Најновије

ВУЧИЋ КУПУЈЕ ВРЕМЕ? Још без одлуке о датуму избора?

Председник Српске напредне странке Александар Вучић још увек није донео коначну одлуку о термину за одржавање избора, рекли су Данасу извори блиски напредњацима.

Избори (Фото: Јутјуб)

Према њиховим речима, датум када ће грађани изаћи на биралишта зависи од више околности које ће се узимати у обзир приликом утврђивања политичке тактике, почевши од тога када ће и да ли ће поново почети разговори са Приштином, тога ко ће на изборима учествовати и тога ко неће изаћи на гласање, преко надолазећих празника па све до временске прогнозе.

Уочи јучерашње седнице Председништва СНС поново се у делу јавности повео разговор о термину избора. Истакла су се два датума, 22. март и 3. мај следеће године.

Оно што је до сада познато и о чему су више пута говорили и представници власти је да ће се гласати на пролеће у марту или априлу, односно да ће избори овог пута бити одржани у редовном термину. Крајњи рок за организовање избора је 3. мај с обзиром на то да су мандати посланицима у Скупштини Србије после избора 2016. верификовани 3. јуна, а избори морају да буду одржани најкасније 30 дана пре истека мандата посланика којима истиче мандат.

У случају да се избори закажу за 22. март, они би најраније могли бити расписани 22. јануара, а најкасније 6. фебруара. Ако се на изборе буде ишло недељу дана касније, 29. марта, они би морали да буду расписани између 29. јануара и 13. фебруара.

Претпоследњи викенд марта, односно 22. март не помиње се први пут као могући термин избора. О 22. али и 29. марту писали су медији у августу ове године објављивањем да је врх напредњака постигао начелни договор о датуму редовних парламентарних, локалних и избора за Скупштину Војводине, али да ће се „преломити“ после консултација са Вучићем и седница органа странке током јесени.

О 3. мају као термину углавном се током ове године писало као о крајњем року за одржавање избора, уз назнаку да тих дана почиње сезона празника (Ускрс, Први мај), па се због тога можда може очекивати и то да се гласање одржи и раније.

С обзиром на то да ће следеће године бити одржани избори на свим нивоима, подсетимо се следа расписивања избора који су одржани 24. априла 2016.

Најпре је тадашњи председник Републике, Томислав Николић, расписао парламентарне изборе 4. марта. Затим је 7. марта председница Народне скупштине Србије, Маја Гојковић, расписала изборе за локалне парламенте. Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор је 22. марта расписао покрајинске изборе.

Према Закону о избору народних посланика, од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45 ни више од 60 дана.

У одлуци Скупштине Војводине о расписивању покрајинских избора писало је да изборе за посланике Скупштине Војводине расписује председник те скупштине, 90 дана пре истека њеног мандата, тако да се избори окончају у наредних 60 дана. Посланицима покрајинске скупштине мандати су верификовани 2. јуна 2016.

Прочитајте ОВДЕ  шта ће то Палмер дуго памтити и понети из Србије.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА