Најновије

ОВАЈ СОВЈЕТСКИ ТЕНК ЈЕ ЗАПАЊИО И ХИТЛЕРА: На почетку рата Немци су схватили да је КВ-1 непобедив! (ВИДЕО)

Тешки совјетски тенк КВ-1 могао је да се носи са већином немачког наоружања, али су лоше техничке карактеристике биле његова Ахилова пета у Другом светском рату.

Тешки совјетски тенк КВ-1 (Фото: Јутјуб)

Тек када су покренули операцију ''Барбароса'' Немци су схватили да Црвена армија има тенкове којима они ништа не могу. КВ-1 је био непобедив. Он је могао да одоли већини наоружања које је поседовао Вермахт.

Тешки тенк КВ-1 је добио име по совјетском народном комесару (министру) за одбрану, маршалу Клименту Ворошилову. Направљен је непосредно пред почетак совјетско-финског рата у коме је имао ''ватрено крштење''. Овај тенк се ефикасно супротставио финским противтенковским оруђима и артиљерији, али је његов топ калибра 76 мм био бескористан у борби против непријатељских бункера.

Када су трупе Вермахта ушле на совјетску територију супротставило им се преко 400 тенкова КВ-1. Ове руске ''монструме'' или ''утваре'' (како су их Немци називали) нису могли да униште ни немачки тенкови ни њихова противтенковска артиљерија. Једино решење је било да се тенкови КВ-1 пусте да приђу ближе од 500 метара, али то је било равно самоубиству.

У борби против тенкова КВ-1 најјефикаснија су била противваздухопловна оруђа калибра 88 мм. Она су могла да изађу на крај са ''утварама'' са веће удаљености. Други ефикасан, али прилично компликован начин борбе против ових тенкова било је избегавање директног сукоба са њима и ангажовање авијације.

У раним фазама рата било је много епизода у којима су посаде тенка КВ-1 учиниле прави подвиг. На пример, у јуну 1941. близу литванског града Расејњај један такав тенк је ушао у окршај са целом немачком Шестом тенковском дивизијом. Он се изненада појавио у непријатељској позадини и остао без горива. Стајао је где се затекао, пресекавши тако све комуникације и кретање транспорта немачке дивизије. Уништио је 12 камиона за снабдевање и неколико противтенковских оруђа калибра 50 мм, што је паралисало непријатеља цела 24 часа. ''Руски монструм'' је одбио све нападе, а уништен је тек када су га Немци гађали из противваздухопловног топа калибра 88 мм.

И поред свега, тенку КВ-1 није било суђено да постане најбољи тенк Другог светског рата. Он је имао одличан оклоп, али је технички био врло непоуздан. Конструкција му је била сирова и недовршена, имао је трансмисију лошег квалитета и врло лош филтер за ваздух, тако да многи ови тенкови нису ни стигли до фронта, а већ су били покварени. Поједине посаде су биле принуђене чак и да напусте свој покварени тенк.

Огромни тенкови КВ-1 су били права опасност за путеве и мостове. Куд прође грдосија тешка 45 тона, туда често више није могла да пролази остала војна техника.

Совјетски конструктори су покушали да отклоне све те недостатке тако да се у пролеће 1942. године појавила модернизована верзија КВ-1С. Овај тенк је био нешто лакши (само 42,5 тона) и имао нешто тањи оклоп са стране (60 мм уместо 75 мм). И поред тих ''олакшања'' и даље је био непробојан за непријатељска оруђа, а кретао се брже. На путу је развијао брзину од 45 км/ч (док се старији модел кретао 35 км/ч). Био је и поузданији јер му је побољшана трансмисија.

Испоставило се, међутим, да су сви ти покушаји узалудни. Вермахт је крајем лета 1942. почео масовно да користи своје тешке ''Тигрове'' тако да је совјетски тенк КВ у том тренутку већ застарео. Наиме, у једној краткој борби код Лењиграда три „Тигра“ су лако и без губитака уништила десет тенкова КВ-1.

Производња тенка КВ (тачније његове последње модификације КВ-85, са топом калибра 85 мм) обустављена је 1943. године. Тако је тенк Климента Ворошилова уступио место новом тенку Јосифа Стаљина (ИС). ИС је био најбоље оклопљени и најубојитији тешки тенк који су поседовали савезници у Другом светском рату. Такозвани ''ловац на мачке'' (''Пантере'' и ''Тигрове'') био је оружје којим је коначно дотучена нацистичка Немачка.

Си Ђинпинг, предводник мултилатерализма у контрадикторном свет. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА