Најновије

ЗАГРЕБ ГОРИ, ХРВАТИ ПРИЗНАЛИ ДА СУ ВОЈНО СЛАБИЈИ ОД СРБИЈЕ! Једна ствар их посебно боли!

Пре неколико дана америчка владина агенција ДСЦА предложила је Конгресу САД да Хрватској одобри набавку нових транспортних хеликоптера УХ-60М „црни јастреб“, уз образложење да то неће изменити основну војну равнотежу у региону, а лист је закључио да се та оцена односи на Србију.

Систем С-400 у Србији (Фото: mod.gov.rs)

У овом допису објашњава се контекст зашто Хрватска и НАТО морају да направе договор.

“Предложена продаја ове опреме неће изменити основну војну равнотежу у региону”, наводи се у допису.

Хрватска нема проблема са “војном равнотежом” са Мађарском, Румунијом, Бугарском и Словенијом, као чланицама НАТО-а или БиХ, Црном Гором и Северном Македонијом. Очигледно је да се то мерење војне равнотеже односи на мерење са Србијом“, наводе хрватски медији.

Хрватски новинари тврде да је сада јасније зашто је пре четири године заустављена прича о испоруци америчких вишецевних ракетних лансера М 270 МЛРС,

“Чим је споменуто да ће неколико лансера од њих 16 моћи да носи и ракете домета до 300 километара, јавио се Александар Вучић и послао поруку: ’Или ће они одустати од тога или ћемо ми морати да пронађемо одговор на то‘. Та порука и вешта дипломатија Србије успела је да блокира војну испоруку јачег оружја Хрватској“, додаје се у тексту.

Неколико година касније Хрватска је са Израелом већ успела да договори испоруку авиона Ф-16, али су у последњи час САД то зауставиле.

“И био је у праву тада министар обране Дамир Крстичевић када је преурањено говорио о томе да ће с ’барацима ХРЗ‘ бити надмоћнији у ваздуху од било којег борбеног авиона у комшилуку. Међутим, у међувремену је Србија искористила тај за нас чудни тајм-аут и добила, купила или развила оружја којим може да парира најављеним хрватским војним набавкама, а које се нису ни догодиле“, наводи лист.

У последње три године се равнотежа између Хрватске и Србије пољуљала. Србија сада поседује и далекометне ракетне пројектиле, развила је и властиту „балистичку ракету“ домета 300 километара. Од руског и белоруског партнера добила је једну и по оперативну ескадрилу мигова 29, а сада и најмодернији противавионски систем „Панцир С1“ за мале и средње висине.

„Након инсталирања руског ’Панцира С1‘, Хрватска може да заборави на употребу и ’кајова‘ и ’црних јастребова‘ и свега што имамо од авионске потпоре“, подсећају медији и додају да Хрватској недостаје комплетан систем одбране ваздушног простора.

“И како у светлу тих чињеница схватити да нас наш кључни војни партнер САД коче у набавци оперативних војних система, који би нам омогућили самосталност у одбрани ваздушног простора и територије? Од краја рата Хрватска се придржавала две стратегије. Да никада више неће дозволити да буде разоружана и да никада више неће дозволити војну хегемонију Србије у “региону”. Сада је само питање ко ће, дакле, САД-у казати да за нас није “равнотежа” ситуација у којој смо војно инфериорнији од Србије”, закључује се у тексту.

Прочитајте ОВДЕ како је Стево Вучинић испрозивао СПЦ, Србе...

Извор: Вечерњи лист

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА