Најновије

УСКОРО СЕ СВЕ РЕШАВА: Почињу дијалози о западном Балкану!

Почетком децембра, 5. и 6., у Берлину би требало да буде одржана конференција "Балкански дијалози".

Саммит европских лидера (Фото: Јутјуб)

Она је посвећена читавом низу питања везаних за Западни Балкан - од перспективе чланства у ЕУ, до могућности да се с мртве тачке покрене дијалог Београда И Приштине, сазнаје Тањуг.

Конференцију организују Минхенска безбедносна конференција, Ист-вест институт Камерона Мантера И Београдски фонд за политичку изузетност, уз импозантну листу учесника, мада списак говорника са Западног Балкана још није закључена.

Конференција која ће иначе бити одржана у Фондацији Роберт Бош у немачкој престоници, пада у тренутку када регион још "не може да дође к себи" од одлуке Брисела да не отпочне приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, упркос крупним корацима које су обе земље морале да направе, али и када нема никаквог помака у разговорима Београда и Приштине ни наговештаја да би тај проблем могао у скорије време да буде решен, упркос ангажовању два америчка изасланика, а како пишу медији и најави изасланика ЕУ.

Према нацрту програма конференције , 5. децембра увече требало би да буде одржан пријем добродошлице и радна вечера на којој ће домаћини бити Вилијам Паркер ИИИ, председник и извршни директор Ист-вест института, и Иван Крастев, сарадник Института хуманитарних наука.

Другог дана конференције учесницима ће се на почетку обратити Камерон Мантер, бивши амерички амбасадор у Србији а сада део Ист-вест института.

Прва пленарна сесија биће посвећена проширењу ЕУ и неодржаним обећањима, односно шта сада предузети.

Међу говорницима организатори очекују, између осталих председника Северне Македоније Стеву Пендаровског и Вићенца Амендолу, министар за европска питања у Влади Италије.

Након тога биће одржан панел под називом "Србија И Косово -поглед уназад" а међу најављеним говорницима су добри познаваоци овог питања И региона уопште, некадашњи чланови Контакт групе -актуелни амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, Волфганг Ишингер, Френк Визнер, али и Кетрин Ештон која је прва водила дијалог Београда И Приштине.

На посебној сесији требало би да говори о томе како сада стоје ствари у односима Београда и Приштине, И то, према најавама, из угла оних који о томе треба директно да се договоре.

Колико је дијалог Београда и Приштине важно питање потврђује и чињеница да организатори предвиђају још један панел посвећен овој теми под називом "Време је за акцију".

Међу учесницима најављени су један од двојице америчких изасланика, званичник Стејт департмента Метју Палмер, премијерка Србије Ана Брнабић, али и лидер Самоопредељења Аљбин Курти, у овом тренутку потенцијални премијер нове приштинске владе.

Један од панела биће посвећен и томе како "вратити у живот" европску перспективу за Западни Балкан.

Си Ђинпинг, предводник мултилатерализма у контрадикторном свету! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА