Најновије

Путин истражује шпијунске афере у Србији! Шеф Кремља тражи доказе: Ко је умешан у скандал и хоће да завади две земље?

Председник Русије Владимир Путин наложио је хитну истрагу о свим околностима шпијунске афере која је избила након објављивања снимка на ком се види како руски агент у Земуну предаје новац српском званичнику, највероватније официру Војске Србије.

Илустрација (Фото: РИА/ Јутјуб)

Како се сазнаје, Путинов налог је да се у најкраћем року до детаља испита шта се тачно догодило како не би били угрожени односи Москве и Београда, нарочито имајући у виду да председник наше земље иде 4. децембра у посету Русији, где ће се у Сочију видети с њим. Такође, Путину је јасно да је могуће, пошто његов део администрације сасвим сигурно нема везе са шпијунском афером, да иза ње стоји неко други у Москви и зато му је веома битно да се све што пре разреши.

С друге стране, на евентуално различите улоге у свему овоме различитих кругова у Москви могли би да указују и дисонантни тонови у јучерашњим обраћањима на ову тему двоје високих руских званичника, портпарола Кремља Дмитрија Пескова и портпаролке министарства спољних полова Марије Захарове.

Склепана провокација

Док Песков констатује да су односи Русије и Србије толико посебни да никакви скандали са наводним врбовањем српског официра од војске Русије не могу да утичу на њих, Захарова се пита зашто није откривен идентитет српског званичника са снимка и поручује да не разуме саопштење српске владе.

- Прво, не знамо какав је то инцидент и то тек треба да се утврди. То није питање председничке администрације, али сигуран сам да су односи Русије и Србије толико посебни - партнерски, братски, савезнички да на то ништа не може да утиче - изнео је Песков.

Захарова је догађај окарактерисала као редовну провокацију пред важан сусрет.

- Сада код нас треба да дође до сусрета на највишем нивоу. Већ смо навикли да се пред сусрете на највишем или високом нивоу, неколико дана раније, појављују интересантне приче које се представљају као сензације. Време пролази, све се то или дезавуише или се испостави да је реч о на брзину склепаној провокацији.

На констатацију новинара да је БИА већ потврдила да је на видеу Георгиј Клебан, а да је српска влада саопштила да је ситуација озбиљна, Захарова је уз смех питала да ли је потврђен идентитет другог човека који се види на снимку.

- Зашто нису потврдили - упитала је Захарова, додајући да треба да буду потврђене све чињенице, о ком је времену реч и ко је на видеу.

Захарова је и рекла да не разуме саопштење српске владе да је ситуација веома озбиљна.

- О чему је реч? Можете да ми објасните шта значи да је ситуација озбиљна - казала је она.

Сусрет с амбасадором

Председник Србије Александар Вучић разговарао је јуче ујутру са амбасадором Русије у Београду Александром Боцан-Харченком, али након састанка нису давали изјаве.

- Неко је у Србији опсервирао и снимао наводног руског агента и српског службеника и јасно је да је то дело неке друге стране обавештајне службе. Верујем да ћемо убрзо сазнати ко су особе на снимку, да ли се ради о руском агенту и српском официру, зашто је дат новац, где је тај новац требало да заврши и са којим циљем.

Потпуковник у пензији Љубан Каран додаје да је рано закључивати да ли је посреди подметање од обавештајних служби држава НАТО са циљем да поремете нашу добру и коректну војну сарадњу са Русијом или ту стварно има нечега.

Декан Факултета за безбедност Мирослав Бјеговић пита се зар неко мисли да ће једна "прозирна обавештајно-шпијунска афера двојице одметнутих припадника српске и руске службе, инструисана од оних којима је циљ дестабилизација Србије, првенствено председника Вучића, и заоштравање односа са Русијом, и који су спремни за прљав новац да издају националне интересе својих земаља, покварити однос Путина и Вучића". Поручује и да се грдно варају они који тако мисле.

Иначе, према информацијама српских безбедносних служби, случај са видео-снимка који тресе Србију није усамљен, већ има много доказа да су такве ствари рађене и раније.

Ко је Георгиј Клебан

-Био је на позицији помоћника изасланика одбране при амбасади Русије у Београду, али је са те позиције одјављен у јуну 2019. године

-Како је објашњено у МСП, он се не налази на дипломатској листи активних дипломатских представника страних држава у Србији

-Саопштено да је напустио Србију

-Син руског обавештајца је на питање српског пријатеља на Инстаграму: "Када се враћаш у Србију?", одговорио: "Вероватно никад"

-Објављена Клебанова слика у униформи, члан је тајне службе ГРУ
Клебанова супруга пријављена је на адреси дома руске специјалне војне јединице Спецназ (у преводу специјалне намене), која се доводи у везу управо са војно-обавештајном службом ГРУ

Хронологија догађаја

-Видео-снимак приказује сусрет који се одиграо у Земуну

-Двојица мушкараца састају се на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих двојице

-Рус, идентификован као Георгиј Клебан, припадник службе ГРУ, даје пластичну кесу српском агенту, чије је лице замућено (сакривено), а овај је оставља у паркираном аутомобилу

-Постоји сумња да је човек чије се лице на снимку не види официр Војске Србије и да је требало тај новац да преда једном од генерала ВС, односно да је имао улогу курира

-Двојица мушкараца затим одлазе у оближњи кафић, где пију пиво
Српски агент након тога одлази до свог аутомобила, отвара кесу у којој је коверта са новцем и броји га

-БИА потврдила аутентичност снимка.

Војни пуч и свргавање Моралеса нису били оружје против Боливије! На мети је највећа империја на свету Кина! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА