Најновије

РУСКИ САТЕЛИТ НАЈМОЋНИЈИ НА СВЕТУ: Мит или истина?!

Руско министарство одбране је 6. децембра објавило да тестира нову свемирску технологију. Као део наставка тестирања нове свемирске технологије, Министарство одбране је спровело експеримент одвајања малог свемирског брода од уједињене мултифункционалне свемирске платформе.

Руски сателит (Фото: mil.ru)

Циљ експеримента је наставак рада на процени техничког стања домаћих руских сателита. Информације о испитивању преносе се у приземна постројења за обраду ради утврђивања техничког стања испитиваног сателита.

Уређај који се користи за испитивања је “сателитски инспектор”, лансиран ракетом Сојуз-2.1В увече 25. новембра из космодрома Плесетск.

Може се кретати у орбити и вршити екстерни преглед и бесконтактну техничку дијагностику других сателита са најмање могуће удаљености.

Такви сателити за инспекторе могу примати информације не само са својих уређаја, већ и од страних. Према америчком свемирском аналитичару Барту Хендриксу, сателитски инспектор је свемирска летелица 14Ф150, коју је створио НПО Лавоцкин и Централни истраживачки институт за хемију и механику у оквиру експерименталног дизајна "Нивелир".

Према ранијим извештајима Барт Хендрикса, експериментални дизајнерски пројекат „Нивелир“ води Московски централни истраживачки институт за хемију и механику  и индексиран је као 14К167.

30. септембра 2011. године, Централни научно-истраживачки институт за хемијско и машинско инжењерство потписао је уговор о развоју Нивелира са Државним научно-техничким центром Гарант Министарства економског развоја Русије.

Пројект Нивелир наводно укључује стварање свемирске платформе која омогућава коришћење малих сателитских инспектора, дизајнираних за дијагнозу других сателита у свемиру.

Прва три пробна покретања пројекта, Космос-2491, Космос-2499 и Космос-2504, направљена су заједно са три комуникациона сателита са Рокотовим лансирним возилима 25. децембра 2013, 23. маја 2014. и 31. марта 2015.

Последња два од ових лансирања користила су блок за повишење Брезе-КМ за лансирање у орбиту.

Прва платформа Нивелира вероватно је лансирана ракетним возилом СоЈуз-2-1В 23. јуна 2017. као сателит „Космос-2519.“

Сателитски инспектор пуштен је са сателита 23. августа 2017. године и добио је име „Космос-2521.“

Дана 30. октобра 2017. године Космос-2521 је издао још један подсателит (Космос-2523), који, према руском Министарству одбране, „дијагностикује техничко стање руског сателита“ и „одређује да ли се може вратити у услове за рад."

Међутим, након што се одвојио од Космоса-2521, спустио се за отприлике 100 км и није се приближио другим сателитима, што би указивало да он можда има другу функцију.

У августу 2018. помоћница америчког државног секретара за контролу оружја Илем Поблете описала је Космос-2523 "неспојивим са било чим што је раније виђено помоћу инспекције у орбити", и наговестио могућност да би могао бити повезан са свемирским оружјем.

Према Хендриксу, друго лансирање система у оквиру програма Нивелир требало је очекивати крајем 2019. године помоћу лансирног возила Сојуз-2-1В и требало је да буде слично мисији Космос-2519/2521/2523.

Сателит који је лансиран из космодрома Плесетск 25. новембра има ознаку Космос-2542 и заснован је на 14Ф150 обједињеној мултифункционалној свемирској платформи.

Како је грчки борбени авион Мираж нациљао турски ратни брод, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА