Најновије

БИЛ ГЕЈТС ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА ЋУТИ: Милијардер упозорава на опасност која може да убије 30 милиона људи (ВИДЕО)

Најбогатији човек на свету, власник Мајкрософта познат је по својим "пророчанствима", од којих су се многа обистинила.

Бил Гејтс (Фото: Јутјуб)

Нажалост, за човечанство сада није најбитнији технолошки напредак, већ глобална здравствена пандемија која би могла убити преко 30 милиона људи за шест месеци. "Нисмо спремни" рекао је Гејтс током дискусије о претњама здрављу које су представљале власти Масачусетс Медикал Асосијеншенса и Њу Ингланд Журнал оф Медисине. Бил Гејтс је рекао да, иако је обично најоптимистичнија особа у било којој соби, нажалост мора подсећати да свет углавном живи у сиромаштву и да се мора више борити са искорјењивањем болести попут полиа и маларије.

„Иако постижемо напредак у скоро свим аспектима, постоји подручје у којем нема напретка, а то је спремност за избијање здравствене епидемије“. Вероватноћа да ће се таква болест јавити и даље расте. Нови патогени искачу стално током пораста светске популације и напада човечанства у мање развијеним срединама.

Појединцима или малим групама постаје лакше и лакше стварати оружане болести које би се могле ширити попут пожара широм света. Према Гејтсу, мали недржавни актер могао би да изгради још смртоноснији облик оспица у лабораторији. И у нашем умреженом свету људи стално путују авионом, прелазећи континенте у неколико сати. Гејтс је увео симулацију Института за моделирање болести, који је утврдио да ће нови вирус попут грипа 1918. године, који је у пандемији 1918. убио 50 милиона људи, највероватније убити 30 милиона људи у року од шест месеци. А болест која ће нас задесити вероватно ће бити изненађење јер ћемо је прво срести када избије, баш као што је то случај и са вирусом САРС-а или МЕРС-а. Ако бисте рекли светским владама да је оружје којим би се могло убити 30 милиона људи тренутно у изградњи, било би осећаја хитности око припреме за претњу, рекао је Гејтс и додао да у случају биолошких претњи тај осећај хитности недостаје.

Процењује се да на квадратном метру наше планете има у просеку 800 милиона вируса. Ако се такви бројеви комбинују са невероватном брзином којом су у стању да се репликују, човек почиње да разуме како могу повремено да варају наш имуни систем, зашто је тако тешко пронаћи вакцине које делују и антивирусне лекове. Бактерије се могу убити углавном антибиотицима, а за вирусе немамо ништа слично ефикасном. И само када је реч о РНА вирусима, који имају геном састављен од РНА, а не од ДНК, ствари постају екстремне. Такви вируси, када се копирају, немају систем за проверу грешака, попут ДНК, па су мутације веома честе, што значи да су сви нови сојеви. Грипа, ХИВ, САРС, МЕРС, зика, ебола, полио и риновирус, који су чест узрок прехладе, спадају у ову категорију.

Лако за оне које добро познајемо, ту су и врло мало познате мале опасности попут ентеровируса 68, ретки сродник полио вируса који посебно воли да нападати бебе, децу и тинејџере. Овај вирус откривен је у Калифорнији 1962. године, за време епидемије упале плућа. Нико не тврди да ће он бити тај који ће бити „нова црна смрт“, али он испуњава све критеријуме.

Најзанимљивије су, међутим, зоонозе које узрокују животиње. Ови узрочници држе све познате брендове: од ХИВ-а до брадавица. Чак је и епидемија грипа 1918. године, која је убила до 100 милиона људи, почела са ширењем вируса од птица до људи.

Русија не само да не пада него се у сваком погледу шири! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА