Најновије

СТРАНЕ АГЕНТУРЕ НЕ ПРЕЗАЈУ НИ ПРЕД ЧИМ: Ево зашто су српске војне фабрике на мети појачаних активности обавештајних служби

Улагање државе у војне фабрике, освајање технологија и све већи обим производње и продаје оружја и муниције, разлози су што је домаћа наменска индустрија, уз концепт војне неутралности, на мети појачане активности страних обавештајних служби.

"Први партизан" производи квалитетну муницију (Фото: Јутјуб)

Контекст афере у чијем је средишту деловање руског обавештајног оперативца, али и крађа техничке документације из ужичке фабрике "Први партизан" јасно су показали да је српска производња оружја, муниције и војне опреме област за коју странци гаје необично живо интересовање.

Познаваоци метода рада обавештајних служби наводе да је производња робе "посебне намене" у свакој земљи дежурна мета рада страних агентура.

"Ова врста информација веома је важна свакој држави, не само због праћења туђе борбене готовости, него и из голих пословних интереса. Јер трговина оружјем и муницијом изузетно је уносан посао, окренут махом извозу, који има и бројне политичке и економске примесе. Зато је управо ова делатност изложена методама вођења тзв. специјалног рата, какав многи уочавају против Србије", указују стручњаци.

Страним агентима посебно су интересантне поверљиве клаузуле купопродајних уговора, примена нових технологија и преговори о будућим испорукама производа наменске индустрије страним купцима. Поједине, уз то, не презају ни од индустријске шпијунаже чији је циљ крађа информација, технологија и пројеката који смањују развојне трошкове у производњи сличних средстава.

Није случајно зато, што је из "Првог партизана" изнета техничко-технолошка документација за производњу муниције калибра 12,7 милиметара. Реч је о калибру који је међу најтраженијим у свету, на чијој се продаји добро зарађује, а који поред ужичке фабрике у региону производи само "Игман" из Коњица.

Иначе, наше фабрике одбрамбене индустрије извезле су прошле године робу вредну више од 600 милиона долара, а план за ову годину је да извоз надмаши 800 милиона долара.

Магична милијарда од продаје наоружања, уколико се постојећи тренд настави, могла би да буде достигнута већ 2020. или 2021. године.

Прочитајте ОВДЕ шта је СОА саопштила поводом хапшења хрватских шпијуна у Србији.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА