Најновије

БОЦАН ХАРЧЕНКО ОТКРИО КОЛИКО НАС ЈЕ ПРИМАКОВ ВОЛЕО: Једнако бринуо о националним интересима Србије, као и Русије!

Јевгениј Примаков много је волео Србију и српски народ, казао је данас амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко након откривања бисте некадашњем руском премијеру и министру спољних послова у Руском дому у Београду.

Александар Боцан Харченко (Фото: јутјуб)

Године пролазе и свака још јасније дефинише значај Примакова као политичара, дипломате, научника и великог хуманисте, казао је Боцан-Харченко обраћајући се на српском језику у знак, како је рекао, личног поштовања и љубави према српском народу, али и љубави и поштовања које је према Србији, српској традицији и култури неговао и сам Примаков.

јевгениј Примаков (Фото: јутјуб)

Боцан-Харченко је подсетио на речи руског председника Владимира Путина који је Примакова назвао "великим грађанином Русије" и додао да те речи говоре све о бившем руском премијеру.

Казао је да је имао срећу да ради са Примаковом који је 1996. године дошао на чело Министарства спољних послова у време када је, како је рекао, ситуација у бившој Југославије био најтежи домен спољне политике.

Амбасадор је подсетио и да је те године почела прва фаза имплементације Дејтонског споразума нагласивши да је Примаковљева делатност била прожета заштитом и бригом о националним интересима Србије, као и националним интересима Русије и односима са Србијом.

- Примаков је одлучио да организује министарску конференцију о примени Дејтона и захваљујући свом умећу успео је да добије већу равнотежу у имплементацији тог споразума, рекао је руски амбасадор.

Боцан-Харченко је додао да је Примаков имао дипломатску визију како ће се одвијати ствари на међународној сцени и да је његов концепт мултиполарног света данас коначно заживео.

Када је реч о Косову и Метохији, Боцан-Харченко је навео да је Примаков понудио више предлога да се то питање реши у оквиру међународног права, на миран начин, али да се Запад, како је рекао, од почетка спремао за војно решење, односно за агресију против тадашње СР Југославије.

Примаков је био један од аутора Резолуције 1244 у којој се решење косовске кризе темељи на међународном правном поретку, казао је Боцан-Харченко.

Бивши руски премијер и блиски пријатељ Примакова Сергеј Степашин рекао је да је иако Примаков није више међу живима један од најпопуларнијих и најпоштованијих личности у Русији.

Њега власт није искварила и остао је велики човек, казао је Степашин.

Навео је да је Примаков 1996. године променио вектор спољне политике који Русија и данас следи и да је као премијер 1999. године спасио земљу од економске катастрофе.

У тешко време за Србију, крајем деведесетих година, Русија није помогла колико је могла, али је Примаков учинио све што је било у његов моћи, рекао је Степашин на шта се надовезао председник Србије Александар Вучић који је рекао да је Примаков тада нудио ракетним систем С 300, али да то није прихваћено.

Говорећи о НАТО агресији над СР Југославијом 1999. године, Степашин је рекао да нико није могао да претпостави да ће некоме пасти на памет одлука да бомбардује Југославију истичући да је то била велика лекција и за саму Русију.

Изразио је задовољство због откривања бисте Примакову на Дан националног јединства и додао да тај празник симболише и односе који постоје између Србије и Русије.

Директорка Руског центра за науку и културу "Руски дом" Елеонора Митрофанова је рекла да је биста Примакову симбол пријатељства две земље и да је Примаков у свим областима у којима је радио - наука, политика, дипломатија, радио на највишем нивоу.

Био је мио и драг човек који је био спреман да увек пружи помоћ, а то можемо да потврдимо сви који смо га познавали, казала је Митрофанова.

Подсећајући на то да се ове године обележава 20 година од НАТО бомбардовања СР Југославије, Митрофанова је указала на гест Примакова - "заокрет над Атлантиком" којим је, како је рекла, показао подршку Југославији и да је против грозног чина бомбардовања.

Додала је да је откривање бисте у Руском дому израз захвалности и поштовања према државнику који је показио велику подршку и љубав према Србији.

Откривању бисте присуствовали су председник Србије Александар Вучић, који је на крају церемоније обишао изложбу посвећену Примакову, као и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Александар Вулин, градоначелник Београда Зоран Радојичић и представници Српске православне цркве.

Међу присутнима на церемонији није било представника дипломатског кора.

Како су Руси спасили Каиро, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА