Најновије

ЗБОГ РУСА АМЕРИЧКЕ ПОДМОРНИЦЕ ДОБИЈАЈУ ЧУДО ОД ОРУЖЈА: Нова технологија ће из корена променити ратовање! (ВИДЕО)

Америчка морнарица припрема се за потписивање једног од највећих уговора у својој историји, чиме ће нова генерација нападачких подморница постати главна сила у ратовима.

Америчка подморница (Фото: Јутјуб)

Међутим, стручњаци почињу да преиспитују логику давања нападачке ратне мисије подморницама у ери велике конкуренције моћи када Русија и, у још већој мери, Кина много улажу у технологију против подморница?

Брајан Кларкс, пензионисани капетан подморнице и старији колега у Центру за стратешке и буџетске процене, пита се да ли је површинска флота најбоља опција за покретање нападачке мисије.

"Током последњих 10 година је подморница стварно наглашена као једини алат који имамо за улазак у непријатељска подручја. То се сада мења: земље улажу у своје системе противподморничког ратовања. Кина је уложила много новца у АСВ системе, они инсталирају надзорне системе сличне нашем СОСУС. Дакле, идеја да су наше подморнице наше основно средство ратовања, можда неће бити примењена у наредних неколико година као што је била у протеклих 10, па се поставља питање треба ли улагати у подморнице како бисмо одржали капацитет подморских напада “.

Проблем није само у томе што подморнице ризикују да буду откривене, што је увек могућ ризик кад год напусти пристаниште, вец́ то што нец́е моц́и да створи количину ватре коју површинска флота може.

"Ако користите површинске бродове, они могу да испаљују исто толико крстарећих ракета класе Вирџинија, много пута јефтиније; они се могу окретати, поново напунити и само настављати да испаљују ватру много већом брзином”.

Џери Хендрикс, пензионисани морнарички официр и аналитичар из Телемус Гроуп-а, сагласио се да ће површинска флота вероватно бити место за постављање нападачких способности, нарочито у доба масовних хиперсоничних ракета, али под условом да су ван домета кинеских ракета ДФ-21 и ДФ-26.

„Дакле, постоји солидан аргумент само са становишта трошкова. Ако бих покушао да створим 2.000 цеви за хиперсоничне ракете – које су много масивније од Томахавка, то се не би уклопило у вертикални систем лансирања Марк 41 и самим тим то би било би веома скупо”.

Морнарица тражи разараче који се уклапају са вец́им вертикалним цевима за систем лансирања како би се прилагодили такозваном брзом наоружању.

“Мислим да ће ово бити једна од главних ствари која ће покренути стварање великог беспилотног борбеног нападача”, рекао је Дан Горе, аналитичар истраживачког центра са Леxингтон Института.

Чини се да је америчка војска у великом проблему јер стручњаци не могу да се усагласе којим оружјем се супротставити у поморском ратовању Русији и Кини.

Моћ америчке Шесте флоте је неповратно прошла због руских и кинеских хиперсоничних ракета, а базирање поморске моћи на подморницама није могуће јер војска САД у том смислу знатно заостаје за Русијом.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то запрепастило Хитлера.

Извор: checkpointasia. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА