Најновије

БЕОГРАДСКИ ГЛУМЦИ НАПРАВИЛИ СКАНДАЛ У НЕВЕСИЊУ: Ћетковић и Луткић тражили да се скине грб Републике Српске? Огласио се и редитељ!

У Невесињу је јуче на посебно свечан начин прослављен Митровдан - Дан општине Невесиње и слава борачке организације Републике Српске, као и сећање на славне митровданске битке из 1992. и 1994. године.

Војин Ћетковић (Фото: Јутјуб)

У програму академије, чији режисер је био Александар Пејаковић из Бање Луке, требало је да наступе познати београдски глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић који су непосредно пред одржавање свечане академије како тврде организатири - направили скандал.

Наиме, Ћетковић и Луткић су, како преносе локални медији, наводно тражили да се са бине скине велики натпис “Митровданске битке 1992. и 1994. године на Невесињском ратишту“ уз који је стајао грб Републике Српске, као и натпис Влада Републике Српске - Одбор за неговање традиције ослободилачких ратова.

На академији је Луткић требало да води програм, а Ћетковић да наступи у перформансу заједно са средњошколцима из Невесиња.

Организатори академије, Општина Невесиње и Одбор Владе за неговање традиције ослободилачких ратова, односно Министарство за борачка питања Републике Српске, одбили су да скину пано и упознали режисера академије и глумце да не долази у обзир уклањање, нити померање наведеног паноа у страну.

Након тога су глумци напустили Невесиње, а организаторе оставили у незгодној ситуацији, јер се све одиграло непосредно пред почетак свечане академије која је требало да има директни телевизијски пренос на Радио-телевизијиРепублике Српске.

Нема повеље, ни кумства

Ћетковић је на свечаној академији требало да добије повељу којом би постао кум ове општине, али су из Општине Невесиње потврдили да се то није догодило.

“Не само да није добио повељу, већ никад више неће бити позван у Невесиње”, изјавио је кратко начелник Миленко Авдаловић.

Огласио се и Пејаковић

Редитељ Александар Пејаковић, који је осмислио свечану академију поводом обележавања Митровдана у Невесињу, негирао је  писање неких медија да су глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић тражили скидање натписа Митровданске битке.

Наводећи да глумци поменуте натписе и амблеме нису ни видели, па нису ни могли да траже њихово скидање, Пејаковић је истакао је да је "жалосно како су поједини политички манипулатори, једну племениту уметничку и патриотску идеју, злонамерно покушали да претворе у скандал зарад скупљања јефтиних политичких поена".

Пејаковић је рекао да се “на позив општине Невесиње и обележавање Митровдана радо одазвао и на волонтерској основи одлучио да помогне многим честитим људима у том херцеговачком крају да достојно обележе годишњицу митровданских битки".

"Мој концепт и сценарио били су омаж свим страдалим борцима у Невесињу. Сценографију смо на највишем уметничком нивоу прилагодили форми мемораијалне академије, управо због великог страдања храбрих српских војника који су одбранили Невесиње 1992. и 1994. године на Митровдан. Управо због пијетета према жртавма одредили смо да је основна боја сценографије црна", навео је он.

Непосредно на генералној проби меморијалне академије, како истиче, организатори су од њега као аутора програма "непријатним тоном тражили прекривање црне позадине са још једним обележјем Републике Српске, иако су на бини већ стајала обележја Републике Српске у виду амблема и заставе".

Пејаковић је додао да су сви његови добронамерни савети наишли на негодовање и када је схватио да не може да спасе уметнички програм, пред директан ТВ пренос одлучио је да се повуче.

"Драмски уметници Војин Ћетковић и Дејан Луткић, који су радо прихватили мој позив да дођу у Невесиње и да говоре поезију, одлучили су да ме подрже и рекли: ако ја одустајем од режије да ни они не желе да учествују у програму. Нажалост, узалудна су била и моја уверавања организаторима да ће њиховим инститирањем на прекривању црне боје на сцени, меморијална академија не само бити скрнављена и нарушаваће сећања на страдале борце Републике Српске, већ и осиромашена, јер се са сцене неће чути дела великих српски песника Душана Васиљева и Рајка Петрова Нога", каже Пејаковић.

Напомиње да ни гледаоци РТРС-а у директном ТВ преносу не би били у прилици да чују шокантне историјске чињенице из књиге “Невесињска бригада у рату 1992-1995”, чији је аутор Зоран Јањић, а рецезенти генерал мајор Радован Грубач и пуковник Новица Гушић, и да је одлучио да се повуче са меморијалне академије.

Глумац Војин Ћетковић рекао је да сваки пут у Невесиње долази с посебним осећањем.

"У Дому културе који носи име врхунског уметника, мог кума и пријатеља Небојше Глоговца, играли смо две представе Дејан Луткић, Небојша Илић и ја у мају и било је величанствено. Сала препуна дивних људи који су прилазили и говорили и наш сте кум. Са радошћу сам на Митровдан поново дошао у Невесиње да говорим поезију поводом Дана општине. Рекли су ми да треба да постанем и невесињски кум", казао је он.

Нагласио је да је прихватио уметнички концепт редитеља Александра Пејаковића, али када је сазнао да се редитељ повлачи, јер у уметничком делу програма морају да буду и некакви транспаренти, одлучио је да га подржи и да не наступи.

"Нисам ни видео те натписе, а камоли тражио да се скину. Никакав инцидент се није десио у Невесињу. Ја сам подржао уметност и с драгим Невесињцима који ме зову кумом наставио дружење у том дивном херцеговачком месту", рекао је Ћетковић.

 

Прочитајте ОВДЕ зашто мигранти беже од хрватске полиције.

Извор: Вечерње новости/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА