Најновије

СРПСКЕ СЛУЖБЕ ИМАЈУ СНИМКЕ: Страни агенти врбовали политичаре у Србији - На делу је велеиздаја земље! (ФОТО/ВИДЕО)

Српске службе имају снимке сусрета домаћих политичара са страним шпијунима, сазнаје се у обавештајним круговима.

Илустрација (Фото: pixabay. com

Реч је, како наводе извори, пре свега о представницима једног опозиционог блока, али има и појединих политичара из владајућих структура. Сви снимци, а нема их мало, настали су током 2018. године.

Према незваничним информацијама, ови сусрети у почетку су се одвијали у Београду, али је локација касније промењена.

- Најпре су се састајали по одабраним београдским ресторанима, а када су схватили да су проваљени, сусрете су наставили у Темишвару и Мађарској. Основано се може претпоставити да су тамо узимали новац, а по њиховом деловању и раду, од афере "Крушик" па надаље, јасно је за које службе раде - откривају извори.

Долазе у униформама

И снимак на којем руски обавештајац Георгиј Клебан даје новац српском потпуковнику З. К. (имао контакт и са хрватским обавештајцима) настао је 2018. године, у децембру, у Земуну, и није једини до ког су дошле српске обавештајне службе:

- Прошле године српске обавештајне службе направиле су још снимака контакта српских државних службеника, међу којима има и политичара из власти и опозиције, али и представника војске и полиције, који потврђују велику активност земаља из региона, али и великих сила на територији наше земље.

Да постоје овакви снимци, индиректно је потврдио и председник Александар Вучић, који је подвукао да је Србија изложена снажном обавештајном раду многих земаља, те навео да се на територији Рашке области и Санџака појављују у својим униформама војни изасланици, који су у 90 одсто случаја увек представници војнообавештајних служби, а који тамо разговарају о политичким решењима која би рушила нашу земљу.

Стручњак за безбедност Зоран Драгишић каже да су политичари за службе такозвани агенти утицаја.

- Стране обавештајне службе занимају подаци до којих не могу доћи јавним путем, то су разне врсте тајних података и наравно да неће трошити ресурсе, време и новац на људе који немају те податке. Врхунац који служба може да уради је врбовање људи који имају могућност да утичу на одређене економске, политичке и друге токове и то су углавном политичари и људи из света бизниса, медија, они који имају утицај на грађане, на неке одлуке. Нема сумње да службе покушавају, а негде су и успеле, да остваре контакт са политичарима, бизнисменима, професорима, новинарима... Ти покушаји су дневни, перманентни. Агенте утицаја врбују на три начина: идеолошка задојеност, на пример Руси играју на то да ако радите за руску службу, то доживите као патриотизам, ту су уцене, али и новац или нека друга корист попут обећања да ћете напредовати у каријери - објашњава Драгишић, који поручује да таквих има и у власти и у опозицији, али да наше службе све прате.

Нема великих тајни

Према речима бившег обавештајца Божидара Спасића, Србија је од деведесетих година плодно тло за ангажовање и врбовање политичара, као и да није тајна да је 5. октобар припреман у тесној сарадњи врбованих политичара ДОС и америчких обавештајаца.

- И након 5. октобра страна агентура врбује наше политичаре не само за давање података већ и за утицај на политичке одлуке. У врбовању политичара једнако делују и запад и исток - оцењује Спасић.

Како наводи потпредседник парламента Владимир Маринковић, сигурно је да стране службе покушавају да врбују и политичаре, као и све друге који у било ком сектору учествују у процесу доношења одлука:

- То није ништа ново, с тим што мислим да наше службе одлично раде свој посао и имају капацитет да превентивно делују на сваки овакав вид елементарног кршења закона и устава своје земље и интереса грађана. Сматрам да је управо због тога учинак страних служби овде минималан.

На чијој ће страни бити војска Србије, одлучиће се на Сретење! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА