Најновије

ПИТАЊЕ НА КОЈЕ НАТО НЕ ЖЕЛИ ДА ДА ОДГОВОР: Да ли Србија има право да се брани?

Да ли Србија има право да се брани? Тема је ових дана изузетно актуелна. Ми сматрамо да имамо право да када смо окружени НАТО земљама имамо право да бар можемо да се бранимо јер са њима већ имамо лоших искустава из прошлости. Не смемо заборавити да су нас чланице НАТО пакта бомбардовале на основу медијски исфабрикованих ситуација и лажне хуманитарне катастрофе где су искористили своје лажи да нас бесомучно бомбардују и нису презали да нам униште инфраструктуру и економију земље.

Панцир С (Фото: mil. ru)

Пише: мр Владимир Пребирачевић, директор Српско-Руског центра “Мајак”

Све то су годинама уназад пратиле санкције свих врста и ту их нису бринула људска права нимало. А сада када је Србија успела мало да подигне главу и да обезбеди нешто од модернијег наоружања или да произведе нешто у сопственим фабрикама наменске индустрије јављају се специјални саветници из америчке администрације да прете санкцијама јер су они прописали ко може а ко не може да сарађује са Руском Федерацијом.

Све ово би било можда и оправдано да је Србија набавила три ескадриле нових авиона Сухој пете генерације за своје ратно ваздухопловство као и најмодернија радарска и средства за електронско ратовање. Да смо набавили бар три ескадриле хеликоптера Ми 35 убице тенкова како их још зову. На све то да смо произвели пет стотина Лазара и стотине Милоша, Тамнава, Аласа, Нора и свега другог што смо способни да произведемо и на самом врхунцу да смо набавили две батерије С 400 и бар десет батерија Панцира С.

На жалост наша економија није толико јака да све то може да приушти. Иако се за војску, а морам рећи веома оправдано знајући у каквом се окружењу налазимо, набављају средства која нам подижу рејтинг и морал али и могућности одбране не можемо рећи да смо претња било коме у окружењу. Не само да нисмо претња него ни не желимо да будемо никаква претња. То на жалост није довољно него неко мисли да Србији треба да се одузима територија како се коме свиди, да се понижава кад год се за то укаже права прилика, да немамо право на бољу будућност. Неки сматрају да ми треба противно својим интересима да уводимо санкције Русији а све зарад заједничке спољне политике ЕУ у коју никада нећемо ући. Да противно својим интересима не сарађујемо са Кином јер се некоме не свиђа кинеска стратегија „Појас и пут“.

Немамо право ни да се бранимо ако затреба а у оваквом окружењу и уз историјске лекције које смо надам се научили знамо да нам опасност прети са свих страна. И то вековима траје и није се ништа променило ни до данас. Тако да у време кад се сви наоружавају у окружењу и ми треба да пратимо тренд и да се што више и паметније опремимо како би одвратили потенцијалне непријатеље којих имамо на претек.

Књигу “Мрежни рат против Срба” можете купити у књижарама Делфи, или наручити путем интернета на линку ОВДЕ. Читаоци из иностранства књигу могу наручити у електронском формату на линку ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА