Најновије

РУСКА ПОРУКА ЗАЛЕДИЛА ЗАПАД, АЛИ И АЛБАНЦЕ: Србија не мора да брине, Москва ће се укључити!

Преговори између Београда и Приштине могу да се обнове под новим условима, а било би природно да се у тај процес укључи Москва, сматрају руски експерти.

Кремљ (Фото: Јутјуб)

- Преговори су блокирани кривицом косовских Албанаца, који не желе да направе уступке ни по једном питању, а Србија истиче да у том случају нема ни наставка дијалога - каже Јелена Гускова са Института за словенске студије Руске академије наука.

Она очекује да ће после избора у Приштини доћи нови људи, па ће и преговори можда бити обновљени под неким новим условима.

- Међутим, Београд је потпуно јасно рекао да претходно морају бити укинуте таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и да морају бити поштована права Срба на Космету, одређена Бриселским споразумом из 2013. године - подсећа она, додајући да за сада нема назнака даљих потеза Албанаца - нити желе да разговарају о размени територија, нити да дају права косовским Србима, а тим пре не желе да укидају царине.

Ипак, додаје она, нове политичке структуре у Приштини можда ће бити кооперативније, а перспективе за преговоре постоје.

Гускова такође сматра да би било сасвим природно да се Москва укључи у дијалог о решењу косовског питања.

- Све зависи од тога какав циљ политичари постављају. Вероватно тај циљ и одређује ко треба да учествује у преговарачком процесу - напомиње она.

Катарина Ентина из Института за Европу Руске академије наука верује да ће се, пре или касније, Русија укључити у преговоре о решењу за косовско питање.

- Што се тиче Москве, то ће се десити пре или касније, у овом или оном формату. А формат који сада постоји предвиђа, као што је говорила одлазећа администрација ЕУ, на челу са Федериком Могерини, да било које решење које постигну Београд и Приштина треба да буде потврђено у Савету безбедности УН, па тако оно свакако не може бити прихваћено без сагласности Русије. Зато је свакако потребно учешће Русије, на овај или онај начин - сматра Ентина.

Она подсећа да су Срби раније више пута изражавали жељу да се Москва укључи у дијалог. Што се тиче активизације самих преговора, како је навела, то је нешто што је и те како пожељно и за Москву и за Београд, а можда чак и за Приштину.

Саговорници сматрају мало вероватним да Москва може бити место где ће се водити преговори. Како истиче Гускова - косовски Албанци не би на то пристали.

Прочитајте ОВДЕ   да ли Вучић купује време.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА