Најновије

НА ОВО СЕ ДУГО ЧЕКАЛО: Војска Србије представила ПВО систем МТУ-4М који је опремљен ЛПРС „Стрела-2М“ и „Игла“

Српска војска има намеру да значајно унапреди јединице ПВО у циљу заштите копнених борбених ешелона од напада из ваздушног простора. У том смислу недавно је приказан и најновији производ домаће војне индустрије који носи ознаку МТУ-4М. Ради се о ПВО систему кратког домета који се састоји од четири спрегнута лака преносна ракетна система (скр. ЛПРС) „Стрела-2М“ и „Игла“ совјетског порекла.

МТУ-4М (Фото: Јутјуб)

Овај систем је широј публици приказан на војној вежби „Слобода-2019“. Вежба је реализована на аеродрому „Пуковник Миленко Павловић“ који се налази у насељу Батајница близу Београда. Комплекс МТУ-4М се налазио на мобилној платформи четворочкашу НТВ, који такође представља нови пројекат српске војне индустрије.

Реч је о средству трупне ПВО. Његов главни задатак је непосредна заштита копнених борбених средстава на маршу и током извођења борбених дејстава. МТУ-4М ће се заједно са још једним производом српске војне индустрије ПАСАРС наћи у наоружању артиљеријско-ракетних дивизиона који се налазе у саставу бригада Копнене војске ВС.

Ова два система трупне ПВО ће бити увезана преко командног места, који је повезан са модернизованим радаром „Жирафа”. Овако структуриран систем ће повећати даљину детекције ваздушних циљева, као и брже усмеравање у правцу одакле се очекује налет непријатељских ваздухоплова. То ће довести до краће припреме за гађање, тачније цео систем ће имати далеко већу брзину реаговања.

Могућности ЛПРС „Игла“ које се налазе у саставу ПВО система МТУ-4М ће тактички бити знатно проширене додавањем опто-електронског блока опреме, у којој ће се налазити и термовизијски нишан. На овај начин ће се извући максимум из преносних лаких ракетних система, јер ће бити омогућена употреба и у ноћним условима, што до сада није био случај.

Српска војна индустрија је извршила модификацију ЛПРС „Игла“ (срб. „Шило“) са којима ће бити опремљен стрелац наоружан са једним ракетним лансером, или оператор који управља са четири спрегнута лансера на комплексу МТУ-4М. Ради се о опреми за показивање правца и даљине до циља коју прикупља и дистрибуира главно командно место.Ово командно место повезано је са тачкасто распоређеним ватреним јединицама путем дигиталног линка.

Реч је о опреми коју стрелац носи на себи, на леђима, или у специјалним одељцима на возилу јада је у питању систем МТУ-4М. Поред тога, ту се налази термовизијска камера и електронски компас са бочне стране лансера ракете. Циљ се прати преко малог дисплеја који је причвршћен на шлем, испред левог ока стрелца. У случају потребе, стрелац ће моћи да изврши гађање на основни начин, нишанећи циљ десним оком преко механичког нишана.

Оператор се налази на платформи, на врху задњег дела возила, за својеврсним постољем на коме се налази лансер са по две ракете „Стрела 2М” и две ракете „Игла”. За разлику од стрелца који носи ЛПРС „Игла“ и горе поменуту опрему, његов положај је лагоднији јер је део опреме у возилу, а део на лансеру. Осим тога МТУ-4М опционо може имати и ласерски даљиномер, а планира се и уградња ИФФ уређаја – идентификатора „свој-туђ”. Поред тога постоји могућности и уградње ометача који ради у електормагнетном спектру. Његова основна намена би била борба против непријатељских дронова.

На овај начин се ефикасно могу искористити преостали капацитети Војске Србије када је у питању опремљеност лаким преносним ПВО ракетним системима. Постоји могућност да се у перспективи овај систем унапреди додавањем модернијих лансера типа (Игла-С, Верба, Мистрал).

Како Министарство одбране Србије планира да направи “летеће топовњаче” сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube