Најновије

БУДИ ОПРЕЗАН У ОДНОСИМА СА СРБИЈОМ! Харадинај упозорио шиптарског колегу Куртија

Вршилац дужности премијера Косова Рамуш Харадинај каже да ц́е сваки добар потез Куртијеве владе подржати али га саветује да буде опрезан у односима са Србијом, рекавши да ц́е се, уколико покуша да укине таксе суочити са целом опозицијом, преноси Кљан Косова.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

„У погледу односа са Србијом, дијалога, такси, реципроцитета, тешко је било шта променити од онога што смо урадили. Тешко је кренути на нови курс са Србијом када је њен исти. Нисмо донели одлуке о томе да поделимо Косово или мењамо територије, што је била маскирана подела.

Донели смо одлуке о Војсци, Трепчи, енергетској независности.

Дакле, сада не морате никоме да се обраћате за енергетску независност, јер је Косово стекло ту независност. Одлука о таксама не треба да буде укинута зато што штети стратешком положају наше земље, наше владе у односу на Србију.

Ако је реципроцитет додатна мера без скидања таксим подржаћу је. Ако је реципроцитет маска која би гурнула српску робу на Косово, а Србија нас је економски окупирала, а да нас није ни признала, онда бих овде изразио противљење и мислим да би Курти направио велику грешку коју не могу да одобрим“, рекао је Харадинај у разговору за Економија Онлајн.

Харадинај каже да ће међународни фактор, укључујући САД, подржати сваку одлуку косовских лидера уколико су они јединствени у својим ставовима и не деле се. Жалио се да су га бивши партнери из ПАН-а оставили самог  кад је реч о порезима на српску и босанску робу. Чак је рекао да је укидање пореза Вучићева велика жеља.

„Једини пут када се Американци љуте на нас је када имамо опречна мишљења. Ако смо сви суочени са Србијом, они знају ко је Србија и имају проблема са овом државом. Србија која се стално наоружава са Русијом, Србија која ради са другим не-евроатлантским силама. Србија која користи сваку прилику да испровоцира безбедност.

Никада нећемо имати проблема са нашим савезницима када имамо јединствен став. Када кажемо Србији, безусловни дијалог. Пошто сам говорио безусловни дијалог, ови други би ми рекли да укинем таксе, као и Србија.

Свако на Косову ко је рекао да таксе треба обуставити био је са Србијом, јер је Вучићев услов да се врати дијалогу када таксе буду укинуте.

Замислите када су сви били заједно тамо, а ја сам, тада су савезници имали проблема с нама. Ако говоримо истим гласом, није важно ко је премијер. Мој позиција ће бити на темама од националног интереса са Србијом и евроатлантским интеграцијама. Опасно је када смо разједињени. Ако Курти каже реципроцитет, без укидања такси, морам рећи да, у праву сте. Али ту су ДСК, ДПК и сви треба да заузмемо те ставове“, поручио је Харадинај.

Харадинај, како даље преноси Кљан Косова, очекује да ће ускоро бити успостављене нове институције, поздравио је идеју ПС-а и ДСК-а да смање број министарстава, али и саветовао Аљбина Куртија да буде опрезан са Српском листом.

„Генерално поздрављам идеју о 12 министарстава. Али нисам мишљења да треба искључити Српску листу. Она не чини Владу мање косовском, са просрпским министром, ко год то био. Он не може ништа да уради у влади. Зашто се било кога бојати? Држимо се својих права, свог Устава, сви виде шта Косово ради.

Били су у влади иако су је касније напустили, али није да је Српска листа негде утицала на владу. Погледајте моју владу. Имао сам врло озбиљне партнере у Српској листи, али радили смо ствари у интересу Косова. Они су изразили неслагање и напустили владу.

Можда ће ако господин Курти сутра прими Српску листу они одлучити да је напусте, али влада наставља даље, јер мањи партнер не зауставља рад владе. Ни у мом случају је није зауставио“, рекао је Харадинај за Економија Онлајн.

Ђурић осуо паљбу по Куртију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Оналјн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА