Најновије

ДРАМАТИЧНА ИСПОВЕСТ СРПСКОГ РАДНИКА ЗАТОЧЕНОГ У ЛИБИЈИ: "Три месеца ме држе ко животињу у кавезу! Сваког дана мислим на сина"

“Већ три месеца сам заточен у Либији. Шетам се по радничком кампу као животиња у кавезу. Сваки каменчић знам. Сваког дана устајем са жељом да се вратим у Србију и чекам неко чудо, али то чудо никако да се деси!”, прича Александар Дроњак (53) из Смедерева, који је у ту, већ годинама ратом захваћену земљу дошао у потрази за послом, а коме су либијске власти у Бенгазију одузели пасош.

Свакодневне сцене из Либије (Фото: Јутјуб)

“У Триполи сам ушао 23. августа без икаквих проблема. Имао сам регуларно пасош и визу. Међутим, кад сам напустио аеродром, крећу моји проблеми”, започиње исповест Александар.

Он је иначе годинама повремено радио у Либији у рафинеријама, на нафтним пољима, на пословима одржавања вентилације и климатизације. И овог пута у Либију је дошао претходно уговоривши посао с фирмом која има представништво у Београду.

“Међутим, на аеродрому ме нико није сачекао. Када сам их коначно нашао, сазнао сам да тамо два радника већ 12 дана чекају да се врате кући јер из фирме, наводно, нису могли да им нађу летове. Сам тај однос према радницима нагнао ме је да посао потражим у новој фирми”, објашњава Александар.

Пре него што је почео да ради за нову фирму, Александар је решио да оде до града Тобрук, у источном делу Либије, да покупи ствари које је тамо оставио претходни пут, али и да колеги из бивше фирме однесе пасош.

“Међутим, када смо слетели у Бенгази, људи из емиграционог су ми одузели пасош и рекли да позовем представника фирме преко које сам дошао у Либију. Тај човек ми је превео да ми из емиграционог траже 2.000 долара, а да ја не знам ни зашто”, тврди Александар.

Како није имао тај новац, понуђено му је да или сачека први лет за Тунис, или остави пасош док се, како су му рекли, неспоразум не разреши.

“С обзиром на то да сам имао колегин пасош са собом, решио сам да останем у Либији. Веровао сам да ће се све то за неколико дана решити. Међутим, од тада су прошла скоро три месеца. Небројено пута сам звао представнике фирме, који су ми обећали помоћ, али од тога није било ништа. Проблем је и што Србија нема амбасаду у Триполију, већ у Тунису, а и што не знам добро арапски и не могу да се споразумем и видим шта је тачно проблем”, каже Александар.

Њега је фирма за коју је првобитно требало да ради сместила у раднички камп, у граду Рас Лануф, на источној обали.

“Сваки дан мислим на свог сина и своју породицу и чекам да прође дан, верујући да ће се сутра нешто десити и да ћу стићи кући”, каже он.

МСП: Проверићемо све околности

У Министарству спољних послова (МСП) поручили су да ће о случају Александра Дроњка обавестити Амбасаду Србије у Тунису.

“Проверићемо све околности у вези са овим случајем”, поручили су у МСП и најавили да ће нам у току данашњег дана доставити одговоре.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ивица Дачић поручио о државној политици Србије.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА