Најновије

УЛАЗАК У ЗЕМЉЕ ЕУ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ! Пасош више није довољан, уводи се нови систем на шенгенским границама!

Држављани Црне Горе ће највероватније од 2022. године поред пасоша приликом уласка у државе Европске уније морати да скенирају лице и дају отисак прстију, саопштено је из Управе полиције.

Пасош (Фото: pixabay. com)

Наиме, Европска унија од 2022. планира увођење система евидентирања улаза и излаза на шенгенским границама којим ће бити избачено печатирање пасоша.

Сектор црногорске граничне полиције још није званично обавештен о новим мерама које Европска унија планира да уведе од фебруара 2022. године, а које се односе на граничне провере црногорских држављана приликом уласка у земље Европске уније.

- Међутим, на основу расположивих информација са поменуте конференције коју је организовао ФРОНТЕX, можемо рећи да се ове мере односе на увођење нових ИТ система у оквиру тзв. ЕУ пакета паметне границе. Наиме, ЕУ је раније донела прописе о увођењу нових ИТ система за граничне провере у циљу ефикасније контроле лица која нису држављани држава чланица ЕУ и брже провере дужине боравка на територијама држава чланица - казали су из Управе полиције.

Почетак употребе два ИТ система из поменутог пакета, ЕТИАС (који подразумева скенирање лица и отисака прстију) и ЕЕС, је планиран почетком 2022. године.

- Почетак примене ових система за наше држављане представљаће обавезу да пре почетка путовања у земље чланице ЕУ унесу у ЕТИАС​ своје основне личне податке и одговоре на понуђена сигурносна питања. Приступ овом пакету ће бити могућ преко сајта или апликације за мобилни телефон. У року од неколико минута ће грађанин на исти начин добити одговор да ли има препрека за улазак у ЕУ и то на основу аутоматске провере кроз базе података одређених ЕУ агенција и земаља чланица - објаснили су из Управе полиције.

Уколико евентуално буде нешто спорно током аутоматске провере од држављанина ће се на исти начин тражити да унесе додатне податке, након чега ће у року од неколико дана преко система добити одговор да ли ће му се дозволити улазак у Европску унију.

- У случају негативног одговора грађанин ће имати право жалбе, а процедура за жалбу ће бити садржана у одговору - истичу у Управи полиције.

Ова провера преко ЕТИАС-а ће коштати пет еура и важиће три године.

Прочитајте ОВДЕ  како су хрватски историчари раскринкали хрватску председницу!

Извор: Медији

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube