Најновије

ПЕКИНГ ПРЕТИ ОДМАЗДОМ АМЕРИКАНЦИМА: Трамп је овим потписом разбеснео Кинезе

Амерички председник Доналд Трамп потписао је закон који је усвојио Конгрес о давању подршке демонстрантима у Хонгконгу и санкцијама кинеским властима. Трамп је то учинио упркос оштрим замеркама Пекинга са којим настоји да постигне споразум о окончању трговинског рата.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Законом је предвиђено да САД сваке године потврђују висок степен аутономије Хонгконга како би оправдао посебан трговински статус те територије. То подразумева и санкције кинеским и хонгконшким званичницима који сузбијају слободу на тој територији.

"Па ми смо уз Хонгконг. Али, као што знате, ја имам веома добар однос са кинеским председником Сијем. Због тога смо на мукама. Али, ово је веома важно... У исто време желимо да видимо да иде добро и Хонг Конгу", поручио је Трамп.

Кина у званичном саопштењу протестује због мешања у унутрашње послове. Сматра да је то озбиљно кршење међународног права и основних норми који регулишу међународне односе.

Кинеска влада и народ чврсто се противе таквим потезима. Пекинг наводи да становници Хонгконга уживају демократска права без преседана.

Потписање Закона је уследило три дана после локалних избора. На тим изборима опозициони кандидати остварили су велику победу и освојили највише места у окружним саветима. Освојили су 17 од 18 места. За разлику од окружних савета грађани Хонгконга не могу да утичу на избор владе, јер њу бира званични Пекинг.

Прочитајте ОВДЕ како су Турци изнервирали Американце.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА