Најновије

БРУКА И СРАМОТА ЗА СРБИЈУ! Мали ипак остаје министар?

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је данас да је одлука о проглашењу доктората министра финансија Синише Малог за плагијат "еклатантан пример политичке одлуке и политичких притисака", који доводи у питање и независност Београдског универзитета.

Синиша Мали (Фото: Јутјуб)

- Ово је еклатантан пример и политичке одлуке, и политичких притисака, и двоструких стандарда, и шта све не. За мене, ово озбиљно доводи у питање независност Београдског универзитета и далеко превазилази докторат Синише Малог - рекла је новинарима у Новом Саду Ана Брнабић, одговарајући на питање у вези с докторатом Синише Малог и о томе да ли ће и какве последице он сносити.

- За мене, као председницу Владе Србије, најважније у овом тренутку је да све што радим да се покаже да ми као Влада ни у једном тренутку нећемо да утичемо на аутономију Универзитета. Али, остали, који толико воле тај Универзитет, треба да размисле о свим овим питањима и кажу који су одговори на њих, јер ово је далеко превазишло докторат Синише Малог - рекла је премијерка.

Она је своју тврдњу да Београдски универзитет има двоструке аршине по питању одлучивању о кршењу етичког кодекса поткрепила примером Саобраћајног факултета.

- Потпуно другачија ситуација је била када је професор Драган Ðуричин пред Беоргадским универзитетом покренуо поступак због неакадемског понашања свог колеге, академика Теодоровића, јер га је академик омаловажавао у јавности, што није дозвољено по етичком кодексу да то ради без икаквог основа. У том случају, Београдски универзитет је потпуно другачије реаговао. Проследио је Саобраћајном факултету његову жалбу, Наставно-научно веће је одбацило и вратило Универзитету, а Универзитет то само проследио профешору Ðуричину и позвао се на децентрализацију и да не жели даље да се меша. У случају Синише Малог мешао се четири пута и четири пута преиначио одлуку Наставно-научног већа - рекла је Брнабићева.

Упитана како је разумела изјаву председника Александра Вучића да Синиша Мали мора сносити и политичке последице и да ли то значи да ће се то одразити на његову функцију министра, премијерка је рекла да ће с Вучићем разговарати "и као с председником Србије и као с председником Српске напредне странке" о овом питању.

- Ако се не варам, председник Вучић је рекао да Мали треба да сноси политичке консеквенце својих лоших процена и политичких одлука, а као министар финансија он јесте и политичка фигура. Ја, ако имам шта да замерим Малом, онда је то што је дозволио ове притиске и уцене и да његов докторат политизују као тему. Мислим да је било важно да је Синиша Мали у једном тренутку требало да изађе и каже - људи, у тренутку када ви политизујете овај докторат, ја у томе не желим да учествујем, не желим ово да радим ни себи, ни својој породици, ни Влади. То бих ја урадила - рекла је Ана Брнабић.

Оценила је да је Мали још раније требало да повуче свој докторат, јер, како је рекла, њему звање није ни додељено.

- И да каже да то нема више никакве везе са академском честитошћу или стручношчу, ово има везе само с политичким притисцима, који су од тренутка када је група студената блокирала Ректорат и рекли ми ћемо поново блокирати, ако нам се не свиди одлука, он је требало да каже да га ово више не занима - рекла је Брнабићева.

Немогуће да Мали остане министар! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА