Најновије

Вучић о састанку Куртија и Угљанина: Појешће јагње више и то је то...

Председник Александар Вучић изјавио је да сусрет председника Странке демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина и лидера Покрета Самоопредељење и кандидата за косовског премијера Аљбина Куртија неће довести ни до каквих озбиљних последица.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

"Последице ће бити веома озбиљне, појешће јагње више и то је то", иронично је рекао Вучић упитан да прокоментарише сусрет Куртија и Угљанина.

Додао је да других последица неће бити.

"Нашла крпа закрпу...", рекао је Вучић уз опаску: “Вратимо се на озбиљну тему", рекао је Вучић.

Синоћ је из Самоопредељења саопштено о сусрету Угљанина и Куртија, као и да је Угљанин информисао Куртија о захтеву за посебан статус Санџака, те да је на састанку је било речи о ситуацији у Санџаку, положају тамошњих Албанаца и Бошњака, као и њиховим тежњама да раде и развијају се ка достојанственом животу и "животу без дискриминације од Београда".

Веома добри односи са Северном Македонијом

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Београд и Скопље имају веома добре односе, са више поверења него раније, без отворених питања, осим косовског, и уз унапређење економске сарадње и поручио да Србија према Северној Македонији и Македонцима нема никакве захтеве.

"У политичким односима, осим различитих ставова у погледу независности тзв. Косова, немамо ниједно друго отворено питање. Желимо да градимо најближе пријатељске односе", рекао је Вучић после састанак са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

Вучић је додао да је са македонским председником имао искрен и отворен разговор о свим кључним питањима у билатерним односима две земље, регионалним иницијативама и кључним регионалним питањима.

"Београд и Скопље имају веома добре однос, чини ми се са више поверења него пре годну или две и ти односи ће ићи само у бољем смеру", рекао је Вучић.

Он је поручио да Србија једина нема никакве захтеве према Северној Македонији.

"То је моја порука за Скопље, Северну Македонију и људе који живе у Северној Македонији - немамо никакве захтеве, ми смо једини који ништа не тражимо ни из прошлости, ни из садашњости, једино тражимо да добро радимо и сарађујемо и лепо живимо једни поред других у будућности", рекао је Вучић.

Он је рекао да Србија само хоће да Северна Македонија прихвати пружену руку Србије и обрнуто, истичући да су односи две земље добри, а да верује да могу да буду много бољи.

Вучић је рекао да политички две земље немају никаквих отворених питања, осим у вези са признавањем независности тзв. Косова.

Оценио је и да припадници македонске националне мањине у Србији намају проблема, те да је Србија срећна што их има, а додао је и да је уверен да 36.000 Срба који живе у Северној Македонији једнако воле ту земљу и Србију.

Каже да је данас предао заједничко писмо, које су потписали он и премијерка Ана Брнабић, у којем говоре о израдњи српског културног центра у Скопљу, те македонског у Београду.

Вучић је истакао да је поносан на новосадску и охридску иницијативу, истичући да је она будућност региона и па,етан избор за опстанак и останак на огњиштима.

"Верујем да ћемо то наставити и у Драчу са Едијем Рамом", рекао је Вучић.

Истакао је да та иницијатива, у јавности позната као "мали Шенген", добра за регион јер у условима кад се не зна куда иде Европа, а обе земље су на европском путу, важно да се понуди нешто што, како истиче, није алтернатива, јер није за поређење, већ обавеза да државе испуне оно што саме могу да ураде.

"Сигуран сам да ће та иницијатива донети бољитак и боље односе", рекао је Вучић и захвалио Пендаровском на доприносу бољим односима Београда и Скопља.

Додао је да економска сарадња две земље напредују и да се очекује да ове године трговинска размена буде близу једне милијарде, што би, каже, била важна психолошка граница да је заједнички много урађено. Како је рекао, увек је срж и суштина у економским односима, те изнео података да је 2018. године размена износила 857,8 милиона евра, а да је у девет месеци ове године забележено повећање од 7,6 одсто.

Пендаровски: ЕУ нема алтернативу за Западни Балкан

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски изјавио је да је и у разговорима са председником Србије констатовано да су билатерални односи одлични, без спорних тачака, а да је он истакао још једном став своје земље да ЕУ нема алетернативу за регион Западног Балкана.

Како је рекао част му је што борави у првој званичној посети Србији, а како је рекао, са Вучићем је разговарао о темема од заједничког интереса и за наше државе и наше народе.

"Данашња посета је још једна потврда међусобног разумевања и добросуседских односа и још једна могућност да потенцирамо важност изградње и одржавању односа како између нас тако и шире у региону", рекао је Пендаровски.

Наше земље и народе повезује дуга историјска традиција, казао је Пендаровски, а две земље деле и визију о заједничкој будућности у европској породици.

Зато, како каже, контакти на највишем нивоу имају посебна значај и представљају даљи сигнал и за даљи развој, пријатељство и сарадњу свих на свим другим нивоима.

Како је истакао, он и Вучић су закључили да су односи између две земље одлични, без спорних тачака а да различита гледишта и питања из билатералне агенде решавамо као пријатељи.

"Морамо да стварамо позитивну атмосферу и сва питања треба да решавамо дијалогом уз међусобно разумевање и поштовање", рекао је он и додао да је са Вучићем разговарао и о француском предлогу о новој методологији политике проширења у ЕУ.

"Још једном сам поновио став своје земље да за нас не постоји друга одржива алтернатива осим чланства у ЕУ", каже он.

Радује га што и из Скопља и из Београда шаљу исту поруку да не треба заборавити Западни Балкан за који је перспектива за чланство једина гаранција сигурности и просперитета и једина одржива опција.

"Јер, европске интеграције су најбољи начин за демократску трансформацију наших друштава ", додао је Пендаровски.

Он се осврнуо и на односе Београда и Приштине и истакао да решење који они договоре мора да донесе стабилност региону и не сме да залази у суверенитет других земаља у региону.

Посебан акценат су ставили на економску сарадњу, рекао је Пендаровскии истакао да иако се бележи позитиван тренд, евидентна је потреба за јачањем трговинске размене.

"Сматрам да постоји простор за даље јачање економске сарадње. Морамо се окренути будућности и да усмеримо капацитет ка економији како би грађани наших земаља и региона живели боље", рекао је он.

Потреба нам је боља инфраструктура, додао је Пендаровски и рекао да је честитао Вучићу на два аутопута - ка Северној Македонији, и Бугарској, за које се очекује да знатно утичу на виши ниво трговинских односа.

Пендаровски је рекао да су разговарали и о положају македонске националне мањине.

Такође је изразио очекивање да ће бити домаћин Вучићу током 2020.

Прочитајте ОВДЕ шта је Марко Ђурић поручио Угљанину.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА