Најновије

ИЗЈАВА КОЗАРЕВА КОЈА ЈЕ ЗАТРЕСЛА КИМ: Међу Србима има много Бора, али међу Албанцима нема Рамиза

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је да идеологије зла у нашој јужној покрајини нису поражене, и да све оно што се последњих месеци догађа српском народу веома подсећа на фашизам.

Душан Козарев (Фото: Јутјуб)

Козарев је, обраћајући се на свечаној академији поводом Дана Косовске Митровице и дана ослобођења тог града од окупатора у Другом светском рату, рекао да су Срби традиционално антифашистички опредељен народ, али да у овоме тренутку међу албанским политичким лидерима нема оних са којима би Срби могли да граде друштво на антифашистичким основама.

"Идеологије мржње су нешто од чега радо окрећемо главу, јер тешко је некоме ко не мрзи да схвати и сагледа мржњу другога. Али мржња расте и јача док затварамо очи пред њом, а народ који је страдао попут нашег, нема право да буде равнодушан према опасностима које се над њим надвијају", упозорио је Козарев.

Он је оценио да у Приштини постоји политички консензус о томе да је Србима потребно ускратити сва права, да им нема места као равноправном народу на самопроглашеном Косову, као и да је потребно неосновано ограничавати слободу кретања званичницима Републике Србије.

"Данас са наше стране и даље стоји испружена рука, али нема ко да је прихвати, јер они неће чак ни да дотакну оно што смо ми додиривали. Она шовинистичка фарса и фашистички маскембал приликом бројања српских гласова била је само још један доказ да, иако међу нама и даље има много Бора, међу њима нема Рамиза", казао је Козарев.

Према његовим речима, Србија и Срби чине све да другима ускрате изговоре за мржњу и неповерење, и предлажу сарадњу, отварање граница у региону, слободан проток људи, робе и капитала, уједињење око заједничких интереса, јер то је будућност на темељима антифашизма.

"Надам се да ћемо наредни Дан ослобођења Косовске Митровице обележити мање разочарани и мање неспокојни. У међувремену никоме нећемо давати изговор за мржњу. Чекаћемо стрпљиво да разум овлада, и да неке усијане главе коначно схвате да слобода за једног не мора ићи на уштрб слободе другог. Слобода, мир и благостање могу бити наšа заједничка вредност и заједничка будућност, и када се таква будућност оствари, ослободиоци којих се данас сећамо постаће победници", закључио је Козарев.

Душан Козарев претходно је био задржан више од два сата на прелазу Јариње.

Након двочасовног задржавања Козареву је ипак омогућено да крене пут Лепосавића и да учествује на Академији.

Председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић обавестио је присутне да људима из Канцеларије за КиМ није био дозвољен пролаз на Јарињу.

Он је исто тако поручио и да је Србија и ако нису ту њени представници свакодневно присутна, што својим делима и радом и показују и влада и грађани и председник Александар Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао о састанку Угљанина и Куртија.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА