Најновије

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ДОБИЈА МУЗЕЈ У РОДНОМ СЕЛУ! Црква у којој је крштен била је дигнута у ваздух, али је сада обновљена!

Црква Светих апостола Петра и Павла у славонском селу Кућанци, код Доњег Михољца у Хрватској, подигнута је из темеља јер је минирана и потпуно уништена за време последњег рата. Драган Гаћеша, протојереј и парох кућаначки, најављује да ће 16. новембра освећењем храма бити обележено и 800 година аутокефалности СПЦ. Долазак је потврдио патријарх Иринеј те још 12 архијереја.

Патријарх Павле (Фото: Јутјуб)

Поред обновљене цркве, на родном плацу патријарха Павла биће изграђена кућа, иста као она у којој је рођен. На том имању налази се већ једна кућа која ће бити претворена у музеј, а поред ће бити изграђен и конак, те црквица посвећења некадашњем поглавару СПЦ.

“Црква у којој је патријарх Павле крштен изграђена је 1928, али је пред поноћ, 20. децембра 1991. године, дигнута у ваздух. Остао је само звоник, који смо сада обновили и изградили нову цркву од темеља. То је био покушај да се изазове револт, али патријарх је био пре свега био човек неба, а не земље. Није забележено да је реч рекао о томе што је црква у којој је одрастао и где је крштен минирана”, изјавио је Гаћеша.

Црква је обнављана скоро 10 година, а за освећење је изабран празник Ђурђиц, 16. новембра, дан након што се српски патријарх упокојио 2009. године.

Кућа у којој је рођен више не постоји, али је привредник Милија Костић из Чачка купио то имање и поклонио СПЦ. Ускоро би на њему, уз помоћ старих фотографија, али и сећања мештана, требало да буде изграђена идентична кућа као она у којој је живео тада Гојко Стојчевић.

“На родном имању патријарха Павла обновићемо постојећу кућу. Она ће ће бити претворена у музеј посвећен патријарху. Имање је пространо и временом ће тамо бити подигнута задужбина. Нјегова родна кућа, црквица, конак за пријем деце из целог света и парк. Цело здање личиће на мали Призрен, јер је патријарх Павле најдуже био у Призрену као епископ рашко-призренски, од 1957. до 1990. године”, наставља свештеник.

Кућанце су некада већином насељавали Срби, међутим данас је место пусто. Иако га ратна разарања нису директно захватила, део Срба је деведесетих отишао у Срем, а населили су се Хрвати из БиХ. Данас, међутим сви одлазе у Немачку и Аустрију.

“Срби у Западној Славонији нису у најбољем положају, или су пољопривредници или пензионери. Млади одлазе у Европу. Хвала онима који су остали и сачували цркву и родно имање патријарха, па самим тим и успомену на њега. Ти људи су и данас око мене и помажу ми да обновимо ово славонско село”, каже Гаћеша.

Прочитајте ОВДЕ шта је Петер Хандке рекао о пасошу СРЈ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА