Најновије

КУРТИ, СМАЊИ ПРОХТЕВЕ! Шиптари у шоку! Рама објавио мапу на којој је Косово Србија!

Албански премијер Еди Рама најстрашније је шокирао Шиптаре у Приштини пошто је јуче објавио мапу на којој су Косово и Метохија приказани као део Србије!

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

Рама је на свом Фејсбук профилу поставио видео-запис у којем се јасно види карта на којој је Косово у оквиру граница Србије. Ово је изазвало праву панику у Приштини, а тамошњи медији су у делиријуму објавили да је Рама заправо овим признао да Косово није независна држава већ јужна српска покрајина! Да ствар буде интересантнија, Рама је ову мапу објавио само дан након што је косовски аналитичар Ким Мехмети устврдио да је албански премијер чак спреман да повуче признање независности Косова због идеје о 'мини Шенгену' и бољих односа са Србијом!

Приштина забринута

Рама је, иначе, својим пратиоцима на Фејсбуку пожелео добро јутро уз видео-снимак који приказује мапу радова и улагања у мрежу снабдевања водом у руралним областима од севера до југа Албаније. На снимку се, између осталог, види и мапа са Косовом и Метохијом у оквиру граница Србије.

"Премијер Републике Албаније Еди Рама управо је објавио мапу на којој је приказана република Косово у оквиру територије Србије. Оно што брине, као што можете приметити, јесте да је територија републике Косово остављена унутар Србије", објавила је приштинска 'Газета експрес'.

Коментаришући ове наводе, али и најаве приштинских аналитичара да би Рама у неком тренутку можда могао и да повуче признање лажне државе, шеф дипломатије Ивица Дачић каже да нимало не изненађује страх албанских политичара у Приштини.

- Све је више држава које размишљају о повлачењу признања Косова. Полако, доћи ће и Албанија на ред... - кратко је поручио Дачић.

Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, оцењује да Рами очигледно почиње да сметају Куртијеви радикализам и искључивост.

- Рама процењује да би његова подршка предусловима које Курти поставља за обнављање дијалога са Београдом погоршала изгледе за скору одлуку Брисела о отварању преговора о приступању Албаније. Зато објављивање мапе Србије са Косовом треба гледати као нови притисак на Куртија и поруку да у екстремизму не може рачунати чак ни на подршку Тиране, иза чега несумњиво стоје утицајне западне земље, а вероватно и САД - наглашава Паић, додајући да није реално да Тирана икада повуче одлуку о признавању 'Косова'.

Ресетовање дијалога

На другој страни, Бодо Вебер, аналитичар из Берлинског савета за политику демократизације, напомиње да је потребно озбиљно ресетовање српско-албанских преговора.

- На Западу има још снага које се залажу за размену територија и све док Приштина не буде сигурна да се неће разговарати о тој теми, нико не може убедити 'косовску владу' да укине тарифе. Мора да се постигне оквир у којем ће се јасно знати докле ће ићи ти преговори и какав ће бити коначан споразум - закључује Вебер.

Хиљаде Шиптара се убрзано досељавају у Србију да створе Велику Албанију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА