Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ПРОФЕСОРА ЈЕВТИЋА: Легло Исламске државе на Балкану није у Босни него на Косову (ВИДЕО)

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да европски лидери не треба да страхују за Северну Македонију ни за Албанију, већ за Босну и Херцеговину због џихадиста повратника. Професор Факултета политичких наука и уредник часописа „Политикологија религије“ Мирољуб Јевтић сматра да је права адреса проблема на Балкану ипак Косово.

Мирољуб Јевтић (Фото: Јутјуб)

“Исламска заједница БиХ осудила је ИД, а Исламска заједница са КиМ једина је са ових простора која је позвала на џихад у Сирији, и то на страни Исламске државе“, објаснио је Мирољуб Јевтић.

Он каже да пропорционално броју становника, са КиМ у Сирију одлази највећи број људи, иако нема прецизних података о томе колико их је регрутовано у редовима ИД.

“Син муфтије косовског позвао је на џихад и тако дао пример који други треба да следе. У овом моменту, иако се много прича о томе, тешко да могу да постоје озбиљни тренинг центри на КиМ, с обзиром на то да је тај део Балкана премрежен америчким и западним обавештајним службама“, рекао је професор Факултета политичких наука.

Узалудна очекивања Запада

Уочи избора на КиМ, многи су се надали да би нови представници власти могли да стану на пут џихадизму, али су се, према оцени Јевтића, и те како преварили. Он тврди да је и Аљбин Курти изразити исламиста којег подржава Запад.

Курти, који тврди да је обезбедио већину за формирање владе, не само да не признаје заставу и химну самопроглашене државе Косово, већ не признаје ни национални идентитет “Косовар”, али Јевтић наглашава да он само отвореније говори оно што остали мисле.

“Целокупна исламска, муслиманска, албанска популација из Северне Македоније, Албаније и са Космета залаже се за једну албанску државу која би била етапа док се не би ујединили са осталим муслиманима, али су против те приче албански хришћани, о којима се мало прича“, рекао је Јевтић.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА