Најновије

МИЛИВОЈЕВИЋ ТВРДИ: Са два месеца отвореног РТС-а и ослобођеног Пинка, Вучић би имао 35 одсто подршке (ВИДЕО)

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да док се два највећа медија у Србији не "уљуде", нема говора о стварању нормалних услова за одржавање демократских избора. 

Цвијетин Миливојевић (Фото: Јутјуб)

"Ја вам одговорно тврдим, да са два месеца отвореног РТС-а и ослобођене Телевизије Пинк, Александар Вучић не би могао да освоји више од 35 одсто гласова на изборима", тврди Миливојевић. 

Додаје да, ако се гледа укупно, да је Србија већ у бојкоту, јер на изборе не излази 50 посто грађана.

Редовни парламентарни избори и излазак на биралишта грађане Србије очекују следеће године, међутим, поставља се питање колико ће њих гласати, а колико бојкотовати гласање. То зависи од успешности предстојеће кампање и власти и опозиције, која ће званично почети тек када избори буду расписани. Незванично је и те како у току, већина аналитичара тврди да је перманентна. А, до званичног почетка кампање, у Србији афера аферу стиже. Главни актери, како из власти, тако и из опозиције. 

Миливојевић каже да је главна ствар да се медији "упристоје". О инциденту испред РТС-а, пред гостовање Вучића у емисији "Упитник", Миливојевић каже:

"Ја говорим већ месецима да ако опозиција у недостатку бољих идеја сваке суботе шета до РТС-а, то не значи да је РТС главни проблем у Србији за све грађане, па и за опозицију. Ако бисмо се задржали на теми медија, постоје многе друге телевизије који су већи проблем и за опозицију и за грађане од РТС-а. То не аболира јавни сервис, јер он не обавештава у довољној мери онако како би морао по закону Србије, он врло често чак и дезинформише грађане, али за разлику од других неких медија који имају већи утицај, она не криминализује и не линчује политичке противнике, односно свакога ко има критичко мишљење".

И ту је, додаје, проблем опозиције.

"Ја разумем да је њима најближе да прошетају до Таковске улице (до РТС-а), али ако желите да усмерите пажњу грађана од којих апелујете да се прикључе вашим протестима, онда морате наћи неке друге адресе, које су у овом тренутку по мени већи проблем од зграде РТС-а", каже.

За дешавања испред зграде јавног сервиса каже да је био "хепенинг".

"Ово испред РТС-а је била још једна врста хепенинга, из које је на жалост по опзицију, председник Вучић изашао као победник. Није се створила критична маса, тамо је било, не знам, око 200, 300, нек је било и 500 људи незадовољних уређивачком политиком РТС-а. И шта? Је л' то максимум? Није добро кад све своје идеје у вези са тим како се ова власт критикује, на неки начин руши, сведете на то да се зауставите у Таковској или Абердаревој улици", изјавио је Миливојевић.

На питање како би требало да изгледа кампања опозиције, Миливојевић каже:

"Као на почетку. Опозиција говори о грађанским протетсима, они се и зову '1 од 5 милиона', не заборавите шта је узрок - то је пребијање грађанина Борка Стефановића у Крушевцу, То је била иницијална каписла, а не политичка идеја тог Борка. Ако је то била иницијална каписла, онда мудра опозиција би морала да свој политички кредибилитет позајми протестима, да се не крије, али да препусти грађанима да они у својим срединама пронађу оно што је њихов највећи проблем. Као што је онај диван случај на Старој планини, где су се грађани сами организовали и зауставили изградњу минихидроелектране".

А таква врста грађанских протеста, наставља Миливојевић, свакако иде на воденицу опозицији.

"Она сме да се појави на њима, да их подржи и да их организује ако треба, за разлику од власти која то не сме да ради", рекао је.

На питање о неколико великих афера које су се појавиле у јавности, а на које грађани, чини се, не реагују у довољној мери, Миливојевић каже да су грађани "презасићени и незаинтересовани".

"Сад афера може да буде невероватних размера, грађани су огуглали на то. Прво - не верују у то, а друго - што је још већи проблем, већина грађана и не зна да постоји нека афера министра или докторат Синише Малог. Они виде само неку врсту ехоа који иде иза тога - 'аха, неко је напао Вучића и руши државу, а он дивно ради'. Шта је разлог за то? Суштина је у томе да се Србија информише са два медија, заборавите све кабловске медије у којима критичка јавност има неку врсту прибежишта, међу којима и ваша телевизија. Али одлуку о томе хоће ли изаћи на изборе и за кога ће гласати, просечни грађанин Србије, три четвртине грађана могу рећи, доноси на основу онога што чује у Другом дневнику на РТС-у, односно још више - у целодневном ријалити програму на телевизији с националном фреквенцијом - Пинку", оценио је он.

Према његовим речима, власт се правда тиме да је то приватна телевизија и да може да раде шта хоће.

"И то јесте истина, не можете да упаднете на нечији приватни посед. Али, није забрањено да инсистирате на одузимању националне фреквенције, то је природно добро, власништво свих грађана Србије, ономе ко злоупотребљава ту националну фреквенцију. И то не на било какав начин, не због стицања новца, него се игра на много озбиљнији начин, последица злоупотребе су и убиства неких људи, на једној страни, а на другој, ужасна дискриминација онога ко има другачији став, и то нису само политичари", каже Миливојевић.

А, наглашава, и није проблем по њему ако те телевизије с националном фреквенцијом воде кампању против политичара, то је, каже, њихов проблем, јер се они баве тиме.

"Али је проблем ако те телевизије воде кампању против професора универзитета, пољопривредника, новинара, грађана који нису политичари. То је проблем. Опозиција не разуме да се мора понашати као једна врста одбрамбеног зида свих грађана", казао је Миливојевић.

Друга ствар је, каже, што опозиција не разуме шта су протести грађанског незадовољства, шта је такозвана грађанска непослушност, коју, додаје, мало-мало па призивају.

"Па је л' било више разлога за грађанску непослушност од чињенице да је најужи центар главног града једне државе 500 дана блокиран. То нема везе са политиком. То је била тема, зашто се ту није сналазила, осим ако неко није имала неки интерес. С тих тема се лако прелазило. А сваки грађанин је незадовољан сопственим животом. Прича о 500 евра просечне плате, ја верујем Вучићу, али не заборавите, можда је то 500 евра, али у јавном сектору, у државној, партијској бирократији, које има око 10 посто. А шта је са 90 одсто људи који раде у приватном сектору? Колико се у такозваним страним компанијама које држава субвенционише са 10.000 до 15.000 евра по радном месту - па минималци су. И то трају тачно онолико година колико трају субвенције. Тачно пет година се може минималцем исплаћивати радници. С тим новцем инвеститор исплаћује раднике, све остало што заради је чист профит", каже Миливојевић.

Поред свега тога, питање је да ли је онда тема "Упитник" на РТС-у.

"Па можда, али то је периферна тема, свакако не на начин на који је опозиција отворила ту тему. Није проблем водитељка емисије, проблем је РТС као такав", наводи Миливојевић.

А онда, додаје, у тишини пролази чињеница да је повећана претплата за јавни сервис.

"Је л' неко питао грађане? Није! Да л' су задовољни тиме што добијају од РТС-а? Вероватно да нису. То је тема, а ово претходно су периферне ствари", казао је он.

Изласком из парламента, опозиција је склонила себи неко оружје.

"Али она је урадила оно што може. Она је показала да ова власт не разуме шта је демократија. Али није сада тема у опозицији да ли је бојкот средство или циљ, ајде да видимо ста је опозиција у Србији. За мене лично, права опозиција је онај део опозиције који сме да сваког дана упозорава на противуставно деловање председника Републике и извршне власти", изјавио је он.

А то противуставно деловање се, каже, протеже кроз многе сфере.

"Од чињенице да ми немамо поделу власти, што је основни уставни постулат. Ми имамо јдног човека, који тужи и суди, и аболира и води на полиграф, и чита резултате полиграфа. И за власт каже достојан, а за мене каже - помилован. Опозиција уместо да се бави тиме, она се бави собом, да ли су за бојкот или нису бојкот. А у њој сада имате свега и свачега", навео је Миливојевић.

Власт не треба да се плаши пораза

На питање да ли власт треба да се плаши евентуалног пораза на изборима, аналитичар каже да за то нема разлога.

"...У оваквим оваквим изборним условима. Они би победили и на релативно демократским изборима, али то би била подршка од око 40-так посто, опет Вучић тиме није задовољан. Он је и рекао - кад спадне испод 40 посто, ја се повлачим. Вучићу није ни драго да распише изборе на које неће изаћи права опозиција из разних разлога. Прво, зато што не би имао мандат за решавање питање Косова и он је свестан тога. На изборе и овако увек излази половина гласача, дакле, Србија је већ у бојкоту. Дакле, ако ви победите са 60 одсто у оваквим условима, све и да хоћете, ви нећете имати мандат оних који вас терају да признате независност Косова", рекао је Миливојевић.

Међутим, како каже, увек постоји могућност компромиса, али...

"Вучић се уби да нам покаже шта је компромис, а сам не разуме шта значи та реч. Компромис је кад и једна и друга страна добију по нешто, али се и одрекну нечега. У компромису нема поражених, то је суштина. БиХ је најбољи позитиван пример, у коме су, после рата 1995. године све три стране се осећале помало као победници и као губитници. То би било решење и за Косово", сматра Миливојевић.

Он је нагласио и да би "са два месеца отвореног РТС-а и ослобођене ТВ Пинк, Вучић не би могао да освоји више од 35 одсто гласова".

"Јер и они који су сад у коалицији с њим, би прешли на другу страну, А опет, људи би видели - па овај не силује, није убица, овај није фашиста, овај не бије жене...Променила би се слика која постоји. Глупо је рећи да имате Н1 и лист Данас, на основу тога се слика у главама људи неће променити", каже аналитичар.

О нормалним изборним условима може да се прича, каже, тек кад "уљудите медије".

"То је јасно и ОЕБС-у и другима који шаљу поруке властима. Међутим, чак и да постоји политичка воља, не можете тако брзо да одрадите те ствари, с обзиром да су избори у марту", закључио је Миливојевић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Јадранка Косор поручила Вучићу.

Извор: Н1

Бонус видео

Да ли нас пандемија отуђује од Бога и људи? Владимир Димитријевић

Kњигу “Смак Света” Драгоша Калајића можете поручити на линку ОВДЕ.

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube