Најновије

ДС ЈЕ ИМАЛА СВОЈУ ПАРАВОЈНУ ФОРМАЦИЈУ С МАУЗЕРОМ НА ЧЕЛУ! Адвокат Томановић жестоко оптужио Демократску странку!

Приче о паравојним формацијама за време крвавог грађанског рата у бившој Југославији и даље су тема у Србији. Опет се преносе приче о Аркановим тигровима, Книнџама капетана Драгана, Маузеру, Шешељевцима...

Зденко Томановић (Фото: Медија центар)

Једну такву причу поново је покренуо адвокат Зденко Томановић који је у емисији Утисак недеље изговорио тврдњу да је и Демократска странка имала своје паравојне формације, највероватније алудирајући на сарадњу убијеног Зорана Ђинђића и Љубише Савића Маузера, који је један од оснивача ДС у Републици Српској.

- Нема ниједне партије у Србији која није имала своје паравојне формације. Тачније доминантне, владајуће и већинске партије у Србији, од опозиције имали су своје паравојне формације, па и Демократска странка, СПС, СРС - рекао је Зденко Томановић и изазвао лавину коментара на друштвеним мрежама.

Сви су у речима Томановића препознали Маузера и његову формацију "Гарда Пантери".

Демократска странка (ДС) назвала је "неистинитим и злонамерним" тврдње адвоката Зденка Томановића да је ДС деведесетих година имала везе са ратном пропагандом и деловањем паравојних формација.

Мисли претпостављам на Љубису Савица Маузера и његове контаке са ДС и Зораном Ђинђићем. Али то је предалеко од тврдње да је ДС имао паравојну формацију.

"Од свог обнављања у условима вишестранчја ДС је спроводила антиратне акције и мирољубиву политику на спољном и унутрашњем плану. Објавом Платформе за спречавање градјанског рата у СФРЈ, недвосмислено је исказала свој став о уништавању историјског и култруног наследја у градовима захваћеним ратним дејствима. Неистинито и неетично је да странку која је прва објавила 'Апел за мир' Томановић у било ком контексту доводи у везу са ратном пропагандом, милитантним активностима и деловањем паравојних формација", навела је та странка.

Маузер је основао Демократску странку Р. Српске по завршетку рата и пошто се разишао са СДС-ом. Јединица којом је командовао, “Пантери” је била регуларна јединица Војске Р. Српске. Тако да је прича о паравојним формацијама ДС-а ‘90-их бућка на коју се хватају сомови

ДС је оценила да је неспорно право да свако има своје мишљење о историјском периоду и протагонистима али да то, ако се јавно износи, мора бити засновано на чињеницама и истини.

Подсетимо Љубиша Савић Маузер био је један од оснивача ДС у Републици Српској, тесно је сарађивао са Зораном Ђинђићем и био је начелник Управе полиције Републике Српске.

Поента је, Томановиц је погресио. ДС није имао своју паравојну јединицу, у било каквом облику. А поготово не у оном (регрутовање, финансирање) ког су биле јединице СПО, СРС и СПС. Маузер је иницијално сопствену јединицу накнадно мислим убацио у ВРС.

Маузер је убијен у сачекуши у Бијељини када је изрешетан калашњиковим. Убица Ђорђе Ждрале издржава двадесетогодишњу казну. Налогодавци убиства још су непознати, иако је у поступку доказано да је убиство планирао и организовао већи број лица.

Неподељено је мишљење да се овде ради о политичком убиству. Маузер је, поред осталог, био опасан сведок. Све чешће се говорило да он у Хагу има специјалан статус – сведока оптужбе. Они који су га убили, или пре они који су наручили његово убиство, знали су да са њим нема погађања. Толико о могућим мотивима, а о извршиоцима?

Маузерови саборци кажу да то није могао урадити човек него јајара, онај ко није видео ратиште, погинуле борце, само такав је могао, пуцајући из заседе у Маузера, пљунути на све што је правим Србима свето. Али, "посао" је завршен, јасна је порука свима који не гледају своја посла.

Прочитајте ОВДЕ  шта каже Понош о С-400.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА