Најновије

МОРАЛЕС ОТКРИО СВЕ: Литијум подстако пуч! У Боливији смо могли дефинисати цену литијума за цели свет!

Протерани боливијски председник Ево Моралес, говорећи за РТ, предвиђа његовој земљи повратак у турбулентна времена. Имао је дугорочни развојни план, али је државни удар окончао ретки период стабилности, каже он.

Ево Моралес (Фото: Јутјуб)

„Никада није било политичког благостања у Боливији, с изузетком времена када је на власти био Андрес де Санта Круз, између 1829. и 1838. године. Ово је био период највећег просперитета земље. Некада је била један од лидера у региону“, саопштио је Моралес у разговару са бившим председником Еквадора Рафаелом Кореом у његовој емисији "Разговор са Кореом", емитованој на РТ-у.

Али онда је политички живот у Боливији постао "ролеркоастер", са „председницима који се мењају сваке две године“, што је озбиљно утицало на добробит становништва, додао је Моралес.

„Сећам се када сам био војник у оружаним снагама 1978. године. Три председника су се променила у једној години, сви су били генерали. Током пет година пре него што сам преузео функцију (2006. године), било је пет председника."

Нико од лидера није имао дугорочни или чак средњорочни план развоја земље, рекао је Ево Моралес.

Инсистира на томе да је његова владавина дала Боливији ретки период стабилности, који је био „веома важан“ не само за саму земљу, већ за цео регион Латинске Америке.

„Али сада се догодио државни удар и та стабилност је готова“, са жаљењем је рекао 60-годишњи бивши председник.

„Фашистичка“ опозиција циљала рођаке званичника

Моралес је тактику коју је опозиција земље искористила за долазак на власт описао као "фашистичку", што је укључивало нападе, уцене и застрашивања.

„Спаљују куће званичника. Полиција не ради ништа и онда се придружује демонстрантима."

Бивши председник рекао је да су демонстранти циљали рођаке његових савезника како би их натерали да поднесу оставке са својих положаја.

"То се догодило председнику Доњег дома, Виктору Борди, кога је његов брат узео као таоца, и лидеру синдиката Теодору Мамани, коме је речено да ће његова супруга и ћерка бити погубљени", наводи Моралес.

Рекао је да је издаја боливијске војске за њега постала велики шок јер је имао "сјајне" односе са свим њеним највишим командантима прије пуча.

„Био сам сигуран да је међу војницима било патриота и антиимперијалиста. Али показало се да су неки команданти служили само онима који су плаћали више. Био сам изненађен. Једноставно нисам могао да поверујем у то."

Војни команданти су изгубили део свог утицаја док је био на власти и "нису нам могли опростити за то", сугерисао је Моралес.

'Покушај убиства'

Моралес је рекао да се десио инцидент са механичким кваром са репним ротором на хеликоптеру док је летео на церемонију отварања новог пута.

Моралес, који је напустио Боливију након што је свргнут десничарским војним ударом, рекао је да је редовно користио хеликоптере више пута дневно, чак и по лошем времену и да се нешто слично никада није догодио.

Лидер социјалиста је окривио за наводни покушај атентата генерала ратног ваздухопловства Хорхеа Гонзалу Теркероса Лара, за кога је рекао да се у последње време "потпуно променио". Такође је указао на чињеницу да је вођа државног удара Луис Фернандо Камачо истог дана објавио да ће Боливијци „сведочити паду Ева“ и да ће бити „забележно на видео снимку“.

"Када је стигла вест да смо преживели пад те ноћи, они који су очекивали да ће председник погинути, били су разочарани", рекао је он. Наредних дана, подсетио је Моралес, полиција је почела да се придружује демонстрантима на улицама.

Током посете граду Чимореу те суботе, Моралес је рекао да му је један полицајац показао "бројне СМС поруке и телефонске позиве који нуде 50 хиљада долара" за хватање. Полицајац га је упозорио да буде опрезан, да удвостручи обезбеђење и да се врати у главни град Ла Паз.

Моралес је у среду позвао УН да интервенише и осуди државни удар и предстојећи масакр над староседеоцима који протестују због његовог свргавања након што је самопроглашени "привремени председник" Жанин Ањес силом преузела власт.

Државни удар због литијума, ОАД пројектовала пуч

Моралес је рекао да је Организација америчких држава (ОАД) играла кључну улогу у његовом свргавању и да су огромне резерве литијума Боливије подсакле пуч.

Моралес је био међу неколицином левичарских лидера који су остали у Латинској Америци. Rазговарајући са бившим еквадорским председником Рафаелом Кореом, устврдио је да је Организација америчких држава - десни блок држава Латинске Америке са седиштем у Вашингтону, пројектовала је његов пад.

Моралес је побегао из Боливије раније овог месеца, убрзо након његове победе на поновним избора. Противници су тврдили да су избори били лажни, иако је Моралес понудио да се одржи ново гласање. Након тога je изгубио подршку полиције и војске, а затим је затражио азил у Мексику.

„Нигде није речено да постоји превара“, рекао је он о извештају ОАД-а о октобарским изборима у Боливији, у коме су пронађене „неправилности“ на биралиштима, упркос контрадикторним извештајима других стручних група.

Након објављивања извештаја, Моралес се присетио покушаја контактирања генералног секретара ОАД-а, Луиса Алмагра, који није одговорио na poyiv. Говорећи са његовим помоћником, Моралес је послао поруку Алмагру: "Ако не прегледате свој извештај, са овим извештајем ћете запалити Боливију и биће мртвих".

Његово предвиђање било је тачно. Од његовог протеривања, Моралесова земља парализована је протестима и нередима, а сукоби између његових присталица и снага безбедности оставили су више од 30 мртвих. Демонстранти су оптужили полицију за кршење људских права, а привремена влада земље предложила је нацрт закона којим се убрзава процес избора у покушају да се смири стање у земљи.

"ОАД је донела одлуку и њен извештај се не заснива на техничком извештају, већ на политичкој одлуци", додао је МОралес.

Државни удар против њега, наставио је Моралес, имао је за циљ постављање лидера деснице који ће отворити резерве литијума Боливије, једних од највећих на свету, за експлоатацију у индустрији. Литијум је неопходан у производњи електричних аутомобила и дуготрајних батерија, а Моралес је планирао национализацију вађења литијума како би се осигурала економска будућност земље.

"Тесла", чији електрични аутомобили користе литијум у батеријама, приметио је скок залиха након Моралесовог одласка. Залихе боливијског литијума може компанијама које успеју да их заузму, а које су процењене на око 900 милиона тона, могу донети баснословну зараду. Очекује се да ће се потражња за овим елементом у свету до 2025. године више него удвостручити.

Ево Моралес објавио је оставку на месту боливијског председника 10. новембра, након што је од војске добио ултиматум, која је стала на страну опозиције. Лидер левичара рекао је да одустаје од функције како би смирио насилне протесте и да би заштитио своје политичке савезнике и староседеоце Боливије од прогона. Потом је побегао из земље, а у Мексику је добио политички азил, те је обећао да ће се наставити борити за повратак на функцију.

Путин је пуну чашу шампањца вратио конобару, а онда је овим поступком одушевио све присутне! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА