Најновије

ПРОЈЕКАТ ВЕЛИКА АЛБАНИЈА ДОБИО НЕЗАПАМЋЕН УДАРАЦ! Захтеве за припајање Прешева лажној држави ни Приштина више не подржава?

Албански политички лидери из Прешева и Бујановца претходних дана поново су покренули тему статуса Албанаца у овом делу Србије и уз позивање на резултате референдума из 1992. године истакли стару идеју о припајању лажној држави, као и захтев да се то чак уврсти у саставни део дијалога Београда и Приштине.

Срби на КиМ (Фото: Јутјуб)

Ово је према најавама требало да буде саопштено у четвртак током планиране прославе Дана албанске заставе у Прешеву, али је све ипак одложено због трагичних последица земљотреса у Албанији.

Председник Албанске демократске странке у Прешеву Рагми Мустафа и председник општине Бујановац Шаип Камбери протеклих дана су кроз изнете ставове у јавности апсолутно подгрејали причу о статусу албанске заједнице и указали на оно што планирају. Између осталог, могло се чути и да нису сасвим задовољни подршком коју за идеју припајања лажној држави у последње време добијају из Приштине.

– У последње време дошло је до фрустрација у политици (тзв.) Косова и тај наш захтев се избегава због тога што Србија може тражити нешто заузврат – рекао је Рагми Мустафа.

Колико је прича о референдуму из 1992. релевантна, шта се овим жели постићи и да ли се амбиције појединих албанских политичара у Прешеву и Бујановцу могу наметнути као тема, пре свега у Приштини и Тирани, а затим и на њиховој релацији са Београдом?

Љепаја: То су непостојећи проблеми

Политички аналитичар из Приштине Фадиљ Љепаја оцењује да захтеви лидера Албанаца из Прешевске области за припајање такозваном Косову имају за циљ да поново актуелизују питање промене граница.

Политички аналитичар из Приштине Фадиљ Љепаја (Фото: Јутјуб)

– Након што је пропала идеја Хашима Тачија, Александра Вучића и Едија Раме око промене граница, лидери Албанаца из Прешева покушавају пред будућу такозвану Владу Косова да ставе другоразредне проблеме. То су непостојећи проблеми – сматра Љепаја.

Према његовим речима, идеје албанских лидера из Прешева, Бујановца и Медвеђе су заправо део плана појединих политичара за промену граница.

– Мислим да се у игру убацују прешевски лидери, да се постави питање о разграничењу, не поштујући садашње границе између (тзв.) Косова и Србије – наводи Љепаја.

Коментаришући став Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија да грађани лажне државе имају право да се на референдуму изјасне о уједињењу са Албанијом, Љепаја каже да је било какво прекрајање граница отварање “Пандорине кутије” и извор конфликта.

Станковић: Рама је објаснио

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић рекао је да су Албанци из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа грађани Републике Србије и да би своје проблеме требало да решавају у оквиру институција земље чији су грађани.

Реагујући на изјаву Рагмија Мустафе, да ће Албанци из три општине на југу Србије тражити реализацију референдума из 1992. и уједињење са лажном државом, Станковић је подсетио да је Мустафа био присутан у Прешеву када су највиши албански званичници потврдили да су Албанци са југа грађани Србије.

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић (Фото: Јутјуб)

– Рагми Мустафа је био присутан у Прешеву када је премијер Албаније Еди Рама рекао исто што и тадашњи председник Албаније Бујар Нишани, као и Иљир Мета у Медвеђи, да су Албанци из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа грађани Републике Србије. Да своја права треба да остварују у органима Србије и да се према њима примењују закони Србије. Ја ту немам шта да додам – поручио је Станковић.

Шта каже високи европски представник да ли су земље бивше Југославије изгубиле европску перспективу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА