Најновије

КАЗНЕНА ЕКСПЕДИЦИЈА СТИЖЕ У БЕОГРАД: Амери не могу да прежале испоруку Панцира и добре односе са Русијом!

После Ричарда Гренела и Метјуа Палмера у Србију стиже још један специјалац администрације САД - Томас Зарзецки, човек задужен за кажњавање држава које војно сарађују с Русијом

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Администрација америчког председника Доналда Трампа не прашта Србији одличне односе с Руском Федерацијом на војном плану, те зато шаљу специјалца Стејт департмента Томаса Зарзецког, човека задуженог за руковођење Радном групом 231 и кажњавање држава које војно сарађују с Руском Федерацијом, који у петак стиже у Београд!

Наиме, ова посета није нимало случајна, јер долази одмах након што је Србија купила руски ПВО систем „Панцир“ и након што се дивизион ПВО система С-400 вратио из Србије у Русију, после заједничких војних вежби „Словенски штит 2019“, оцењују саговорници Курира.

Могуће санкције

Недавно су у Београду били и специјални изасланици Вашингтона за дијалог Београда и Приштине, односно за регион западног Балкана Ричард Гренел и Метју Палмер, а њихове посете аналитичари су тумачили као притисак на Србију да убрза решење питања Косова. Трн у оку им је била и блиска сарадња са званичним Кремљом, то јест администрацијом Владимира Путина. Палмер је чак јасно рекао да постоји „могућност да Србија тражи специфичне руске системе, што би водило ризику да јој се уведу санкције“.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да је очекивано да САД желе да изврше притисак и да су потенцијално могуће војне санкције због војнотехничке сарадње Србије с Русијом.

- У околностима кад САД наоружавају наше регионалне непријатеље, ми морамо да јачамо своје одбрамбене капацитете. Америка не може да нам уведе санкције као деведесетих, а и да их уведе, то је мања штета него да дочекамо нови балкански сукоб без адекватног наоружања - каже Анђелковић и додаје да је питање да ли ће САД урадити нешто у пракси, јер би нас тиме отерали у савез с Русијом.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да је за САД проблем војна сарадња Србије с Русијом, те да, између осталог, и због тога шаље изасланика за изаслаником.

- Што је та сарадња јача, то је јачи утицај Русије овде. Њих сврби С-400 и „Панцир“, то је реакција Стејт департмента која има политичке мотиве. Све ово је покушај да се утицај Русије овде смањи.

Нема попуштања

- Није битно шта ће њихов изасланик да нам пренесе, битно је да наш државни врх јасно стави до знања да неће трпети притиске и да неће попустити - наводи аналитичар.

Војнополитички аналитичар Зоран Драгишић сматра да Србија није у опасности од санкција јер не крши међународно право.
- Сви су под присмотром САД, строго је контролисано војно наоружавање у целом свету - навео је Драгишић.

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да му није јасно шта би могло да смета Вашингтону јер Србија има 80 одсто војних вежби са НАТО, а тек 20 с Русијом.

Ево шта је председник Двери рекао у својој новој колумни о СНС-у, Вучићу, РТС-у! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА