Најновије

КОКАН ИСПРОЗИВАО ВУЧИЋЕВОГ ИДОЛА: Нема само полиција монопол на будале, имате и дежурне интелектуалце попут Небојше Крстића (ВИДЕО)

Редитељ Кокан Младеновић каже да хајка која се водила против Бранислава Трифуновића због наводног цепања заставе у представи "Пад" је показатељ "стравичног система манипулације" који је до те мере уигран да аргументи не значе апсолутно ништа.

Кокан Младеновић (Фото: Јутјуб)

Загађење у Србији које је било актуелна тема прошле недеље, последица је, каже, прљавог капитала и прљавих технологија. Чувају се нека радна места, а то што ће људи умрети од загађења који сами производе, то стварно никоме није важно, додаје.

Медији пишу да је за десетине погинулих радника на градилиштима у Србији изречена само једна казна. Тиме се бави и представа "Пад" Кокана Младеновића, и у којој глуми Бранислав Трифуновић, који је био на мети таблоида због наводног цепања српске заставе у представи.

"То су све спинови који праве сипино мастило да ви не говорите о узроку, него о коментару на последице. Ми смо 'Пад' направили згрожени тиме да за десетине радника и стотине уништених живота нечијих породица нико није одговарао, да не постоје закони ни казне, да су радници робље које се подводи тим неким неолибералним фашистима који перу неки врло сумњиви новац, да немају права и да њихов смрт не значи ниста", казао је Младеновић.

"Све је инверзија, није питање да ли радници гину, и даље нема последица за надлежне, али има за Бранислава Трифуновића или мене и за нас који указујемо да су то недоспустиве ствари у земљи", додаје.

На питање каква је солидарност међу колегама поводом напада којима су били изложени, у медијима али и у Скупштини Србије, Младеновић каже да "не мисли да је њихов еснаф солидаран".

"Ја не мислим да смо ми неки солидаран еснаф, ту је много различитих интереса и да је изложени појединац увек некако сам. Ми смо у прилици да јасно и гласно нешто кажемо, али кад дође на наплату та количина јасно казаних речи, онда у принципу човек остане сам. Хајка која се водила против Трифуновића, према речима Младеновића, је показатељ "стравичног система манипулације", који је, наводи, до те мере уигран да "аргументи не значе апсолутно ништа".

Оно што је неко одлучио да о вама каже, користећи доступне медије, без обзира што се све своди на лаж, као што је у питању цепање заставе у представи "Пад" је оно што се дешава, каже Младеновић.

Против Трифуновића је председник Синдиката запослених у полицији Дејан Ђукић поднео кривичну пријаву због наводног цепања заставе.

"Није на нама да говоримо удобне и лепе ствари, на нама је да говоримо истину и да бар испровоцирамо неку реакцију. У тој полицији постоји квалитетни, паментни људи, а онда се њихов председник синдиката понаша као полицајац из вица. Нема потребе да неко тако руши професију", каже Младеновић.

Глупост је, сматра, увек велики мотиватор акције.

"А кад му додате амбицију, онда глупост и амбиција умеју да направе озбиљне будале од неких људи. Председник тог синдиката јесте испао будала, али нема само полиција монопол на будале, имате и дежурне интелектуалце попут Небојше Крстића са свим бесмисленим ставовима, нелимитираним полтронством у односу на актуелну власт. Пуна је Србија тих душебрижних самозванаца који би да је спасавају од нас који јој мислимо само добро", изјавио је редитељ.

У суботу је протест "1 од 5 милиона" био посвећен борби против загађења.

"Верујем да су ти протести направили пукотину у тој каменој структури власти и да су показали да је могуће шетати за слободу, борити се за грађанска права. Али исто тако верујем да су они престали да буду нама важни оног тренутка када је актуелна опозиција направила пуч. Од упада на РТС то више нису грађански протести, већ протести опозиције о којој ја, дозвољавам себи, да не мислим лепо. Корисно је да их има, врло често се појављује важне теме, али ја и даље више верујем том побуњеном грађанину Србије, него било ком опозиционом лидеру", нагласио је Младеновић.

Према његовим речима, постоје много страшније менталитетске девијације него што је однос према екологији.

"Наравно да је то страшно, али мислим да је то све последица. Јер, када ви дозволите страним компанијама, власницима прљавих технологија да за смешне новце купе огромне привредне системе, да без икаквих система заштите раде шта год они желе, јасно је да ће цело то замешитељство узроковати еколошку катастрофу. Ми смо видели да неки људи раде у фабрикама за по 200, 300 евра, и да те железаре, ти комбинати у Бору чувају формално запослене неке људе. То што ће ти људи умрети од загађења који сами производе, то стварно никоме није важно. Жалосно је да је Србија постала то тржиште прљавог капитала и прљавих технологија", каже Младеновић.

Преговори власти и опозиције - о чему?

О дијалогу власти и опозиције о изборним условима, Младеновић каже:

"Не можете преговарати око неких здраворазумских ствари, не можете преговарати о томе да ли ћете поштовати законе своје земље, чак и тако лоше законе. То нешто што пише, као што су грађанска права, начин организовања и контроле изборног процеса, контрола медија… Уосталом, погледајте јавну сферу, не постоји минимум простора слободе који би омогућио дијалог, нека култура дијалога, уместо препуцавања и вређања".

ЕУ би требало да буде посредник у некој неформалној врсти дијалога за проналажење неког заједничког именитеља тих разговора о изборним условима.

"Ружно је у Србији бити евроскептичан, јер вас одмах сврстају на неку страну, али ја ништа лепо не мислим о актуелним лидерима ЕУ. То више није Европа идеала и Европа равноправних људи и грађана, Европа која баштини од Француске револуције на овамо неке племените идеале, то је Европа капитала, новца и политичких интереса. Та иста Европа ће овде урадити не нешто што је добро за нас грађане, урадиће оно искључиво што њима одговара, на начин како њима одговара", оценио је Младеновић.

Прочитајте ОВДЕ шта је амерички амбасадор у Београду поручио Александру Вучићу.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА