Најновије

СВЕ СЕ ВРТЕЛО ВЕЧЕРАС У ЕМИСИЈИ 360 СТЕПЕНИ: Стање у земљи је катастрофално! Договорили се једино око "дијагнозе" режима! (ВИДЕО)

Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је да Савез за Србију више нема шта ни са ким да разговара о изборима који би се одржали у марту наредне године, већ да пристају само на одлагање избора уз обавезујући споразум о изборним условима са владајућим странкама, и прелазну техничку владу, најамање девет месеци до одржавања избора. Социолог Јово Бакић је, с друге стране, оценио да Александар Вучић може да потпише било шта, а да то не примени, јер неће са власти отићи тако лако.

Бошко Обрадовић и Јово Бакић у емисији 360 степени (Фото: јутјуб)

Обрадовић и Бакић сагласили су се у емисији "360 степени" телевизије Н1 да је стање у земљи катастрофално, и да је за то најодговорнија владајућа странка, али су имали значајна размимоилажења када је реч о методама борбе да се то стање поправи.

Решење које опозициони Савез за Србију нуди је бојкот, објаснио је Обрадовић. Подсетио је да одлука о бојкоту није донета "преко колена", предочивши у емисији заједничке захтеве опозиције за фер и слободне изборе од 2015. године до данас, који никада нису испуњени.

Споразум са народом који је потписало 200.000 грађана, подсетио је Обрадовић, у својој другој тачки превиђа бојкот избора уколико се не успоставе фер услови.

"Једина нормална ствар у ненормалном политичком поретку је да бојкотујете Скупштину, да бојкотујете изборе, и ускратите легитимитет ненормалном", поручио је лидер Двери, истичући да СЗС има поштен предлог - да се са владајућим странкама потпише обавезујући споразум о изборним условима, заснован на препорукама стручног тима "1 од 5 милиона", а затим и да се формира прелазна, техничка влада која би гарантовала његово спровођење, најмање девет месеци до изласка на биралишта.

Такво решење, како каже, није ништа неуобичајено, и већ је примењено у Северној Македонији и Црној Гори.

"Можете очекивати да ћете и сами бити јелен ког је дозвољено убијати"
Рђавији пример од Црне Горе нисте могли пронаћи, надовезао се социолог Јово Бакић.

"Црна Гора је једна апсолутно мафијашка творевина, где је Мило Ђукановић најбогатији човек. Од њега апсолутно све зависи. Опозициони политичари се тамо посматрају као дивљач коју је дозвољено ловити. На папиру можете написати шта год желите, а ништа не применити. Вучић ће вам све ово потписати, и ако стави потпис на предају Косова, онда можете очекивати да ћете и сами бити јелен ког је дозвољено убијати", упозорио је Бакић.

Мафија је у Србији, додао је Бакић, ушла у све поре друштва, и неће лако отићи са власти јер је, како је рекао, улог велики.

"Једноставно ова власт зна да ће када сиђу с власти бити на суду - не могу нигде другде до на суду - а пошто знају да би добили вишедеценијске казне затвора, онда ни то не могу да дозволе (...) Чињеница да је социлог био на информативном разговору говори да је власт изузетно неисугрна. Зна у шта је ушла, и зна да и трговина дрогом, и трговина оружјем, дође на наплату. Само да не буде превисока, то је једина ствар које се бојим, да цена која се плати не буде превисока за друштво", навео је Бакић.

"Зашто режим напада нас који бојкотујемо, треба да славе"
Обрадовић је узвратио да би волео да има Бакићеву "будистичку смиреност" да коментарише друштвена збивања са дистанце, али да се он бори за људе у Србији који су угрожени, за десеторо пребијених организатора протеста, за Марију Лукић, и узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића.

"То не може академски, мора на улици, с народом, бојкотом, протестима, демонстрацијама и грађанском непослушношћу", казао је Обрадовић.

Савез за Србију, додао је он, неће прихватити резултате избора уколико власт не пристане на обавезујући споразум о изборним условима, и све институције формиране после тих избора сматраће нелегитимним, а борбу ће наставити на улици свим расположивим ненасилним методама.

"Зашто овај режим напада нас који бојкотујемо изборе. Ми им нисмо конкуренција, ваљда треба да прославе!? Јесте ли приметили да је Вучић напао некога ко ће учествовати на изборима? Што није? Зато што нису опозиција. Што им сметамо ми? Они ће освојити 97 одсто гласова као на северу Косова, али нешто му смета, нешто му не да мира. Бојкот је проблем - само да нас натера на изборе", приметио је лидер Двери.

Подсетио је да протести у Србији трају већ 49 недеља, а да се за разлику од других земаља у којима грађани изражавају незадовољство, није догодио ниједан акт насиља.

"Протести су се омасовили, они су јединство јавних личности, студената, удружења, покрета и политичких организација опозиције - јединствен фронт који је заправо покрет '1 од 5 милиона', и не видим зашто се стално праве трвења политичара и грађана (...) Која је логика да се свађамо, ми смо на истој страни", поручио је Обрадовић.

Одговарајући на примедбу која се може чути међу грађанима - да су "сви политичари исти" - оценио је да је реч о спину власти, и казао да се СЗС управо бори за право грађана да бирају слободно и на изборима, па ако им се нека власт не свиди, на изборима изаберу другу.

"Обрадовић је агресиван, а камера то не воли"

Бакић је оценио да ненормални систем у Србији фрустрира опозицију и наводи је на грешке, те да је Обрадовићев наступ у емисији агресиван, "а то камера не воли".

"Овај наступ господина Обрадовића вам говори да ће врло тешко убедити грађане да стану иза њих. Као што ће Бастаћ тешко убедити грађане да је тај новац који је унео новац који је из легалних токова. Нисмо у 19. веку, новац можете најнормалније пребацити с рачуна на рачун. Одмах се сумња у порекло новца. Господин Ђилас каже 'не дам овог', 'не дам оног'. Потребан је другачији начин политичког опхођења (...) Постоји принцип одговорност - кад сте ухваћени с руком у меду дајете оставку, то опозицију квалификовало као различиту од власти", саветовао је Бакић.

Казао је и да на афере режима треба указивати на један смирени начин, јер "овако тешко може бити неког ефекта".

"Нисам фрустриран него љут"

Обрадовић је одговорио да "није фрустриран, него љут", и додао да је Бастаћ одједном постао занимљив режиму и таблоидима, јер је "подигао устанак" против власти Горана Весића у Београду.

"Следећи пут ће да смета Обрадовић, па неко трећи. Свако ко дигне главу, глава ће му бити одсечена (...) Немамо проблем да нас надлежни органи испитују. Драган Ђилас се јавно обавезао да ће донети Закон о пореклу имовине, и да ће прва имовина која ће бити проверена бити његова", истакао је Обрадовић, на шта је Бакић подсетио да је исто то за своју имовину обећавао и Александар Вучић.

Обрадовић је на то упитао Бакића зашто не верује Ђиласу и што му не пружи шансу, поручивши му и да "мора мало на улици да се бије са напредњацима".

"Доста ми је теоретисања, твитовања... Понудили смо решења.То је демократија. То је поштена понуда", казао је Обрадовић, поручујући да је бојкот борба.

На опаску професора Бакића да су и избори борба, Обрадовић је рекао: "Одлично, ви изађите професоре."

Књигу “Мрежни рат против Срба” можете купити у књижарама Делфи, или наручити путем интернета на линку ОВДЕ. Читаоци из иностранства књигу могу наручити у електронском формату на линку ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА