Најновије

НАЈБРЖИ АВИОН ИКАДА! НЕУНИШТИВА "ЦРНА ПТИЦА"! Овај шпијунски авион ЦИА може да ети на ивици свемира! 55 година му нико не може ништа!

Током Хладног рата један авион могао је да лети више и брже од било ког другог, а тачно 55 година од првог лета остаје недодирљив.

SR-71 Blackbird (Црна Птица) (Фото: pixabay. com)

Авион, назван Lokhid SR-71, тајно је дизајниран током шедесетих година, и могао је да лети на ивици свемира и избегне ракете, пише CNN.

До данас ова летилица држи рекорд највишег домета у хоризонталном лету, као и за највећу брзину за летелицу која није ракета.

У доба када нису постојали сателити и дронови ова летелица осмишљена је као шпијунски авион који треба да продре у непријатељску територију, а да при том буде невидљив и отпоран на ватру.

Због црне фарбе авион је прозван Црна птица, а с обзиром на уникатан дизајн за то време летелица је деловала као "чудо природе".

- И данас изгледа као да је дошао из будућности, иако је дизајниран још педесетих година- казао је за CNN Питер Мерлин, авијатичарски историчар.

Када је у мају 1960. амерички шпијунски авион У-2 срушен на совјетској територији, хладноратовске тензије су порасле, а америчка влада је решила да направи нови, неуништиви авион.

- И CIA је хтела да имамо авион који може да лети на 90.000 стопа, великом брзином, а да је при том невидљива за радаре- подсетио је Мерлин.

Дизајн нове летелице поверен је Кларенсу Џонсону, једном од најпознатијих авионских дизајнера и његовом тајном тиму.

Први авион Црна птица добио је службени назив А-12, а први лет имао је 30. априла 1962. године. Произведено је укупно 13 летелица А-12, а све је било највећа тајна под стручним надзором CIA.

Иако је првобитна летелица била неофарбана, 1964. на њу је стављена црна боја,зато што су стручњаци схватили да боље упија и емитује топлоту. Тако је рођен назив Црна птица. 

Она је могла да уђе неометано и непримећено у непријатељску територију. Чак и када би непријатељ успео да детектује летелицу и испалио ватру, овај авион је, због своје брзине, већ био далеко изван непријатељске територије. 

Црну птицу, како подећа CNN, никада није срушила непријатељска ватра. Међутим проблем је био њена поузданост, с обзиром да је то био компликован авион за руковођење.

- Такође, била је потребна армија стручњака да припреми авион за лет. Само полетање је подразумевало одбројавање као да је у питању свемирска мисија- истакао је Мерлин.

Иако ниједна Црна птица није ушла у совјетску територију, и даље је играла важну улогу у Хладном рату и изводила мисије на Блиском истоку, у Вијетнаму и Северној Кореји.

Египатске снаге убиле велики број припадника исламистичких група! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА