Најновије

Репортажа: Си Ђинпинг, предводник мултилатерализма у контрадикторном свету

Док неки, пратећи линију мањег отпора, теже једностраности и изолацији, кинески председник Си Ђинпинг надахнуто брани мултилатерализам, како би учинио економску глобализацију снажнијом, инклузивнијом и одрживијом.

Кинески председник Си Ђинпинг (Xi Jinping) одржао је говор на отварању годишњег састанка Светског економског форума (WEF) 2017. годинe у Давосу, Швајцарска, 17. јануара 2017. (Синхуа / Лан Хонгуанг  / Lan Hongguang)

Пише: Хуанг Јинђиаци (Huang Yinjiazi), аутор Синхуа

Пекинг - "Била су то најбоља времена, била су то најгора времена", прогласио је енглески романописац Чарлс Дикенс 1859. године, алудирајући на зебње и наде након индустријске револуције.

Један и по век касније, нови циклуси технолошких и индустријских револуција још стварају контрадикторности у свету, приметио је кинески председник Си Ђинпинг дебитујући на Светском економском форуму (WEF) почетком 2017. године.

Глобални изазови, од регионалних сукоба и тероризма до све већих разлика у приходима и климатских промена - гурнули су човечанство пред супротстављена решења: глобализација или анти-глобализација, мултилатералност или једностраност, интеграција или изолација.

Док неки, пратећи линију мањег отпора, теже једностраности и изолацији, кинески председник Си Ђинпинг надахнуто брани мултилатерализам, како би учинио економску глобализацију снажнијом, инклузивнијом и одрживијом.

Та посвећеност је садржана и у Сијевом најскоријем прекоморском путовању, које га је недавно одвело у државну посету Грчкој, као и у Бразил, на 11. самит БРИКС-а, где је позвао да се учине глобални напори да се одржи мултилатералност, и свет усмери ка визији "заједнице засноване на заједничкој будућности човечанства".

Историјско раскршће

"Састајемо се у време када се дешавају кључни догађаји у светској економији и међународном пејзажу," рекао је Си на недавном самиту БРИКС-а, блока који окупља тржишта у развоју попут Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке.

Челници БРИКС-а позирају за групну фотографију на 11. самиту БРИКС-а у Бразилији, у Бразилу, 14. новембра 2019. (Синхуа / Сје Хуанћи / Xie Huanchi)

Састанак челника пет највећих економија у развоју догодио се у тренутку када је разлога за забринутост у свету много: трговинске тензије и несигурности у политици узимају данак у светској економији, неки политичари игноришу чињеницу да се планета загрева, Британија се још разводи од Европске уније, а Сирија је увучена у осмогодишњи рат.

То није био први пут да је кинески председник покренуо аларм због кључне ситуације у којој се налази човечанство.

"Шта није у реду са светом?", Си је упитао на годишњем окупљању Светског економског форума на швајцарском скијалишту Давос у јануару 2017. године – велико питање о коме је размишљао читав свет.

Свет се налази у дубоким променама, какве нису виђене у једном веку – Си је понудио одговор.

Изложио је то своје запажање на састанку економских званичника у оквиру Азијско-пацифичке економске сарадње (APEC) одржаном у новембру 2018. године у Папуи Новој Гвинеји:  

Док економска глобализација напредује, глобални раст се налази у сенци протекционизма и једностраности; нова револуција у науци, технологији и индустрији је у току, али старе покретачке снаге тек треба да буду замењене новим; међународни пејзаж пролази кроз дубоке промене, али тек треба наћи решење за неравномеран развој; и реформа система глобалног управљања добија замах, али побољшање његове ефикасности остаје главни изазов.

Како би истакао ситуацију у којој је човечанство, а која никад није била критичнија, Си је више пута употребљавао аналогију раскршћа.

"Човечанство је поново на раскршћу", рекао је он.

Који смер изабрати? Сарадња или сукоб? Отвореност или затварање врата? Напредак заснован на обостраној користи или играње без добитка?

Усред безбројних промена једно је сигурно: Немогуће је преокренути тренд глобализације и преусмерити воде океана натраг у изолована језера и потоке. У данашњем свету ниједна земља никако не би могла да остане по страни, и да самостално обезбеђује своје потребе.

На састанку Азијско-пацифичке економске сарадње у Папуи Новој Гвинеји, сазваном на броду који је усидрен код Порт Моресбија, Си је рекао: "Ми смо заиста сви путници у истом чамцу."

Фотографија снимљена 11. новембра 2018. приказује ваздушни поглед конференцијског центра Лидерс (Leaders Conference Centre)', APEC House, у Порт Моресбију, Папуа Нова Гвинеја. Састанци Азијско-пацифичке економске сарадње трајали су од 12. до 18. новембра у Порт Моресбију, Папуа Нова Гвинеја. (Синхуа / Баи Сјуефеи / Bai Xuefei)

Исти брод

Да би помогао заједничку пловидбу света кроз ветар и таласе, Си је ставио у први план иницијативу „Појас и Пут“ (Belt and Road Initiative) и визију изградње заједнице засноване на заједничкој будућности човечанства, - две важне компоненте онога што је познато под називом „Сипломатија" (“Xiplomacy”).

Више од 160 земаља и међународних организација потписало је документе о сарадњи у оквиру Појаса и пута са Кином, показујући све већу глобалну популарност ове иницијативе, а Сијева велика визија укључена је у све више и више резолуција УН-а.

„Дошао сам са предлозима за изградњу заједнице засноване на заједничкој будућности човечанства и иницијативом Појас и пут, размишљајући о томе како земље широм света могу остварити дијалог и обострану корист, хармонију у разноликости и сарадњу за обострано корисне резултате упркос различитим интересовањима и бригама", рекао је Си генералном секретару УН-а Антонију Гутерешу на маргинама самита Г20, одржаног у Буенос Аиресу у новембру 2018. године.

За земље широм света нема бољег избора од јачања мултилатералне сарадње пред низом нових глобалних изазова, рекао је Си.

Надовезујући се на ове мисли, Си посматра развој своје земље неодвојиво од развоја остатка света. "Кини ће бити добро само ако је добро и остатку света", рекао је.

Кинески председник Си Ђинпинг (десно) састао се са генералним секретаром Уједињених нација (УН) Антониом Гутерешом у Буенос Аиресу у Аргентини, 30. новембра 2018. (Синхуа / Ли Сјуерен / Li Xueren)

Сходно томе, експерти су приметили да Пекинг спроводи све ангажованију спољну политику, тежећи стабилном међународном окружењу које ће омогућити развој Кини, али и ка препознавању сопствене глобалне одговорности како земља напредује ка центру позорнице.

"Да одаберем једну реч која илуструје кинеску спољну политику под вођством председника Сија, изабрао бих ангажовано или проактивно“, рекао је Роберт Кун (Robert Kuhn), водећи амерички експерт за Кину.

Кинеска ангажована дипломатија је заштитни знак Сијевог вођења државе, рекао је Кун, који пажљиво прати свако путовање у иностранство кинеског председника.

Сада постоји „тачка прегиба“ у кинеској дипломатији, подстакнута Сијевим заговарањем мултилатерализма, јер се земља мења из реактивне у проактивну у својим међународним односима, рекао је експерт, који је такође председник Кун фондације.

Кинески вођа је пун страсти у очима бившег француског премијера Жан-Пјер Рафарина (Jean-Pierre Raffarin), који се са Сијем срео десетак пута.

Рафарин се посебно осврнуо на састанак о глобалном управљању коме је Си присуствовао током његове посете Француској у марту, заједно са француским председником Емануелом Макроном, немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Европске комисије Жан-Клод Јункером.

Кинески председник Си Ђинпинг састао се са француским председником Емануелом Макроном, немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Европске комисије Жан-Клод Јункером на маргинама форума за глобално управљање, чији су домаћини Кина и Француска, у Паризу, Француска, 26. марта 2019. (Синхуа / Гао Ђие / Gao Jie)

На састанку се Си обавезао да ће подржати мултилатерализам и истакао да су Кина и Европа две главне силе у свету и да су важни учесници и покретачи процеса глобализације економије.

Тај скуп, рекао је Рафарин, био је први корак ка изградњи „нове врсте мултилатерализма у 21. веку“.

Са променама у глобалном управљању, тренутном мултилатералном систему старом више од седам деценија потребан је нови замах, рекао је.

Азија и Африка се по снази сада јако разликују од онога што су биле после Другог светског рата и требало би да буду правилно представљене у мултилатералном систему, додао је француски државник.

"Швајцарски војни нож"

Излажући своју визију изградње заједнице засноване на заједничкој будућности човечанства у канцеларији УН-а у Женеви почетком 2017. године, Си се присетио када је први пут добио нож швајцарске војске.

Рекао је да је задивљен тиме што има толико функција и да не може да престане да размишља о томе "како би било дивно када би се за наша светска питања могао направити изврстан швајцарски нож. Када постоји проблем, можемо да га решимо помоћу ножа".

У очима многих, такав вишенаменски комплет за светску сарадњу се већ развија.

Уочи путовања у Пекинг у априлу, Гутереш је новинарима рекао да је Кина кроз иницијативу Појас и Пут створила могућности за развој.

Више је инвестиција, трговине и раста, који не само да доприносе смањењу сиромаштва, запошљавању и побољшању инфраструктуре у земљама у развоју, већ промовишу изградњу инфраструктуре за заштиту животне средине, као и социјалну стабилност и развој, рекао је шеф УН.

Воз на станици Момбаса железничке пруге Момбаса-Најроби у Кенији, 1. јуна 2018. (Синхуа / Ванг Тенг/ Wang Teng)

Тајна успеха Појаса и пута делимично се може приписати чињеници да је заснована на кинеском разумевању мултилатерализма.

Суштина мултилатерализма, рекао је Си на самиту БРИКС-а у Бразилији – јесте то да би се међународним пословима требало бавити у оквиру опсежних консултација, а не да све одлуке доноси једна држава или неколико њих.

Придржавајући се принципа опсежног саветовања, заједничког доприноса и обостраних користи, Си је представио Појас и пут 2013. године, исте године када је преузео функцију кинеског председника. Иницијатива је сада постала најпопуларнија платформа за међународну сарадњу у свету.

"Доминација једне стране није дозвољена у оквиру Појаса и пута", рекао је Си током обиласка луке Пиреј, водећег пројекта сарадње у оквиру Појаса и пута између Кине и Грчке, током недавне посете тој европској земљи.

"Уместо тога, сви учесници деле све одговорности и користи сарадње у оквиру Појаса и пута", рекао је.

Фотографија снимљена 7. новембра 2019. године приказује луку Пиреј у Грчкој. (Синхуа / Феи Маохуа / Fei Maohua)

 

Појас и пут нуди велике принципе као потпору својим великим визијама, попут изградње заједнице засноване на заједничкој будућности човечанства, рекао је Кун и додао да иницијатива продубљује везе између Азије, Африке и Европе и тако смањује неравнотеже у националном развоју и подстиче економски раст.

"Постоје различите врсте цвећа са различитим бојама у нашим баштама и можемо направити прелеп венац спајањем цвећа," рекао је председник Непала, Бидхиа Деви Бхандари (Bidhya Devi Bhandari) у интервјуу Синхуи раније ове године. "Појас и пут може да направи прелеп венац."

Рафарин, чести посетилац Кине од свог првог путовања 1970. године, приметио је да је кинеска дипломатска визија дубоко укорењена и инспирисана њеном традиционалном културом, у којој је укорењено да је сарадња боља од конфронтације.

Појас и пут је сјајна иницијатива за промоцију глобалне сарадње, рекао је Синхуа у интервјуу у септембру.

"У овом међузависном свету, морамо мислити изван свих облика национализма да бисмо преузели нашу заједничку судбину. Због свега овога, Кина ће свету и даље бити од користи", рекао је.

(Причи су допринели и новинари Синхуа Ду Ђиан (Du Jian) у Пекингу, Јинг Ћианг (Ying Qiang) и Сју Јонгћун (Xu Yongchun) у Паризу, Јанг Шилонг (Yang Shilong) у Њујорку и Жоу Шенгпинг (Zhou Shengping) из Катмандуа. 

Добили су зелено светло! Кључни датум је 1. децембар! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА