Најновије

ТАЈНЕ САСТАНКА КОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО СУДБИНУ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Понуда од 5,5 милијарди долара, Милошевић и Туђман!

Киро Глигоров, некадашњи високи функционер СФРЈ у једном од својих интервјуа испричао је својевремено план Европске уније који је крајем 1990. понуђен председницима република.

Слободан Милошевић (Фото: icty.org)

- Они су највалили да ће доћи тројка - претходни председавајући, садашњи председавајући и наредни председавајући. Тада је председавајући био луксембуршки министар спољних послова. Он је дошао са Ван дер Бруком и Жаком Делором. Када смо се поређали сви заједно, то је велико друштво кад се седне за сто... Они су били са једне стране стола са неколико експерата а ми са друге. То је било крајем 1990 - почео је своју причу Глигоров.

Он је рекао да је Жак Делор изнео понуду ЕУ за СФРЈ ако се та заједница одржи.

- Унија је спремна да призна политичком одлуком придружено чланство Југославије у ЕУ. Ви знате шта то значи и које ћете имати привилегије. Ја сам добио налог да спремим програм од 5,5 милијарди долара као ињекција да програм Анте Марковића успешно даље продужи - изложио је Делор.

Глигоров каже да је то био веома повољан арнжман.

- Ми бисмо били прва земља која је добила статус придруженог члана од свих оних земаља које су 1992. постале придружени чланови попут Руминије, Бугарске.

- Изволите господо, кажите шта имате о овом плану - рекао је Делор.

Био је тајац неколико минута. Први се јавио Фрањо Туђман.

- Знате шта господо, ја морам нешто искрено да вам кажем. Ја низакакве милијарде не могу одустати од идеје која храни цео хрватски народ да ми после дуго година обновимо хрватску државу. То је за мене примарно - рекао је Туђман. Настао је тајац, а онда се јавио Милошевић.

- Ја више пута понављам, и хоћу и пред вама овде да кажем да сам ја за чврсту федерацију или модерну федерацију или ништа. Нек иде свако на своју страну - рекао је Милошевић.

После нове паузе јавио се Изетбеговић.

- Нама је тешко и без Београда и без Загреба. Ми смо три народа у Босни и то не може лако да буде. Ми смо увек били посебан ентитет и то бисмо волели да останемо али да се нађе солуција како да сарађујемо са Београдом и Загребом - рекао је Изетбеговић.

Глигоров је рекао да остали углавном нису дискутовали.

- Потом је уследила пауза од једног сата. Ту је донета одлука на тој паузи да тројка из ЕУ има разговоре са сваким председником појединачно.

То је трајало веома дуго. Кад се то завршило, скупили смо се опет сви и представници ЕУ су саопштили да сагласности нема - испричао је Глигоров.

А онда су се представници ЕУ обратили свима присутнима:

- Жалимо што ћемо морати да пренесемо Унији да нема сагласности за ове предлоге што смо дали. А шта ће даље бити, видећемо.

Остало је добро познато шта се после догађало.

Харадинај се састао са командантом КФОР-а! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА