читава централна и западна Србија, што се тиче наменске индустрије, је под страховитим притиском и хоће да нам је униште", подвукао је Вучић.

Он је навео и да је Радоша Миловановића за директора фабрике у Лучанима поставила власт ДОС-а, а да је он сада, када компанија ради боље него раније, по први пут под жестоким нападима.

"Ако Миловановић позове раднике да га подрже и они дођу то је притисак на суд, али се испред суда појаве представници политичких странака који су против њега онда је то богоугодно дело, није притсак на суд и нормално је, а све у циљу даљег урушавања и разарања наше наменске индустрије", рекао је Вучић.

Разлог за то је, нагласио је председник, у томе што позиција војне неутралности значи да морамо да имамо, у доброј мери, обезбеђена средства - муницију, оружје, опрему из сопствених извора.

"Не можете да опстанете као војно неутрална и снажна земља уколико немате снажну наменску индустрију. И зато је тако жесток напад на српску наменску индсутрију, зато желе да је по сваку цену, униште и разоре сви који не желе добро Србији", поручио је Вучић.

Констатовао је да ће надлежни и по том питању морати да предузимају одређене мере, али ће много офанзивније да говоре истину људима, како би све могли да сагладају.

"Очекујемо, после доласка хеликоптера МИ 17 и оружја и резервних делова, и хвала Русији на томе, и даље снажење и јачање српске војске", рекао је Вучић.

Вучић: Не искључујем да су Руси у праву

Председник Србије Александар Вучић није вечерас искључио могућност да су Руси у праву када кажу да је можда у случају обавештајне афере реч о провокацијама пред важне сусрете српских званичника са руским председником Владимиром Путином.

Он је одговарајући на питање да ли ће руског председника Владимира Путина питати за обавештајну аферу у којој је учествовао и руски обавештајац, приликом њиховог сусрета који је планиран за 4. децембра. Вучић је на новинарима рекао да не би искључио могућност да се то сада дешава и због тих сусрета планираних у Москви.

"Не искључујем да су Руси по том питању у праву зато што ми поседујемо више снимака које нисмо публиковали, јер то није посао обавештајних агенција", рекао је Вучић поводом реговања из Москве да се такве провокације дешавају уочи важних сусрета званичника Србије и Русије.

Србија, наводи, не бежи од тих тема.

"Ми не кријемо ништа, немамо чега да се стидимо, а руским пријатељима верујемо да желе најближе односе са Србијом као што ми желимо са њима. Верујем да ћемо успети и ту врсту поверења, на кратко прекинуту, да изградимо, јер нам не пада на памет да правимо нову '48 и не пада нам на памет да Русију доживљавамо као непријатеља Србије. Напротив", рекао је Вучић.

За њега је, каже, сусрет са Путином од изузетног значаја и нада се да ће са руским председником да разговара о најважнијим питањима из наше билатералне сарадње и економске сарадње.

"Предложили смо састав наше делегације, видећемо састав руске делегације, јер ће ово бити на нешто вишем нивоу него што смо очекивали, не само састанак већ радна посета", каже Вучић поводом предстојећег сусрета са Путином у Москви.

Опет су Срби пријављивали Србе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом писања медија да је косовска полиција објавила фотографије двојице осумњицених у случају убиства Оливера Ивановића у Северној Митровици, да није реч ни о каквим убицама, већ о двојици српских студената.

Вучић је рекао да се и по томе види колико је истрага Приштине неозбиљна, о колико неозбиљним људима је реч и каквим се лажима служе.

"Ми смо из архиве наше БИА извукли ту фотографију и имали та лица од првог дана и изучили све. Ни о каквим убицама се не ради. Реч је о студентима Ивану Димитријевићу и Милошу Радосављевићу", рекао је Вучић и додао да њих двојица, рођени у Прокупљу, сада студирају у Косовској Митровици.

Вучић је истакао и да су их наши државни органи већ испитали и они су били, како каже, спремни и на полиграфско испитивање и све друго на шта неки "који су се увек правили паметни, никада нису били".

"А, када бисмо рекли од кога је потекла информација да су они убице... Опет су Срби пријављивали Србе, и то лажно", рекао је председник обраћајући се у Председништву.

То све, додао је, говори са колико неозбиљности се свему томе приступа.

" Зато Србија на веома озбиљан начин приступа решавању свих важних питања, а за нас је убиство Оливера Ивановића једно од кључних и приоритетних питања, и упркос чињеници да нам ни на који начин нису омогућили да можемо да водило рационално истрагу, уз доказне предмете са лица места, приступ лицу места, резултатима увиђаја... Ми ћемо свој посао да урадимо", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је пре годину дана, баш на Аранђеловдан 2018, такође одржана седница Савета за националну безбедност због такси на српску робу које је увела Приштина.

Не мењамо политику, још снажније за неутралност

Председник Србије Александар Вучић поручио је да Србија не само да неће мењати своју политику, већ ће још снажније да се бори за војну неутралност.

"Све ово што се догодило само нас је оснажило у нашој политици. Не само да нећемо да мењамо нашу политику, већ ћемо никада снажније и никада јаче да се боримо за војну неутралност Србије, за наш самостални и независни пут, да сами водимо рачуна о својој земљи, о својој војсци, да чувамо своје небо, да чувамо своју територију и своје грађане", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија снажити своју армију, полицију, свој обавештајни и контраобавештајни сектор.

"Сваке године ћемо улагати све више, јер можемо то да чинимо, имамо средстава, имамо начина све више и Србија ће бити све јача", навео је Вучић.

"Србија је слободна земља, слободарског народа, никада нисмо пристајали и никада нећемо да будемо неко ко ће да дозволи да други њиме управљају. Ми смо ти који желе да грађани Србије одлучују о својој судбини и о својој будућности", рекао је председник.

Ниједна мина није отишла у Украјину

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом тврдњи дела опозиције објављених на твитеру да је Србија продавала оружје Украјини које је коришћено против Руса, да ниједна мина није отишла за Украјину, нити је испоручивана преко Уједињених Арапских Емирата.

"Данас смо оптужени из једне од тих кухиња обавештајне канализације како су српским минама и како је Србија наоружавала Украјинце у борби против ДНР и да су нашим минама убијани руски војници. Коме је то одговарало баш на данашњи дан да пусти кроз ту обавештајну канализацију - сами закључите. Истина је следећа, многи ће да се изненаде", рекао је Вучић новинарима.

Он је показао текст и слике мина како је то објавио бугарски сајт.

"Али, пошто ово није бурек, ово није нешто што не разликујете. Ми смо истражили комплетну нашу трговину са Украјином, истражили све што имамо, све што смо икад радили са Украјином, која је иначе дозвољени 'енд усер', да јесмо никаквих проблема не бисмо имали, све би било у складу са законом, али нисмо", навео је Вучић.

Додао је да у тексту те 'обавештајне канализације' пише да је то испоручивано преко Уједињених Арапских Емирата који су потписали свој споразум са Петром Порошенком (бившим председником Украјине), што је, како каже Вучић, иначе њихово право, као и то што имају споразум и са РФ.

Напоменуо је и да је шеик Бин Зајед много бољи пријатељ са Путином него он.

Вучић је навео Ђиласове тврдње да је продаја српског оружја Украјини ишла преко Емирата и "Вучићевог великог пријатеља, шеика Мухамеда", инсинуирајући тако ко су истински већински власници Београда на води.

"Он увек полази од себе, зна какав је лопов и мисли да су сви такви", додао је Вучић.

Како каже, истражен је сваки лот.

"Сваки лот, свих мина који је отишао, а ниједан никада није отишао за Украјину, и ниједан лот оваквих мина није отишао за Емирате. Онда смо ишли даље и установили да смо имали преко Американаца, две америчке и једне полуамеричке фирме, али је била и једна чудна компанија јер смо дошли до тих бројева мина и установили кад и коме су продате и са којим циљем. Да видите како се судбина игра када много лажете, шта се догоди", истиче он.

Тај лот, каже Вучић, баш тих мина које су на слици, је део серије од 15.000 мина, које су продате предузећу "Техноремонт" у власништву Петра Црногорца, иначе власника фирме ЦПР Инпекс.

"То је где ради мама Обрадовића из Ваљева, тј. где је радила до јуче. Та фирма је купила 15.000 тих мина и продала их компанији Натан, пољској, а не украјинској, и то преко Кипра", објаснио је Вучић.

Каже да је било интересантно да није добијена подршка пољских државних органа за то, што је обавеза, већ је то добијано од других компанија, па преко Кипра извезено за Пољску. Нигде и ни на који начин ни Украјина нити било ко није поменут , рекао је Вучић.

Србија то, иначе, додао је, не би дозволила као "енд усер" због наших добрих односа и са РФ, али и са Украјином.

"Они, иначе, што је још интересантније имају заједничку фирму са Дамјановићем, лицем безбедносно интересантним као припадником једне од регионалних служби безбедности. А они вам контролишу неке од најпознатијих информативних портала на територији Србије чији су новинари изразили највећу жељу за мојом скором смрћу пре неколико дана", додао је Вучић.

Како је рекао, свет је мали, свака лаж се открије и не можете да сакријете трагове своје прљаве кампање и мржње против Србије.

"Зато ћемо ми морати народу много тога да објашњавамо, да говоримо чињенице, шта морамо да предузимамо у наредном периоду. Иначе све остало што је рађено са минама, рађено је уз посредство угавном домаћих и америчких компанија. Све су били дозвољени енд усери, само у једном случају и то у ранијем периоду, пре 2012. смо имали Саудијску Арабију, али ништа од тога није завршавало у Европи, напротив", рекао је он.

Вучић је на крају рекао да што се оружја тиче Србија ће да га прави и продаје.

"Кад будемо имали фабрике бурека и пецива онда ћемо другачије да се понашамо, а до тада нећемо да се стидимо, него ћемо да се поносимо са наших 11.000 радника који вредно раде да би заслужили плате за своје породице, али и да би добринели војној и одбрамбеној снази Србије", закључио је он.

Такође је поручи да режервну отаџбину немамо.

"Наша земља се зове Србија, Србију ћемо умети да сачувамо, заштитимо, умети, за разлику од прошлости, знати и да обранимо и чуваћемо српски пут у будућност", рекао је он.

То је наша политика и једина могућа политика на којој ће Србија да истрајава. Са свима желимо да будемо пријатељи, никога не угрожавамо, али и своју земљу ћемо и те како умети да сачувамо, закључио је он.

Прочитајте ОВДЕ шта је руски амбасадор у Београду рекао после сусрета са Вучићем.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS