Најновије

"САМО ПРОБАЈТЕ": На претње САД, генерал Хафтар у Либији увео зону забране лета – Ако има, ко му је дао саставе?

Суд у Вирџинији, САД, „случајно“ у истом граду у којем је седиште ЦИА, подигао оптужнице против либијског генерала Калифе Хафтара за ратне злочине почињене у кампањи ослобађања Триполија. Амерички Сенат истовремено разматра наметање санкција Русији „због помоћи коју кроз плаћеничке групе и војне саветнике пружа Либијској националног армији генерала Хафтара“, а против њега се предвиђа проширење оптужнице на раздобље од почетка противтерористичке кампање „Либијска зора“ коју је ЛНА покренула 2014.

Генерал Хафтар (Фото: Јутјуб)

Одговор генерала Хафтара својим бившим заштитницима, који су га одбацили 2011. године, је наметање зоне забране лета на подручју Триполија и регијама које окружују либијску престоницу. Овај потез неке аналитичаре изненађује, али је очито да је ово одговор на оптужнице које су подигли ЦИА и бивши Хафтарови „пријатељи“ из либијских дисидентских кругова у Вирџинији.

Зону забране лета је најавио на конференцији за новинаре, одржаној у суботу у Бенгазију, ПР ЛНА Ахмед Ал-Мисмари, један од људи најближи самом Хафтару.

“Одлука се тиче се забране прелета и наметнута је на подручју војних операција у Триполију и око њега”, рекао је Ал Мисмари и појаснио да је на састанку највиших вођа ЛНА идентифицирано најмање седам локација у и око либијске престонице, где ће бити строго забрањено летети.

Једино подручје искључено из зоне забране лета је подручје које се односи на аеродром Митига, која је, након уништења места на подручју Куср Бин Гашир у борбама 2014. године, једина функционална ваздушна лука у либијској престоници. Из тог разлога подручје неће бити блокирано чак и ако је већ неколико месеци привремено затворена због ратних операција.

“Либијска национална армија тражи од Либијске управе цивилног ваздухоплопловства и свих авио компанија и путника да поштују забрану“, додао је Ахмед Ал-Мисмари на конференцији за новинаре, те упозорио да ће прелет у том подручју бити строго забрањен ако није одобрен од заповедништвом Хафтарове армије.

Након изјава Ал-Мисмарија се поставља неколико питања. Пре свега треба тражити разлог за ову најаву. ПР ЛНА је рекао да је наметање зоне забране лета одлучено због напредовања Хафтарових људи према главном граду. Међутим, осим неких територијалних добитака дуж јужног фронта, на терену у посљедњих неколико дана није било значајних промена.

Нема сумње да је Триполи и даље главни циљ ЛНА, али је ово и порука америчком Стејт Департменту, који је прошле недеље позвао Хафтара да прекине офензиву. Исламистичке милиције и такозвана „Влада националног споразума“ Фаyеза Ал-Сараја се надају да је све ово само сигнал ЛНА, више него конкретан потез усмерен на конкретне акције на терену.

Што се тиче аспекта примењивости зоне забране лета, како ЛНА то може делотворно осигурати? Има ли генерал Хафтар средства за пресретање и евентуално обарање сваког авиона који прекрши забрану? Одговор на ово питање ћемо сазнати само у тренутку могућег обарања једног од авиона милитаната из Триполија, којима управљају пилоти старији од 50 година, а реч је о старим совјетским и југословенским авионима за обуку који могу служили и за провођење мањих ваздушних удара на положаје непријатеља.

Сада су у току различите улогиране енигме. Ипак, треба споменути да су прошле недеље над Либијом уништена два дрона, један италијански и један амерички, оба снага које помажу исламистима из Мисрате и Триполија. Италијански је оборен, што је потврђено, чак и ако неки тврде да је „пао због квара“. Амерички је изгубљен на радару и вероватно је пао због поремећеног састава навођења.

Ова два „инцидента“ су се догодила у року од неколико сати на два одвојена подручја, што није пука случајност. Ту се поставља ново питање на које нико не може дати одговор. Оно гласи има ли генерал Хафтар начина и средства да осујети лет авионима и беспилотним летелицама и тако наметне зону забране лета? Ако има, ко му је дао те суставе? Зна се да генералу Хафтару оружје и војну опрему дају Египат и УАЕ, али и Русија, која службено „само лечи рањене борце ЛНА“. Уједињени Арапски Емирати би се могли искључити из сценарија у којем Хафтару дају саставе довољно софистициране за ометање и обарање непријатељских авиона. Међутим Египат, којем су САД упутиле ултиматум да раскине уговор о куповини „преко двадесет“ руских авиона Су-35, могао би испоручити Хафтару потребне саставе. Русија такође, којој је у интересу да будућа Либија не буде амерички сателит на северу Африке. Не заборавимо ни Француску, која не скрива своју подршку Хафтаровој армији, иако би слање састава противваздушне одбране, чак и старијих варијанти, значило директно супротстављање америчким интересима у Либији. Али ако у обзир узмемо реторику француског председника Макрона и критике НАТО пакта и политике  Вашингтона, ни ова могућност се не може искључити.

У сваком случају, порука је послата, а за проверити може ли Хафтар закључати небо над Триполијем, довољно је послати један авион или борбени дрон у забрањено подручје.

Прочитајте ОВДЕ   све о новом пробоју сиријске војске у јужном Идлибу и продирању ка Марат Ал-Нуману!

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА