Најновије

ПОМЕТЊА НА КОСОВУ: Оставка шефа КИА, а Харадинај не може да именује новог

Шпенд Мађуни у среду је поднео оставку на место шефа Косовске обавештајне агенције (КИА), оставивши једну од најважнијих безбедносних институција без лидера. Према Закону о КИА, председник Косова и премијер морају да именују новог шефа КИА у року од 20 дана, након што ова функција буде упражњена.

Рамуш Харадинај (Фото: јутјуб)

Ехат Мифтарај са Косовског института правде каже да ни на који начин председник лажне државе Косово Хашим Тачи и одлазећи лажни премијер Рамуш Харадинај не треба да се упуштају у такву авантуру да поставе новог шефа КИА јер, како оцењује, било каква иницијатива одлазећег лажног премијера неће бити легитимина, јер нови такозвани шеф косовске обавештајне службе мора имати потпуно поверење будућег такозваног премијера.

– Позиција директора (такозване) Косовске обавештајне агенције једна је од најважнијих безбедносних функција. Обавештајне информације које пролазе кроз ову канцеларију према закону деле се са (такозваним) председником и премијером а тичу се безбедности земље. По закону, директор Агенције за свој рад директно одговара (тзв.) премијеру. Са тим у вези, свака иницијатива одлазећег (лажног) премијера и председника земље не може имати легитимитет – каже Мифтарај.

Поред тога, нови директор Агенције требало би да има потпуно поверење будућег (тзв.) премијера и зато Харадинај и Тачи не би ни на који начин требали да размишљају о таквој авантури везано за именовање новог директора Агенције у овој фази, истиче Мифтарај.

Он је такође критиковао Мађунија који је поднео оставку у време када се окупирана српска покрајина налази са лажном владом у оставци, и према његовим речима, то се у другим државама сматра дезертирањем од државних обавеза.

– Лажној држави је на том пољу потребан легитиман процес именовања особе са интегритетом, кредибилитетом и професионализмом. Оставка г. Мађунија у овој фази, када имамо такозану владу у оставци, у једној нормалној држави може се сматрати дезертирањем са државних дужности и одговорности. Његова оставка има за последицу да не функционишу такозване уставне институције, односно важна карика сектора безбедности – рекао је Мифтарај.

О оставци Шпенда Мађунија круже различити сценарији, али садашњи лажни премијер Рамуш Харадинај рекао је на конференцији за новинаре у четвртак да је Мађуни поднео оставку из здравствених разлога.

Међутим, ни сам Мађуни, ни КИА нису навели који је званични разлог оставке.

Испливала слика Кадрија Весељија из периода када је убијао Србе, каже да му је то најсрећније доба у животу! Слику погледајте ОВДЕ!

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА