Најновије

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ЕУ НА ОДЛАСКУ ПОСЛАО ПОРУКУ СРБИЈИ: Шпанија није признала тзв Косово, али...

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел најавио је да ће посетити Приштину када се формира нова такозвана влада, као и Београд и поновио да чињеница да Шпанија није признала лажну државу неће утицати на његов рад.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел (Фото: Јутјуб)

Борељ је у интервјуу за Паис оценио да би Европска унија требало да прилагоди своје методе, како би биле ефикасније, а мање реторичке, и да не допуштају губљење времена.

"Промена метода не значи промену крајњег циља, који остаје исти", рекао је Борељ.

Како је објаснио, мора се у обзир узети чињеница да је досадашња метода показала да није довољно ефикасна, због чега разуме да неки желе да је преиспитају.

"Лично ћу радити заједно са комесаром за проширење како бих дао одговор на то. Тада државе чланице морају да донесу одлуку о томе. Али не чини се етички могуће рећи земљама бивше Југославије да су изгубиле перспективу Европе", рекао је Борељ.

"Више нисам министар спољних послова Шпаније", нагласио је Борељ.

Вархељи: Циљ ми је ширење економског и друштвеног напретка

Европски комесар за проширење и суседство Оливер Вархеји каже да ће му циљ у наредних пет година мандата бити ширење економског и друштвеног напретка ЕУ на грађане држава из непосредног окружења Уније.

"То је велики изазов, имајући у виду комплексне и различите односе које имамо са земљама, почев од Украјине преко Србије и Албаније до Турске, Египта, Марока и Либије", поручио је Вархељи.

Првог дана свог мандата у Европској комисији, мађарски комесар напомиње да је током своје дипломатске каријере радио на изградњи Европе и да му је велика част и задовољство да представља ЕУ пред њеним суседима и у преговорима о проширењу.

Ко су по Јову Бакићу народни непријатељи, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА