Најновије

ЕУ ШУРУЈЕ СА КИНОМ: Плаши се да ће бити следећа Трампова мета, због чега Макрон хрли код Си Ђинпинга!

Француски председник Емануел Макрон кренуо је у понедељак пут Кине како би обезбедио да Европа не извуче дебљи крај због очекујућег трговинског споразума између Сједињених Држава и Кине.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Европски лидери су све забринутији да ће се наћи први на тапету тарифа америчког председника Доналда Трампа, ако његова земља постигне споразум са Кином у предстојећим недељама и тако оконча трговински рат.

- Не желимо да Европа буде колатерална жртва америчко-кинеског трговинског договора. Због тога је неопходно сада кренути напред са билатералним преговорима између Европске уније и Кине – изјавио је неименовани званичник француске владе, пренео је “Политико”.

Европа види Трампову агресивнију тактику у трговинском рату као прилику да прошири своју сарадњу са Кином. Тако на Пекинг гледа као на потенцијалног савезника у правосудном систему Светске трговинске организације. Брисел такође жели сопствени споразум са Кином. Макрон већ неко време изражава забринутост због америчко-кинеског споразума. Он је на самиту Г7 у августу указао на ризике таквог зближавања. Иако је Макрон поздравио пакт САД и Кине, он је указао да се морају урачунати и интереси Европе.

- Гледаћемо да се осигурамо да ово буде добро за свет, да се наши параметри узму у разматрање – рекао је он тада.

Те забринутости биће у главном фокусу његове дводневне посете Кини, коју ће започети одласком на трговински сајам у Шангају, а окончати билатералним преговорима у Пекингу. Очекује се и да ће отворити шангајски део у Центру Помпиду у Паризу, те са кинеским председником Сијем Ђинпингом дискутовати о питањима везаним за климатске промене и биодиверзитет.

Ипак, његова посета Кини наишла је и на критике. Двојица европских дипломата сматрају да је шангајски сајам пропаганда чији је циљ задобијање европске подршке у трговинском рату, док се трећи званичник запитао зашто Макрон иде у Кину кад су се остали лидери ЕУ суздржали од заузимања страна у конфликту.

“Политико” подсећа да Кина и Европска комисија тренутно преговорају о два споразума – поред инвестиционог пакта Кина жели да заштити имена одређених гурманских производа.

Прочитајте ОВДЕ  каква је то мистерија око новог вође ИД.

Извор: Блиц/Политико

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА