Најновије

ЈОШКА БРОЗ ДИГАО СРБИЈУ НА НОГЕ: Тито није желео да Косово добије аутономију! Признао ми је да је погрешио!

Америка прижељкује да „косовски проблем“ буде решен 2020. Москва и Пекинг желе да се поштује Резолуција УН 1244, а оно што је сигурно јесте то да Београд и Приштина на крају морају да постигну компромис, каже у интервјуу за Косово Онлајн Јосип Јошка Броз, лидер Комунистичке партије и унук југословенског маршала Јосипа Броза Тита.

Јошка Броз (Фото: Јутјуб)

Он сматра да би Београд по питању Косова пре свега требало да се ослони на Русију.

"Пропуштено је много шанси када је реч о Косову. Требало је то много раније завршити уз помоћ Русије", наводи Броз.

Многи би рекли да је косовски проблем настао током Титове владавине. Шта ви мислите?

"То је лаж. Па какав је он проблем имао са Косовом? Никакав. Проблем је настао након његове смрти, када су они који су желели да разбију Југославију преузели ствари у своје руке".

Али за време Тита је Косово добило аутономију и многи кажу да је после усвајања Устава 1974. почела криза која је довела до дешавања деведесетих година. Ваш коментар?

"Деда ми је у Љубљани након прве операције рекао да није желео да потпише Устав из 1974. Није желео да Косово добије аутономију, али на крају није желео ни да стави вето на изгласани Устав, иако је то могао. То му је била највећа грешка, признао ми је".

Како онда решити косовски проблем?

"Пре свега треба поштовати Резолуцију УН 1244, по којој 1.000 наших полицајаца и војника треба да се врати у покрајину".

Како ви гледате на тренутну ситуацију?

"Мислим да су велике силе почеле да се умарају од Косова. Видимо и да је један број земаља захваљујући напорима наше дипломатије и Дачићу повукао признања. Тешко је рећи шта ће бити, а биће још теже. Тек ће нас притискати. Није лако председнику Вучићу да се избори са свим тим, али верујем да хоће".

Да ли је могућ суживот Албанаца и Срба на Косову?

"Све док се уплићу стране службе, тешко да је могућ било какав договор и суживот. Оног тренутка када будемо сами могли да одлучујемо о својој судбини, онда је могућ и договор и суживот. Страним службама одговара овакво стање, па видите шта се све ради на Косову, како се тргује наркотицима и шта све пролази кроз „Бондстил“. 

Линта одбрусио Хрватима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА