Најновије

"ТЕШКО ЈЕ БОРИТИ СЕ ПРОТИВ МЕНЕ": Шта је све Вучић изјавио!

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је скуп дела опозиције испред зграде Јавног сервиса противзаконит и да је он спреман да одговори и на најпровокативније питање. Вучић је, говорећи о састанку са америчким дипломатом Метјуом Палмером, истакао да САД никада нису мењале свој став око Косова, али је оценио да се са њима може отворено разговарати.

Председник Србије Александар Вучић (Фото: јутјуб)

Александар Вучић је у емисији Упитник, коментаришући окупљање представника дела опозиције испред зграде РТС-а и најаву да ће блокирати све улазе да би спречили његово гостовање, истакао да је спреман да одговори на свако питање, али сматра да није решење да се некоме ограничава кретање.

"То је фашизам", поручио је председник Србије и додао да је тешко борити се против њега и да му је савест чиста.

Навео је да су приликом његовог доласка у зграду РТС-а, момци из кафића добацивали, па скочили. "Ништа страшно, изененадило их је што сам дошао пешице", каже председник.

Коментаришући наводе о томе да се на њега спрема напад, истакао је да не верује да они имају снагу и вољу да тако нешто ураде.

Рекао је да је поносан што у последњих седам година нико од представника опозиције није страдао и није сносио правне санкције. 

Ранко Панић је, како је напоменуо, убијен јер њима некада није било дозвољено да шетају тзв. медијском рутом.

"Ми полицију никада против њих нисмо употребили. Ви то видите у сви развијеним земљама, а не видите у Србији. На свако питање сам спреман да одговорим, али не мислим да је решење да некога сачекујете и да му спречавате кретање. То је фашизам", навео је Вучић.

Оно што се догодило Горану Весићу, то је, како је навео, чист пример фашизма.

"Две недеље су нас обмањивали и говорили како нису спаљивали књиге, а онда су у 12 минута три промене вести на њиховом медију, под њиховом контролом", истакао је Вучић.

Говори, каже, о идеологији фашизма, а не о Холокаусту.

"То је нешто друго. То још не можете до краја да окарактеришете као фашизам. Али, када спречавате нечије кретање, спаљујете књиге, када јурите политичке противнике, то је оно што се дешавало у пивницама у Минхену, то је реприза", рекао је Вучић.

Када се ускоро усвоји закон о пореклу имовине, он ће, каже, бити први који је тражити да се провери имовина свих чланова породице, уже и шире, па да народ види.

Говорећи о наводима да отац министра Небојше Стефановића посредује у трговини оружјем, председник тврди да је министров отац обичан радник, а не директор ни власник.

Свaко кo је починио кривично дело ће одговарати, па и отац министра ако је крив, поручио је председник.

"Са Американцима знамо на чему смо"

Председник се осврнуо на разговоре са изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером и навео да је пред америчким дипломатом рекао да су западне земље погазиле међународно право.

САД никада нису мењале свој став око Косова, приметио је председник, али је истакао да се са њима може отворено разговарати.

"Са њима знамо на чему смо", напоменуо је Вучић.

Оценио је и да специјални изасланик америчког председника за Косово Ричард Гренел има фантастичну енергију и идеју да се подигне економија читавог Балкана, која би могла да буде основа за неке будуће озбиљније разговоре и договоре.

Зато му је, како каже, важно да се разговара и са Рамом и са Заевом, да би се правили бољи односи у региону.

Што се тиче могућности да буде организована међународна конференција за КиМ, председник указује да је то могуће само ако се претходно постигне решење.

Поновио је да ће се разговори наставити када Приштина укине таксе, а да кампања за повлачење признања може да престане само ако престане кампања Приштине за признање самопроглашене независности.

"Војска ће се појачавати средствима која нису на листи за санкције"

Говорећи о куповини оружја за ВС, Вучић каже да је Србија мала земља, са свих страна окружена НАТО-ом, али да српска војска напредује, што, како је приметио, признају и Хрвати.

Србија за С-400 нема новац, каже Вучић, али додаје да набавка таквог оружја представља добро средство одвраћања.

Напоменуо је да ће се војска појачавати средствима која нису на листи за санкције, попут "панцира".

"Набављамо само дефанзивно оружје", поручио је председник.

"Не бавим се изборима"

"Мене као председника Србије радује да постоје и друге политичке опције, које ће у будућности да предстваљају неку другу снагу. Као председника СНС-а ме то не радује превише, јер бих као председник СНС-а више волео да имам овакву опозицију", рекао је Вучић.

Не бави се, каже, изборима.

"Одем на председништво, то је једном у три-четири недеље", навео је Вучић.

Каже да га не интересује лојалност, него посао и да је однос њега и Дачића коректан.

"Ја сам јуче говорио о нама, а не о СПС-у. Прво сам критиковао људе из СНС-а који се не боре. Имамо их десет или 20 који се боре. Не може да буде нормално у земљи у којима имате 20 министара, а свако од њих има по три ПИ-АР-а, и они се брину само о својим министрима, неретко на штету других министара. То не може да функционише као тим. Не можете да имате двадесет Месија и Роналда у тиму", истакао је Вучић.

Јавио се, каже, Мркоњић да нападне СНС због неке хајке, а да нико из Српске напредне странке није реч рекао.

"Је ли се јавио када су опкољавали председништво, је ли се јавио када су ставили кесе на главу људима, је ли се јавио када су тукли полицајце. Мени је зато чудно да су га изабрали да то говори", навео је Вучић.

Додаје да се кампањом и тиме како ће изгледати кампања није бавио.

"Ја сутра или прекосутра идем у Женеву, тамо ће бити пола света. Оданде се враћам у Београд, идем у Ниш и Пирот да чекам Бојка Борисова и Милета Додика да отворимо коридор од 86,9 километара. Одатле идем на Охрид, где имамо састанак Заев, Рама и ја. Мислим да у понедељак идем у Париз", навео је Вучић.

Каже да не зна шта је кампања, али да му је посао да ради.

"Ово је посао у коме се борим и за Србе на КиМ и за целу Србију и за сваку инвестицију. Ми смо изградили више километара ауто-пута него у претходних 40 година", навео је Вучић.

Улагање у инфраструктуру

План је, како је напоменуо, да се само у канализацију и водовод уложи две и по милијарде евра у наредне четири године.

"Хоћемо да сваки човек у граду и селу, свака општина има решено питање канализације и водовода. То је драматично подизање животног стандарда сваког обичног човека. Да све школе и болнице обновимо и нове изградимо. Видите како сваки дан напредује Клинички центар Србије", истакао је Вучић.

У пруге и путеве ће се, како је навео, уложити четири милијарде евра.

"Од тога ћемо око 900 милиона уложити у реновирање 5.000 километара локалних путева. Данас Србија има више километара ауто-путева од Румуније, стигли смо Хрватску. То су наши људи успели да ураде реформама", рекао је Вучић.

"Хоћемо да млади остану"

Говорећи о миграцијама и исељавању становништва, навео је да се из Србије годишње исели око 40 хиљада људи, а не сто хиљада, како се наводи у неким анализама.

Ипак, Вучић сматра да су и ти бројеви језиви, и да су последица процеса глобализације.

"Ми ћемо да уложимо у дигиталну инфраструктуру 500 милиона. Хоћемо да млади остану", поручио је Вучић.

Најавио је и да ће за пронаталну политику бити издвојено најмање 200 милиона евра.

Књигу “Мрежни рат против Срба” можете купити у књижарама Делфи, или наручити путем интернета на линку ОВДЕ. Читаоци из иностранства књигу могу наручити у електронском формату на линку ОВДЕ.

 

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА